Цвијановић: У Српској слобода за дјецу са Космета

Срна
Цвијановић: У Српској слобода за дјецу са Космета

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас дјеци са Косова и Метохије да су увијек добродошли у Српску и да буду дио слободе коју грађани у Српској имају.

Она је на пријему за дјецу српске националности са Космета која ових дана бораве у Српској, рекла да је слобода коју грађани у Српској имају резултат постојања Републике Српске.

"Овдје сте увијек добродошли да будете с нама дио наше слободе коју ћемо увијек чувати и бранити", рекла је Цвијановићева, којој је уручена захвалница за подршку у организацији боравка дјеце са Космета код породица у Српској.

Цвијановићева је изразила задовољство што се боравак дјеце са Космета у породицама у Српској организује пет година, те захвалила свим породицама у Српској које су примиле дјецу и свим локалним заједницама и институцијама које су подржале овај пројекат.

Она је дјеци са Космета пожељела угодан боравак у Српској, те сваку срећу и успјех у даљем школовању и животу, поручивши да Република Српска припада и њима.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је посјета дјеце са Косова и Метохије важна како за ту дјецу тако и за Републику Српску.

"Пријатељство које постоји већ дуги низ година се на овај начин још више учвршћује и надам се да ће то потрајати и свих наредних година", рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци након пријема који је у згради Владе организовало Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је била част данас примити дјецу са Космета, посебно зато што је ријеч о најбољим ученицима.

"Ова сарадња је врло битна за ученике са Косова и Метохије, али је битно и за ученике из Републике Српске јер ми на овај начин продубљујемо сарадњу између Срба са Косова и Метохије и Срба у Републици Српској и стварамо трајна пријатељства", рекао је Малешевић.

Он је додао да српска дјеца у појединим енклавама на Космету немају могућност да се крећу у појасу ширем од два километра због чега је јако битно да знају да неко брине о њима и да се негдје могу осјећати слободно.

Предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима Косова и Метохије Милорад Арлов захвалио је породицама из Српске које су примиле дјецу са Космета, наставницима у чијој су пратњи, али и институцијама, организацијама и појединцима које су помогле да се посјета организује.

Угодан боравак дјеци са Космета у Српској пожелио је и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, а пријему су присуствовали и министри у Влади Српске, начелници општина у којима бораве дјеца, те други носиоци јавних функција у Српској.

Дјеци са Косова и Метохије уручени су поклони Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске - дидактичка игра "Игром кроз Републику Српску".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана