Cvijanović: Vrijeme je da se dođe do istine o stradanju Srba u Sarajevu

Srna
Cvijanović: Vrijeme je da se dođe do istine o stradanju Srba u Sarajevu

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je došlo vrijeme da se dođe do istine o stradanju Srba u Sarajevu i napomenula da je to bilo potrebno i ranije učiniti.

"Na koji način se dolazi do istine i koje su to forme, preko kojih tijela i na koji način, ostaje pitanje. Sigurna sam da je istina u ovoj zemlji prijeko potrebna da bi se mogla graditi budućnost, kao i da bi se mogle sagledati određene stvari iz prošlosti", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci govoreći o formiranju komisije za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu.


Ona je naglasila da je došlo vrijeme da se sagleda šta se dešavalo u Sarajevu, kao i u svakom drugom mjestu.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić smatra da je vrijeme za istinu koja vodi ka procesu pomirenja i koja je neophodna za područje BiH i zapadnog Balkana.

"Ne vidim nikakavog razloga da se ne ulazi u takve procese koji sigurno mogu unaprijediti međusobnu saradnju i povećati nivo povjerenja i saradnje svih nivoa vlasti i svih građana i naroda u BiH", istakao je Zvizdić.

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske uputila je Inicijativu za formiranje nove komisije za ispitivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine na adresu člana Predsjedništva BiH iz Republiee Srpske Mladena Ivanića, ministara BiH Mirka Šarovića, Dragana Mektića i Igora Crnatka i članova Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamenta BiH.

Isti prijedlog stigao je i rukovodiocu Tima za koordinaciju za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih, te Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske.

U Banjaluci je danas održan sastanak predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović sa predsjednikom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem. Sastanku su prisustvovali i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi i ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana