Cvijanović: Velika prevara Savjeta ministara BiH

Srna
Cvijanović: Velika prevara Savjeta ministara BiH

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Savjet ministara BiH načinio veliku prevaru jer je tajno i mimo znanja Republike Srpske usvojio mehanizam koordinacije.

Cvijanovićeva je rekla sinoć da je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić teško zloupotrijebio sastanak u Banjaluci koji je 30. januara imala sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, zato što je sakrio činjenicu da je Savjet ministara već usvojio mehanizam koordinacije.

Ona je za RTRS rekla da se Savjet ministara BiH ponio prevarantski prema Republici Srpskoj, ali i diletantski prema EU nekoliko dana pred spektakularno podnošenje aplikacije za članstvo BiH u Uniji.

"Savjet ministara BiH nije u stanju na domaćem terenu da iskontroliše stvari, da uključi svakoga da definiše nešto što je suštinski uslov EU, nego vara i to je za Republiku Srpsku nedopustivo", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je potvrdila da je Vlada Republike Srpske zaključila da je apsolutno neprihvatljiv tekst mehanizma koordinacije koji je usvojio Savjet ministara BiH.

"Očekujemo od predstavnika sa nivoa BiH da se pod hitno uozbilje i da, ukoliko žele da sačuvaju bar malo kredibiliteta i obraza u ovoj situaciji, sazovu sastanke na kojima treba svi zajedno da se usaglasimo kako treba da izgleda mehanizam koordinacije", naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je podsjetila da je mehanizam koordinacije već usvojen na nivou Republike Srpske i Narodne skupštine Republike Srpske, te da su ga podržale i partije PDP i NDP, dok je SDS "pobjegao sa glasanja".

Ona je navela da u Savjetu ministara BiH postoje ministri iz reda PDP-a, koji uopšte nisu postavili pitanje da li su prije stavljanja ovog na dnevni red dobili mišljenje institucija Republike Srpske koje su usvojile taj tekst, ali u nekom drugom obliku.

"U tekstu mehanizma koordinacije kojeg je usvojio Savjet ministara BiH ništa ne valja, jer su ovdje rješenja iz prvobitno usaglašene verzije mehanizma koordinacije promijenjena", istakla je premijer Srpske.

Prema njenim riječima, u ovoj verziji ubačena su tijela predviđena prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju u originalno napravljeni mehanizam koordinacije, koji tek sad nema nikakvu šansu da funkcioniše normalno.

"Oni su napravili tu strukturu maglovitom, teškom, nejasnom, neprovodivom, a ovdje je napravljena teška prevarantska i proceduralna greška", pojasnila je Cvijanović.

Cvijanovićeva je podsjetila da je mehanizam koordinacije u prvobitnoj verziji bio usaglašen na nivou Savjeta ministara BiH, Vlade Republike Srpske i Federacije BiH, kantonalnih Vlada i distrikta Brčkog i da je jedino ostalo da se u ovom periodu izvrši tehničko usaglašavanje jer je u međuvremenu stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"To je jedini novi momenat koji je morao tamo da se nađe kao činjenica u formulaciji, a ne preuređenje rješenja koja smo definisali", navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je upitala otkuda pravo Savjetu ministara BiH da sada, ne konsultujući nikoga o rješenjima koje nudi, promijeni rješenja koja su ranije dogovorena.

Cvijanovićeva je rekla da nije tačno da ju je Zvizdić obavijestio da je Savjet ministara BiH već usvojio odluku o mehanizmu koordinacije, već je rekao da ima verzija i želi da čuje šta mi o tome mislimo.

"Mehanizam koordinacije bijedno oslikava ustavnu strukturu jedne zemlje, koja je glomaznija u BiH nego negdje drugo, te evropske obaveze koje ćete na političkom i tehničko-opertativnom nivou obavljati", navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je suština mehanizma koordinacije da postoje zajednička tijela sastavljena od svih nivoa vlasti u BiH, koji su zastupljeni u skladu sa ustavom.

"Brine me ponašanje srpskih predstavnika na nivou BiH jer to nisu uporedili sa odlukom koju je već usvojila Narodna skupština Republike Srpske i nisu se obratili nijednoj instituciji Republike Srpske da se konsultuju da li je ova promjena prihvatljiva za Srpsku", rekla je premijer Republike Srpske.

Prema njenim riječima, ovo je nešto opasno problematično i pogrešno ne samo u BiH, već u odnosu koji ti ljudi pokazuju prema institucijama Republike Srpske.

"Republika Srpska i njene institucije imaju jednu od ključnih uloga u mehanizmu koordinacije, ali je ovim novim prijedlogom taj kapacitet umanjen, zbrčkan i ubačena neka nova tijela", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da veliki problem predstavlja činjenica da u razgovorima o mehanizmu koordinacije nisu učestvovali srpski ministri u Savjetu ministara BiH u prethodnih osam mjeseci, a pogotovo na tajnoj sjednici Savjeta ministara BiH.

"Vlada Srpske je donijela zaključak kojim ovaj novi prijedlog odluke o mehanizmu koordinacije ne postoji jer ga nije razmatrala, nije bila uključena, nije konsultovana i nije proslijeđen na normalan način", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je zaključila da za Republiku Srpsku postoji mehanizam koordinacije koji su usvojile Vlada i Narodna sklupština Republike Srpske, a nakon toga federalna Vlada i Savjet ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana