Cvijanović: U Srpskoj sloboda za djecu sa Kosmeta

Srna
Cvijanović: U Srpskoj sloboda za djecu sa Kosmeta

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas djeci sa Kosova i Metohije da su uvijek dobrodošli u Srpsku i da budu dio slobode koju građani u Srpskoj imaju.

Ona je na prijemu za djecu srpske nacionalnosti sa Kosmeta koja ovih dana borave u Srpskoj, rekla da je sloboda koju građani u Srpskoj imaju rezultat postojanja Republike Srpske.

"Ovdje ste uvijek dobrodošli da budete s nama dio naše slobode koju ćemo uvijek čuvati i braniti", rekla je Cvijanovićeva, kojoj je uručena zahvalnica za podršku u organizaciji boravka djece sa Kosmeta kod porodica u Srpskoj.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što se boravak djece sa Kosmeta u porodicama u Srpskoj organizuje pet godina, te zahvalila svim porodicama u Srpskoj koje su primile djecu i svim lokalnim zajednicama i institucijama koje su podržale ovaj projekat.

Ona je djeci sa Kosmeta poželjela ugodan boravak u Srpskoj, te svaku sreću i uspjeh u daljem školovanju i životu, poručivši da Republika Srpska pripada i njima.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je posjeta djece sa Kosova i Metohije važna kako za tu djecu tako i za Republiku Srpsku.

"Prijateljstvo koje postoji već dugi niz godina se na ovaj način još više učvršćuje i nadam se da će to potrajati i svih narednih godina", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci nakon prijema koji je u zgradi Vlade organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je bila čast danas primiti djecu sa Kosmeta, posebno zato što je riječ o najboljim učenicima.

"Ova saradnja je vrlo bitna za učenike sa Kosova i Metohije, ali je bitno i za učenike iz Republike Srpske jer mi na ovaj način produbljujemo saradnju između Srba sa Kosova i Metohije i Srba u Republici Srpskoj i stvaramo trajna prijateljstva", rekao je Malešević.

On je dodao da srpska djeca u pojedinim enklavama na Kosmetu nemaju mogućnost da se kreću u pojasu širem od dva kilometra zbog čega je jako bitno da znaju da neko brine o njima i da se negdje mogu osjećati slobodno.

Predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije Milorad Arlov zahvalio je porodicama iz Srpske koje su primile djecu sa Kosmeta, nastavnicima u čijoj su pratnji, ali i institucijama, organizacijama i pojedincima koje su pomogle da se posjeta organizuje.

Ugodan boravak djeci sa Kosmeta u Srpskoj poželio je i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, a prijemu su prisustvovali i ministri u Vladi Srpske, načelnici opština u kojima borave djeca, te drugi nosioci javnih funkcija u Srpskoj.

Djeci sa Kosova i Metohije uručeni su pokloni Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske - didaktička igra "Igrom kroz Republiku Srpsku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana