Цвијановић: Велика превара Савјета министара БиХ

Срна
Цвијановић: Велика превара Савјета министара БиХ

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Савјет министара БиХ начинио велику превару јер је тајно и мимо знања Републике Српске усвојио механизам координације.

Цвијановићева је рекла синоћ да је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић тешко злоупотријебио састанак у Бањалуци који је 30. јануара имала са премијером Федерације БиХ Фадилом Новалићем, зато што је сакрио чињеницу да је Савјет министара већ усвојио механизам координације.

Она је за РТРС рекла да се Савјет министара БиХ понио преварантски према Републици Српској, али и дилетантски према ЕУ неколико дана пред спектакуларно подношење апликације за чланство БиХ у Унији.

"Савјет министара БиХ није у стању на домаћем терену да исконтролише ствари, да укључи свакога да дефинише нешто што је суштински услов ЕУ, него вара и то је за Републику Српску недопустиво", истакла је Цвијановићева.

Она је потврдила да је Влада Републике Српске закључила да је апсолутно неприхватљив текст механизма координације који је усвојио Савјет министара БиХ.

"Очекујемо од представника са нивоа БиХ да се под хитно уозбиље и да, уколико желе да сачувају бар мало кредибилитета и образа у овој ситуацији, сазову састанке на којима треба сви заједно да се усагласимо како треба да изгледа механизам координације", нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је подсјетила да је механизам координације већ усвојен на нивоу Републике Српске и Народне скупштине Републике Српске, те да су га подржале и партије ПДП и НДП, док је СДС "побјегао са гласања".

Она је навела да у Савјету министара БиХ постоје министри из реда ПДП-а, који уопште нису поставили питање да ли су прије стављања овог на дневни ред добили мишљење институција Републике Српске које су усвојиле тај текст, али у неком другом облику.

"У тексту механизма координације којег је усвојио Савјет министара БиХ ништа не ваља, јер су овдје рјешења из првобитно усаглашене верзије механизма координације промијењена", истакла је премијер Српске.

Према њеним ријечима, у овој верзији убачена су тијела предвиђена према Споразуму о стабилизацији и придруживању у оригинално направљени механизам координације, који тек сад нема никакву шансу да функционише нормално.

"Они су направили ту структуру магловитом, тешком, нејасном, непроводивом, а овдје је направљена тешка преварантска и процедурална грешка", појаснила је Цвијановић.

Цвијановићева је подсјетила да је механизам координације у првобитној верзији био усаглашен на нивоу Савјета министара БиХ, Владе Републике Српске и Федерације БиХ, кантоналних Влада и дистрикта Брчког и да је једино остало да се у овом периоду изврши техничко усаглашавање јер је у међувремену ступио на снагу Споразум о стабилизацији и придруживању.

"То је једини нови моменат који је морао тамо да се нађе као чињеница у формулацији, а не преуређење рјешења која смо дефинисали", навела је Цвијановићева.

Цвијановићева је упитала откуда право Савјету министара БиХ да сада, не консултујући никога о рјешењима које нуди, промијени рјешења која су раније договорена.

Цвијановићева је рекла да није тачно да ју је Звиздић обавијестио да је Савјет министара БиХ већ усвојио одлуку о механизму координације, већ је рекао да има верзија и жели да чује шта ми о томе мислимо.

"Механизам координације биједно осликава уставну структуру једне земље, која је гломазнија у БиХ него негдје друго, те европске обавезе које ћете на политичком и техничко-опертативном нивоу обављати", навела је Цвијановићева.

Она је истакла да је суштина механизма координације да постоје заједничка тијела састављена од свих нивоа власти у БиХ, који су заступљени у складу са уставом.

"Брине ме понашање српских представника на нивоу БиХ јер то нису упоредили са одлуком коју је већ усвојила Народна скупштина Републике Српске и нису се обратили ниједној институцији Републике Српске да се консултују да ли је ова промјена прихватљива за Српску", рекла је премијер Републике Српске.

Према њеним ријечима, ово је нешто опасно проблематично и погрешно не само у БиХ, већ у односу који ти људи показују према институцијама Републике Српске.

"Република Српска и њене институције имају једну од кључних улога у механизму координације, али је овим новим приједлогом тај капацитет умањен, збрчкан и убачена нека нова тијела", појаснила је Цвијановићева.

Она је рекла да велики проблем представља чињеница да у разговорима о механизму координације нису учествовали српски министри у Савјету министара БиХ у претходних осам мјесеци, а поготово на тајној сједници Савјета министара БиХ.

"Влада Српске је донијела закључак којим овај нови приједлог одлуке о механизму координације не постоји јер га није разматрала, није била укључена, није консултована и није прослијеђен на нормалан начин", рекла је Цвијановићева.

Она је закључила да за Републику Српску постоји механизам координације који су усвојиле Влада и Народна склупштина Републике Српске, а након тога федерална Влада и Савјет министара БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана