Cvijanović: Zajedničko opredjeljenje za realizaciju „Južnog toka“

Srna
Cvijanović: Zajedničko opredjeljenje za realizaciju „Južnog toka“

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas da su Rusija i Srpska opredijeljene za realizaciju projekta izgradnje gasovoda „Južni tok“, u dijelu projekta koji se odnosi na Srpsku.

Ona je danas u Banjaluci, na konferenciji za novinare nakon višednevne posjete Rusiji, gdje je boravila sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, naglasila da ovaj projekat ostaje strateški važan za Republiku Srpsku.

Cvijanovićeva je navela da su pronađeni i modaliteti kako da se taj projekat realizuje, a što podrazumijeva i potpisivanje odgovarajućeg sporazuma između Srpske i Rusije, uz saglasnost Parlamentarne skupštine BiH.

Ona je podsjetila da je projekat „Južni tok“ doživljavao različite forme kada je riječ o BiH, jer je bio ponuđen i jednom i drugom entitetu, ali se nije našao „zajednički jezik“ sa Federacijom BiH /FBiH/.

Cvijanovićeva je rekla da je u Rusiji razgovarano i o projektu gasifikacije, koji će prethoditi „Južnom toku“. „Tamo gdje postoji mogućnost direktnog priključka, govorimo o Zvorniku, obezbjeđivaće se direktno snabdijevanje prirodnim gasom“, navela je premijer Srpske.

Ona je navela da se za ostale potrošače u Srpskoj pravi postrojenje u Zvorniku, odakle će na adekvatan način gas biti distribuisan potrošačima.

Cvijanovićeva je rekla da je zainteresovanost za gas posebno izražena za brodsku i rafineriju iz Modriče, te da ima i drugih potrošača koji bi rado bili dio ovako organizovanog načina snabdijevanja gasom, zbog racionalnosti, ekološke dimenzije i drugih razloga.

Ona je napomenula da je u Rusiji potpisala sporazum sa „Gaspromom“ o takvom načinu gasifikacije, navodeći da je prednost svega toga što se prvi put, bez posrednika, može direktno u Zvorniku dobiti gas.

„Fabrika glinice Birač, ali i Zvornik, zaista zavise od redovne isporuke gasa, a svjedoci smo da je u prošlosti bilo mnogo problema što nije bilo te redovnosti. Bitno je da obezbijednimo pristup gasu na adekvatan način bez ikakvog uslovljavanja“, istakla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je dodala da će to povećati nivo sigurnosti u snabdijevanju gasom, te da je to jedna od jeftinijih varijanti, jer ima manje aktera u procesu.

„Dakle, to je dobar komercijalni posao za Republiku Srpsku i on će trajati sve do onog momenta dok ne bude realizovan projekat žJužni tok“, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona kaže da se ne može desiti da političko Sarajevo blokira dogovor koji je delegacija Srpske u Moskvi napravila sa „Gaspromom“ u vezi sa direktnom isporukom gasa.

„Ovdje, u suštini, ne može da se desi taj problem, osim da to bude neka njihova priča, jer je riječ o komercijalnom poslu. Ako može da uvozi gas firma 'BH gas' koji je entitetska kompanija, zašto to ne bi radila i kompanija iz Srpske 'Gas Res“, zapitala je Cvijanovićeva.

Navodeći da je čula za to da su određene političke strukture iz Sarajeva pozivale i visokog predstavnika da interveniše po ovom pitanju, Cvijanovićeva je istakla da u BiH niko nema ekskluzivno pravo da zaključuje komercijalne ugovore, te ponovila da je ugovor sa „Gaspromom“ dobar za potrošače gasa.

Prema njenim riječima, stvorila se i prilika za povećanjem izvoza proizvoda iz Srpske u Rusiju.

„Mi smo mala privreda i količine koje proizvodimo nisu dovoljne da bi bile redovan, veliki sanbdjevač jednom tako ogromnom tržištu /Rusije/, ali smo i na tu temu našli sagovornike tamo u nekim investicionim fondovima, sa jednim od njih detaljno smo razgovarali na koji način da se vrši ciljana podrška podsticanju i organizovanju poljoprivredne proizvodnje“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je u tom poslu Republika Srpska na dobrom putu, da je namjera da proizvodi iz Srpske završe na ruskom tržištu, a što će morati povećati i aktivnost svih aktera u oblasti agrara.

Premijer Srpske je navela i da se u Rusiji razgovaralo o dva kredita, koji su kolokvijalno nazvani „mali“ i „veliki“ kredit.

Cvijanovićeva je navela da su precizirane stvari za „mali“ kredit, dodajući da će Vlada Srpske sljedeće sedmice potpisati odgovarajuće ugovore i da će biti u prilici da povuče sredstva.

„Čekamo da budu završeni svi potrebni prevodi da bi smo imali adekvatnu papirologiju za prilaganje dokumentacije uz ovaj posao“, rekla je Cvijanovićeva, napominjući da je riječ o 65 miliona evra koje Srpska može povući ove godine, te da je taj iznos pokriven opštom odlukom Vlade o zaduživanju.

Prema njenim riječima, „veliki“ kredit će doći u implementaciju u nekoj kasnijoj fazi.

Cvijanovićeva je rekla da je ruska vlada obezbijedila ta sredstva i da je sljedeća stepenica parlamentarna procedura, dodajući da će realizacija tog kredita ići preko komercijalnih banaka, jer Srpska nije država.

„Taj kredit dobićemo po prijateljskim uslovima, a to znači kao da jesmo država, ali sama implementacija će se rješavati drugačije nego kada se to rješava između dvije države“, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila i zadovoljstvo temama i efektima razgovora tokom boravka u Rusiji, a posebno činjenicom da su ona i predsjednik Srpske Dodik imali priliku da dođu u zvaničnu posjetu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a što, kako je rekla, „ne polazi za rukom svakome“.

Sutra u Beogradu sjednica dvije vlade

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović potvrdila je da će sutra u Beogradu biti održana zajednička sjednica vlada Srpske i Srbije, na kojoj će biti razmatran niz pitanja od obostranog značaja.
Cvijanovićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da će biti razmatrana pitanja iz oblasti infrastrukture, poljoprivrede, zdravstva, obrazovanja, a biće riječi i o evropskom putu.

Premijer Srpske je navela da je s tim u vezi Vlada Srpske održala pripremnu sjednicu.

Kometarišući zahtjev predsjednika Udruženja penzionera Srpske Rade Rakulja za povećanjem penzija od 1. oktobra, Cvijanovićeva je rekla da će se od januara naredne godine ići u dodatno povećanje penzija.

„Za zahtjev da penzije budu povećane od 1. oktobra, rekla sam da nemam ništa protiv ukoliko je to finansijski održivo, ali prva kalkulacija je pokazala da sada nije moguće povećati penzije a da to ne izazove posljedice po ekonomski sistem“, naglasila je Cvijanovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana