Цвијановић: Заједничко опредјељење за реализацију „Јужног тока“

Срна
Цвијановић: Заједничко опредјељење за реализацију „Јужног тока“

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је данас да су Русија и Српска опредијељене за реализацију пројекта изградње гасовода „Јужни ток“, у дијелу пројекта који се односи на Српску.

Она је данас у Бањалуци, на конференцији за новинаре након вишедневне посјете Русији, гдје је боравила са предсједником Српске Милорадом Додиком, нагласила да овај пројекат остаје стратешки важан за Републику Српску.

Цвијановићева је навела да су пронађени и модалитети како да се тај пројекат реализује, а што подразумијева и потписивање одговарајућег споразума између Српске и Русије, уз сагласност Парламентарне скупштине БиХ.

Она је подсјетила да је пројекат „Јужни ток“ доживљавао различите форме када је ријеч о БиХ, јер је био понуђен и једном и другом ентитету, али се није нашао „заједнички језик“ са Федерацијом БиХ /ФБиХ/.

Цвијановићева је рекла да је у Русији разговарано и о пројекту гасификације, који ће претходити „Јужном току“. „Тамо гдје постоји могућност директног прикључка, говоримо о Зворнику, обезбјеђиваће се директно снабдијевање природним гасом“, навела је премијер Српске.

Она је навела да се за остале потрошаче у Српској прави постројење у Зворнику, одакле ће на адекватан начин гас бити дистрибуисан потрошачима.

Цвијановићева је рекла да је заинтересованост за гас посебно изражена за бродску и рафинерију из Модриче, те да има и других потрошача који би радо били дио овако организованог начина снабдијевања гасом, због рационалности, еколошке димензије и других разлога.

Она је напоменула да је у Русији потписала споразум са „Гаспромом“ о таквом начину гасификације, наводећи да је предност свега тога што се први пут, без посредника, може директно у Зворнику добити гас.

„Фабрика глинице Бирач, али и Зворник, заиста зависе од редовне испоруке гаса, а свједоци смо да је у прошлости било много проблема што није било те редовности. Битно је да обезбиједнимо приступ гасу на адекватан начин без икаквог условљавања“, истакла је Цвијановићева.

Премијер Српске је додала да ће то повећати ниво сигурности у снабдијевању гасом, те да је то једна од јефтинијих варијанти, јер има мање актера у процесу.

„Дакле, то је добар комерцијални посао за Републику Српску и он ће трајати све до оног момента док не буде реализован пројекат жЈужни ток“, појаснила је Цвијановићева.

Она каже да се не може десити да политичко Сарајево блокира договор који је делегација Српске у Москви направила са „Гаспромом“ у вези са директном испоруком гаса.

„Овдје, у суштини, не може да се деси тај проблем, осим да то буде нека њихова прича, јер је ријеч о комерцијалном послу. Ако може да увози гас фирма 'БХ гас' који је ентитетска компанија, зашто то не би радила и компанија из Српске 'Гас Рес“, запитала је Цвијановићева.

Наводећи да је чула за то да су одређене политичке структуре из Сарајева позивале и високог представника да интервенише по овом питању, Цвијановићева је истакла да у БиХ нико нема ексклузивно право да закључује комерцијалне уговоре, те поновила да је уговор са „Гаспромом“ добар за потрошаче гаса.

Према њеним ријечима, створила се и прилика за повећањем извоза производа из Српске у Русију.

„Ми смо мала привреда и количине које производимо нису довољне да би биле редован, велики санбдјевач једном тако огромном тржишту /Русије/, али смо и на ту тему нашли саговорнике тамо у неким инвестиционим фондовима, са једним од њих детаљно смо разговарали на који начин да се врши циљана подршка подстицању и организовању пољопривредне производње“, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је у том послу Република Српска на добром путу, да је намјера да производи из Српске заврше на руском тржишту, а што ће морати повећати и активност свих актера у области аграра.

Премијер Српске је навела и да се у Русији разговарало о два кредита, који су колоквијално названи „мали“ и „велики“ кредит.

Цвијановићева је навела да су прецизиране ствари за „мали“ кредит, додајући да ће Влада Српске сљедеће седмице потписати одговарајуће уговоре и да ће бити у прилици да повуче средства.

„Чекамо да буду завршени сви потребни преводи да би смо имали адекватну папирологију за прилагање документације уз овај посао“, рекла је Цвијановићева, напомињући да је ријеч о 65 милиона евра које Српска може повући ове године, те да је тај износ покривен општом одлуком Владе о задуживању.

Према њеним ријечима, „велики“ кредит ће доћи у имплементацију у некој каснијој фази.

Цвијановићева је рекла да је руска влада обезбиједила та средства и да је сљедећа степеница парламентарна процедура, додајући да ће реализација тог кредита ићи преко комерцијалних банака, јер Српска није држава.

„Тај кредит добићемо по пријатељским условима, а то значи као да јесмо држава, али сама имплементација ће се рјешавати другачије него када се то рјешава између двије државе“, појаснила је Цвијановићева.

Она је изразила и задовољство темама и ефектима разговора током боравка у Русији, а посебно чињеницом да су она и предсједник Српске Додик имали прилику да дођу у званичну посјету руском предсједнику Владимиру Путину, а што, како је рекла, „не полази за руком свакоме“.

Сутра у Београду сједница двије владе

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић потврдила је да ће сутра у Београду бити одржана заједничка сједница влада Српске и Србије, на којој ће бити разматран низ питања од обостраног значаја.
Цвијановићева је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекла да ће бити разматрана питања из области инфраструктуре, пољопривреде, здравства, образовања, а биће ријечи и о европском путу.

Премијер Српске је навела да је с тим у вези Влада Српске одржала припремну сједницу.

Кометаришући захтјев предсједника Удружења пензионера Српске Раде Ракуља за повећањем пензија од 1. октобра, Цвијановићева је рекла да ће се од јануара наредне године ићи у додатно повећање пензија.

„За захтјев да пензије буду повећане од 1. октобра, рекла сам да немам ништа против уколико је то финансијски одрживо, али прва калкулација је показала да сада није могуће повећати пензије а да то не изазове посљедице по економски систем“, нагласила је Цвијановићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана