Cvijanović: Vlada će nastaviti da pruža podršku ženama žrtvama rata

Srna
Cvijanović: Vlada će nastaviti da pruža podršku ženama žrtvama rata

Banjaluka - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će Vlada nastaviti da pruža podršku republičkom Udruženju žena žrtava rata, čija je uloga da ispriča istinu i pomogne da se do te istine dođe.

Cvijanovićeva je zahvalila za priznanje koje je dobila od republičkog Udruženje žena žrtava rata za pomoć u njegovom radu, te istakla da je to kruna zajedničkog rada, dobrog razumijevanja i prepoznavanja važnosti uloge ovog udruženja.


Ona je pojasnila da je tokom mandata uspostavila dobru saradnju i bila među prvima koji su pomogli afirmaciju ovog udruženja znajući koliko je važno da postoji.

Cvijanovićeva smatra da je trebalo dugo vremena da se žene organizuju na ovaj način, da im je, vjerovatno, bila potrebna cijela vječnost da nekome ispričaju šta im se dešavalo.

"Bilo je sasvim pristojno, normalno i logično da institucije na to reaguju", rekla je Cvijnovićeva novinarima u Banjaluci gdje je prisustvovala Skupštini Udruženja, sa čijom saradnjom je zadovoljna.

Ona je napomenula da je ovo udruženje dobilo status od javnog interesa, da je jedno od vladinih važnih partnera, te da su zajedno radili na zakonskom rješenju koje se odnosi na žrtve ratne torture.

Cvijanovićeva je podsjetila da je usvojen nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture, da je provedena javna rasprava, te očekuje da će prijedlog biti usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Zbog traganja za istinom smatram da je uloga ovog udruženja da ispriča istinu i da pomogne institucijama i cijeloj Republici Srpskoj da se do te istine dođe. Svjedoci smo svega onoga što se dešavalo u prošlosti", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, veoma često su mnoge grupacije u društvu ostajale nijeme na sve ono što su pretrpjele, a one koje su imale mogućnost da kažu šta je bilo često su se suoočavale sa nepravednim, nerealnim rješenjima ili raznim stereotipima.

"Doživljavam da je ovo čvrsta veza između institucija i različitih udruženja. Svi smo na istom zadatku, imati jaku Republiku Srpsku, ispričati istinu i dobiti satisfakciju za tu istinu, te izbjeći zamke stereotipa u koje smo stavljeni cijeli niz godina", istakla je Cvijanovićeva.  

Poruke sa nivoa BiH lažno umirujuće

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je situacija u vezi sa migrantima u BiH komplikovana, te da su poruke koje dolaze sa nivoa BiH lažno umirujuće.
Cvijanovićeva je naglasila da postoji veliki pritisak na BiH, da veliki broj migranata nezakonito ulazi u zemlju i kreće se bez ikakvih dokumenata, boravi na prostorima koji nisu za to predviđeni, poput parkova, i remete normalan život u tim sredinama.

Ona je naglasila da ne postoji dovoljno adekvatnih smještajnih kapaciteta i da broj migranata prevazilazi postojeće kapacitete.

"Ako budu ulazili svi oni, kako se najavljuje, koji se nalaze na ovoj ruti onda je to preveliki problem. Vidjeli ste kakva je juče bila kriza. Pretpostavljam da će takvih stvari biti i u budućnosti ako se taj broj bude povećao", ocijenila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, u BiH mora da postoji svijest o veličini problema da bi se njime moglo upravljati.

"Plašim se da neki umanjuju i ono što će biti potrebe nas ovdje, ali i ono što jeste realna prijetnja", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je, osim velikog broja migranata, njihovog smještaja i zdravstvenog aspekta posebno zabrinjava bezbjednosna dimenzija ovog problema, jer je riječ o ljudima koji nemaju dokumenta ili na tri različita mjesta prijavljuju da su iz tri različite države.

"Da to nije veliki bezbjednosni problem svi bi oni davno prolazili i nastavili da prolaze i ulaze u Evropu. Ne biste tamo imali države koje se ograđuju žicom, koje sprovode striktne propise nakon što su ih ispočetka pozivali jer su mislili da će ti brojevi biti mali", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da institucije BiH nisu za to spremne, te podsjetila na stavove Vlade Srpske.

"Nemamo uslova da zbrinjavamo ljude, da ih držimo, a da ne znamo koliko će tu biti, da im obezbjeđujemo sve ono što je potrebno - od hrane, smještaja, medicinske njege i nemamo mogućnost da provjeravamo bezbjednosnu istoriju svakog od tih lica, što je obaveza institucija BiH", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je zaključila da su rizici preveliki, a da je neozbiljan svako ko kaže da to nije veliki problem ili ko tvrdi da sa nivoa BiH tim problemom upravljaju kako treba.

"Krajnje je vrijeme da o tome otvoreno pričamo", smatra Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana