Цвијановић, Вучић: Успјешна реализација започетих пројеката

Срна
Цвијановић, Вучић: Успјешна реализација започетих пројеката

- Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Београду, након заједничке сједнице влада Српске и Србије, да се сви започети пројекти реализују предвиђеном динамиком и да је најважније што су остварени конкретни помаци који ће допринијети побољшању квалитета живота грађана са обје стране ријеке Дрине.


Цвијановићева је нагласила да је Република Српска и даље чврсто опредијељена за јаче повезивање на пољу инфраструктуре, те нагласила да је задовољна до сада учињеним и да се у том погледу настављају активности.

"Све иде предвиђеном динамиком када је ријеч о изградњи моста Љубовија - Братунац, изградњи царинског терминала код Рудог, односно на релацији Београд - Бар што се тиче жељезничке пруге", навела је Цвијановићева.

Премијер Српске је додала да је задовољна и активностима које се односе на пренос власништва када је ријеч о прузи Шид.

"Неколико важних ствари које смо почели раније - скоро да су ријешене. Имамо и неколико значајних споразума у области пољопривреде, било да је ријеч о институцијама или агенцијама", навела је Цвијановићева.

Као посебно значајан, Цвијановићева је истакла заједнички пројекат "Подриње", наводећи да су сви који улазе у њега свјесни чињенице да није ријеч о партикуларном пројекту, него о великом развојном програму Подриња.

"Сви пројекти које сам поменула, и изградња моста Братунац - Љубовија, улазе у овај пројекат. Наше опредјељење је да се иде даље у реализацију пројекта жСредња Дрина", нагласила је Цвијановићева.

Он је подсјетила и на заједничко ангажовање Српске и Србије на функцонисању Андрићевог института у Андрићграду, што даје могућност заједничких наступа.

"Све започето добија другу динамику, задовољна сам ефектима", истакла је Цвијановићева

 

Вучић: Напредак у односима Српске и Србије у свим областима

Предсједник Владе Србије Александар Вучић изразио је задовољство што је готово у свим областима друштвеног живота постигнут напредак у односима Србије и Српске у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама.
"Много ствари које се тичу конкретног живота обичних људи успели смо да направимо бољим", рекао је Вучић новинарима након заједничке сједнице влада Србије и Српске у Београду.

Наводећи као примјер сарадњу у оквиру телекомуникација и пошта, Вучић је изразио наду да ће за неколико мјесеци оперативно бити проведена могућност да нема роминга на територији пет земаља - Србије, БиХ, Црне Горе, Македоније и Албаније, што ће бити директна корист за све грађане ових земаља.

Премијер Србије је навео да је данас у Београду разговарано и о питањима у оквиру министарстава финансија, те рјешавања проблема осигурања и прекограничног осигуравања са Народном банком Србије.

Вучић је истакао да је разговарано и о свим инфраструктурним пројектима и да је констатовано да се све што је договорено у вези са мостом Братунац - Љубовија одвија планираним током, те да би могле бити појачане активности на изградњи пруге Прибој - Рудо, чиме нису сасвим задовољни ни он, ни премијер Републике Српске Жељка Цвијановић.

Он је додао да постоји још неколико ствари гдје ће бити ријешени проблеми, као што су питања станичних услуга и линијски аутобуса у Србији и Српској.

Вучић је рекао да је на данашњој сједници Влада Србије од Владе Српске добила извјештај о томе како се новац грађана Србије троши у Српској за двије школе у Добоју и Шамцу.

"У Добоју се ускоро завршавају ти радови, а пошто градимо потпуно нову школу у Посавини очекујемо да до маја та велика модерна школа, која ће носити име 'Србија', буде у потпуности изграђена", рекао је Вучић.

Он је навео да су Српска и Србија данас договориле да формирају једно координационо тијело које би чинили министри привреде, пољопривреде, трговине, економских односа са иностранством, спољних послова Србије за припрему заједничког развоја производње и прераду пољопривредних производа, али и свих других производа да би се на страна тржишта наступало што је могуће више заједно.

"Мислим да ће то тело имати значај у подизању нивоа производње, прије свега пољопривредне, али и индустријске у Србији и Српској", рекао је Вучић.

Он је навео да је разговарано и о заједничким пројектима у доњем току ријеке Дрине и другим заједничким пројектима.

"Мислим да је било конкретног напретка... Уверени смо да то може да иде и боље и више и јаче и веруем да ћемо у наредном периоду тако и наставити", поручио је Вучић.

Он је захвалио свим министрима Српске који су данас дошли у Београд, наводећи да жели да се сви осјећају као код своје куће. /крај/вш/дад/фото/фоно

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана