Цвијановић: Влада опредијељена за ванредно повећање пензија

Срна
Цвијановић: Влада опредијељена за ванредно повећање пензија

Бањалука - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је Влада Српске опредијељена за ванредно повећање пензија у овој години од три одсто.

 "Када буде одређен најповољнији моменат за то, опет ћемо разговарати са пензионерима и договорити се, али вјерујем да ће се то десити у овој години како је и планирано", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци, након састанка са представницима пензионера бањалучке и приједорске регије.


Цвијановићева је напоменула да Влада Српске предузима кораке у областима важним за пензионере, од којих је најважније здравство, како би дошло до побољшања у овом сектору ради пружања бољих услуга пензионерима.

Она је рекла да је у области здравства потребно отклонити одређене недостатке које су заједно идентификовали, истичући да Влада ради на томе да се здравствене установе стабилизују, да смање дуговања, што им је постављено као задатак и да уведу рационалније пословање.

"Увођење трезорског пословања у здравствени систем Републике Српске биће једна од мјера која треба да допринесе реду и дисциплини у свим здравственим установама", оцијенила је Цвијановићева.

Она је рекла да Влада Српске има подршку пензионера када је ријеч о увођењу трезорског пословања када су у питању домови здравља и болнички сектор.

Цвијановићева је рекла да је са пензионерима разговарала и о стању у привреди Републике Српске, јер од тога зависи стање у фондовима социјалне заштите.

"Кренули смо узлазном линијом. Дала сам податке о одређеним областима које представљају нашу развојну шансу за запошљавање и повећани извоз и све друго што је важно за друштво", напоменула је Цвијановићева.

Она је истакла да циљ Српске да достигне привредни раст од четири до пет одсто, јер се без достизања тог нивоа не може осјетити побољшање на тржишту радне снаге, наводећи да је сигурна да ће до тога доћи.

"Биљежимо значајна побољшања и наш је циљ био да у марту надмашимо до сада постављени рекордни број запослених радника у Републици Српској. Прећи ћемо тај број. Не можемо ту стати и идемо даље зато што разумијемо да од тога зависи све друго", закључила је Цвијановићева.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ рекао је новинарима након састанка да је истовјетно стање здравствене заштите пензионера на подручју бањалучке, приједорске, добојске, бијељинске и сарајевске регије.

"У овим регијама исказано је сиромаштво и тешкоће у његовању болесника како у установама, тако у приступу здравству", истакао је Ракуљ.

Састанку су присуствовали и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, те директор Фонда ПИО Младен Милић.  

Продаја акција "Љубије" не може угрозити коалицију

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић тврди да продаја акција Рудника жељезне руде /РЖР/ "Љубија" не може угрозити функционисање коалиције, нити треба да је угрози. Цвијановићева је новинарима у Бањалуци рекла да је Влада путем ресорног министарства неколико пута обнављала поступак продаје акција, да би сада дошли до понуде која заиста заслужује пажњу, односно да се донесе одлука.

"Влада се опредијелила за понуђача који је имао за 29 милиона КМ бољу понуду, као и у свим елементима који се вреднују, али коначна одлука није на Влади, већ је Народна скупштина та која ће да каже да ли треба или не да се поступи на тај начин", поручила је премијер Српске.

Она је поновила да продајом нема угрожавања коалиције, нити је то било коме била намјера.

"Процијењено је да би се требало ићи са продајом, и у тој процјени, обнављајући поступак и водећи се тиме неколико година, схватили смо да не треба поново да га обнављамо, већ треба да се посланици Народне скупштине опредијеле да ли то треба да се ради", појаснила је Цвијановићева.

Влада Српске донијела је јуче одлуку о продаји 64,99 одсто акција РЖР "Љубија" компанији "Израел инвестмент група" за 92 милиона КМ. Ту одлуку ће на наредној сједници разматрати Народна скупштина Српске.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас новинарима у Бањалуци да продаја акција РЖР "Љубија" није питање коалиције већ развоја и дугорочног интереса Српске.

Предсједник ДНС Марко Павић изјавио је јуче да се противи продаји државног капитала у Рудницима жељезне руде "Љубија" на начин "како је то најавио министар индустрије, енергетике и рударства". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана