Цвијановић: Висок степен реализације мјера предвиђених реформском агендом

Срна
Цвијановић: Висок степен реализације мјера предвиђених реформском агендом

Вашингтон - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Српска, путем активности својих институција, првенствено Владе и парламента, остварила висок степен реализације мјера предвиђених Реформском агендом и Акционим планом за ову, а у току је и реализација мјера предивиђених за наредну годину.

Она је данас на Трансатлантском економском форуму у Вашингтону одржала уводно излагање "БиХ: напредак у провођењу реформи" на којем је истакла да подаци показују озбиљан приступ и потпуну опредијељеност Владе Српске реформским процесима чији је циљ подстицање одрживог, ефикасног и континуираног привредног раста, стварања повољног економског окружења, те отварање нових радних мјеста.


Цвијановићева је учеснике форума упознала о активностима које Влада Српске, у складу са својим надлежностима, предузима у области економских реформи с акцентом на усклађивање прописа и пракси ентитета као носилаца развоја у БиХ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Током излагања, премијер Српске је појаснила да је ријеч о темељним финансијским, економским и социјалним мјерама, као и активностима у домену владавине права, што даје добру основу за развој.

Предсједник Владе је нагласила да је Република Српска у претходном периоду већ показала опредјељење за активан приступ у унапређењу пословног амбијента с циљем привлачења домаћих и страних инвестиција.

Наводећи као примјер једношалтерски систем регистрације предузећа који је у Српској уведен 2013. године и којим је значајно скраћен поступак регистрације пословних субјеката и смањени трошкови њиховог оснивања, те стимулативну пореску политику која је међу најповољнијим у региону и Европи, Цвијановићева је истакла да су у плану и даље реформе у овој области.

Она је нагласила да се све земље региона, па тако и Република Српска, суочавају са одређеним изазовима у области финансија, али да се, без обзира на то, у Српској обезбјеђује финансијска и фискална стабилност и реализују велике инвестиције.

Цвијановићева је додала да су владавина права, добро управљање и унапређење безбједности такође стални изазов за све нивое власти у БиХ, истакавши да су борба против тероризма, као и свих врста организованог криминала у фокусу рада Владе Српске.

О економским и структурним реформама које Република Српска и БиХ проводе у оквиру Реформске агенде, на форуму у Вашингтону говорио је и шеф Мисије Међународног монетарног фонда /ММФ/ за БиХ Надим Илахи.

Он је овом приликом изразио задовољство видљивим напретком који су Република Српска, ФБиХ и БиХ оствариле у реализацији договорених реформи, те оцијенио да ће реформски процеси довести до стабилности финансија у средњорочном периоду, као и унапређења укупне ситуације у Републици Српској и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана