Цвијановић: Влада и у 2018. наставља са јачањем економске стабилности Српске

Срна
Цвијановић: Влада и у 2018. наставља са јачањем економске стабилности Српске

Сарајево - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да ће Влада Српске наставити са јачањем економске стабилности Српске у 2018. години, упркос томе што је година изборна, те да ће због тога све активности морати да заврши у јулу.

Цвијановићева је напоменула да Влада Републике Српске у овој години планира издвајања за пензионере и борачке категорије.

"Опредјељење Владе је да полако, не угрожавајући цјелокупан систем, за сваку од рањивих категорија обезбјеђује повећање. То смо показали у годинама иза нас и нема дилеме да ћемо то наставити и у 2018. години и након ње", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да Владу Српске у овој години очекује завршетак крупних инфраструктурних пројеката, те наставак активности на изградњи ауто-пута Бањалука-Добој.

"Очекује нас завршетак неких пројеката, али ту нећемо стати, јер отварамо нове теме, нове могућности и нове пројекте", најавила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Република Српска функционисала је у претходном периоду и без транше Међународног монетарног фонда /ММФ/, која касни због блокада на нивоу БиХ.

"И даље тврдим да би било добро да смо повлачили транше ММФ-а, јер смо имали супер повољан аранжман, уз минимална оптерећења и повољне рокове. Био је повољан јер је аранжман са ММФ-ом уско повезан са Реформском агендом и сматрало се да треба да буду блажи услови да би се одблокирао реформски процес и да бисмо лакше могли остваривати циљеве дефинисане агендом", навела је Цвијановићева за сарајевски портал "Вијести".

Напомињући да је наводна презадуженост омиљена тема опозиције у Републици Српској, Цвијановићева је истакла да Српска ни по којим међународним критеријумима није презадужена, већ умјерено задужена.

"Наш интерес у Влади јесте да можемо да вратимо више новца него што повлачимо, а тај тренд задржали смо и у најтежим периодима. Отприлике враћамо 100 милиона више у односу на средства која повлачимо. Сва плаћања су редовна и ништа није угрожено", прецизирала је Цвијановићева.

Говорећи о посјети предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић БиХ, Цвијановићева је оцијенила да би било нормално и пристојно да се пред овакве посјете члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић консултује са предсједником Владе Српске и да заједнички дефинишу одређене ставове.

"Оно о чему бих ја жељела да се интензивније прича са Хрватском јесте питање рјешавања одређених инфраструктурних пројеката, како да олакшамо живот грађанима, како да коначно добијемо мост у Градишци, те како да у Новом Граду ријешимо питање моста и евентуално враћање у игру приче о томе које категорије треба да буде гранични прелаз тамо", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева сматра да је БиХ размажена у регионалним односима.

"Стално се очекује да нас неко разумије. Мислим да су сви људи из регије показали колико разумију БиХ, само је сада ствар да БиХ покаже да има нормалан однос према својим сусједима. Све је стављено у неку димензију хистерије. Ако неко уради нешто што се нама не свиђа, одмах крене паљба, умјесто да крене снажна дипломатска иницијатива и да се преко разних наших институција успоставе мостови, припреми терен и да онда нека тема буде од добробити за све, а не само за једне", закључила је Цвијановићева.

Када је ријеч о најновијем извјештају Америчког конгреса о руском утицају у свијету, у којем се, између осталог, наводи да Русија преко Републике Српске може да заустави пут БиХ ка НАТО, Цвијановићева је рекла да никада није чула да Руска Федерација, са којом Српска има веома добре односе и сарадњу, оспорава позицију БиХ.

"То се никада није десило. Прича о наводном руском утицају је предимензионирана и сматрам да се њом настоји привући пажња на то да би се Америка требало више ангажовати и слично", додала је Цвијановићева.

Импатично навијање опозиције да извуче ДНС из владајуће коалиције

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић рекла је да јој је симпатично што опозиција стално навија за то како треба да извуче ДНС из владајуће коалиције, те да са овом странком направи неки, за сада врло имагинарни, политички блок."То је имагинација. Опозиција не може да измјери своју снагу због свих потреса који су им се дешавали у посљедње вријеме. Довољно је да погледате какав процес је отворен унутар СДС-а, који је највећи коалициони партнер у оквиру опозиционе коалиције и очито је да ни они сами не знају чиме располажу у одређеним општинама. Осим тога, предсједник ДНС-а Марко Павић је искусан политичар који сигурно много боље зна да посложи ствари него сви опозиционари заједно", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да не види апсолутно никакве суштинске проблеме у функционисању СНСД-а и ДНС-а и да се ништа није промијенило у њиховим односима, те да тијесно сарађују.

"Као неко ко води коалициону Владу, можда сам неко ко је најпозванији да причам о овој теми и да евентуално нешто критикујем. Немам шта да критикујем. Ми смо припадници три различите партије /СНСД-СП-ДНС/ које чине коалициону Владу, а да смо у свему истомишљеници, били бисмо чланови једне политичке партије. Будући да је ријеч о три политичке партије, могу само да изразим задовољство чињеницом да одлично функционишемо и да је то најистестиранија коалиција на овим просторима која непромијењено траје већ 20 година", истакла је Цвијановићева, која је премијер Српске.

Она је навела да о неким питањима имају различите ставове, али да се никада није десило да их на крају не усагласе.

"Према томе, не постоји криза о којој се стално прича и фабрикује неко потенцијално неслагање. Задовољна сам нашим функционисањем и веома цијеним наше колеге из ДНС-а и СП-а. Много тога смо заједно урадили, донијели смо мноштво тешких одлука у врло тешким периодима и успјели смо да одржимо систем", рекла је Цвијановићева за сарајевски портал "Вијести".

На питање да ли ће на предстојећим општим изборима бити претендент на неку од појединачних функција, Цвијановићева је рекла да не зна, јер на страначким органима унутар СНСД-а нису разговарали о тој теми.

"То је тема која ће се, вјероватно, отварати у марту или априлу. Сада не могу дати одговор на то питање. Ускоро ће се навршити пет година откако сам предсједник Владе Републике Српске, што је само по себи било врло изазовно и тешко. Мандат сам добила у изузетно тешким временима и могу бити задовољна чињеницом што је данас финансијска слика Републике Српске пуно другачија. Прича о кандидатурама нити зависи од мене, нити је до сада била тема наших разговора", истакла је Цвијановићева.

Она је додала да у контексту кандидатуре, ову годину не доживљава као изборну, јер је, како каже, превише усмјерена на то да се посао у Влади Републике Српске заврши на начин да могу оставити пуно стабилнију Републику у наредном мандату, а то ће и даље бити СНСД-ова власт са истима партнерима.

На питање да ли ће СНСД у марту или априлу представити кандидате, она је појаснила да су та два мјесеца обично вријеме када се на страначким органима расправља о овој теми, те да не може потврдити када ће кандидати бити познати.

Цвијановићева је нагласила да не размишља о кандидатури нити је оптерећена тим питањем, а то што поједини медији, ипак, размишљају о њој као о могућем кандидату за предсједника Републике Српске, она каже да је о себи читала и слушала да је будући предсједавајући Савјета министара, затим да ће поново ићи у трку за члана Предсједништва БиХ, те да ће бити кандидат за предсједника Српске.

"Све су то нагађања, јер ми још не знамо шта ће бити. Све ће зависити од политичке одлуке СНСД-а чији сам члан", рекла је потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана