Цвијановић: У БиХ не постоји воља за унутрашњи дијалог

Срна
Цвијановић: У БиХ не постоји воља за унутрашњи дијалог

Београд - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да у БиХ не постоји воља за унутрашњи дијалог зато што је дио међународне заједнице промотер бошњачке политике.

Она је истакла да је невјероватно да у БиХ немате партнера ни за једну озбиљну причу, већ само тврдоглаво одбијање с неке стране, која је углавном политичко Сарајево, али се увијек настоји бацити кривица на Републику Српску.

Цвијановићева је истакла да се “сви могући и немогући странци баве Српском, а мало ко прича колико је БиХ пуна дефицита зато што нема унутрашњи дијалог”.

“Немате унутрашњи дијалог зато што је тај дио међународне заједнице увијек био раме за плакање једној страни, у функцији спровођења углавном бошњачке политике, без имало слуха за било шта што се односи на српски народ, па чак и хрватски народ”, оцијенила је предсједник Српске за “Спутњик”.

Она је навела да су многи у БиХ незадовољни, али да ту ништа не може помоћи ако у оквиру БиХ нема довољно жеље да се учествује у дијалогу а тога нема у Сарајеву, јер су их странци стално мазили.

“Замислите земљу у којој странци толико година након рата служе као гласници. Дакле, нисам превелики оптимиста кад је у питању функционисање БиХ. Видјели смо како то изгледа и кад је предсједник /Милорад/ Додик изабран за српског члана Предсједништва БиХ, да малтене нема простора ни за кога ко долази из Републике Српске, осим ако хоће неуморно да клима главом. За сваког ко дође са својим ставом из Републике Српске у стању су да се на њега најстрашније обруше и пошто су немоћни да сами доведу ту ствар до краја, по правилу трче у стране амбасаде да им они помогну да тог неког доведу у ред”, рекла је Цвијановићева.

На питање да ли за свог мандата види Републику Српску и даље унутар БиХ, Цвијановићева је рекла да види Републику која ће сваког дана бити све јача, свјеснија колико је важно да опстане.

“Много је било настојања да се Српска умртви и девастира. И упркос свему ми смо јачи и стабилнији, са много већом свијешћу да не постоји други оквир који ће нам гарантовати ту сигурност како нам гарантује Република Српска”, нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да на крају свог мандата Републику Српску види још јачу и још стабилнију. “Сваке године расте свијест о важности Републике. Јако сам поносна што знам да је политика којој припадам помогла да та свијест упорно расте. На крају мог мандата видим је још спремнијом да се ухвати у коштац са свим изазовима, да идемо заједно даље и развијамо најтешњу, присну сарадњу са Србијом”, истакла је Цвијановићева.

Говорећи о тежњи одређених фактора да увуку БиХ у НАТО по сваку цијену, Цвијановићева је рекла да је генерално гледајући то простор у којем треба да се смањи руски утицај, иако се он и не примјећује на начин који би подразумијевао да вас неко за нешто условљава.

“Све ове године видим врло досљедан и принципијелан однос Русије према оном што је дејтонска БиХ и захвална сам на томе. Што неко то жели да прикаже на други начин, проблем је ширих размјера који не можемо ријешити ми у Републици Српској, нити у Србији.

С друге стране, управо из западног света добијали смо многа условљавања, некад под плаштом европских интеграција, па се каже: 'Ово су специфични услови према земљи кандидату за чланство', до неких других који воле микроменаџмент у којем многи амбасадори сматрају да је сасвим нормално да вам дођу у институцију и, упркос томе што као озбиљан политичар нећете главом кроз зид, кажу вам: 'Наш став је да то не може да пише у закону'. То није нормално, али се дешава”, истакла је Цвијановићева.

Она је навела да је сигурно да постоје различите намјере како да се доскочи ономе што је урадила Република Српска.

“Пошто и ми знамо да то постоји, у октобру 2017. године донијели смо резолуцију о заштити уставног поретка и војној неутралности у којој не говоримо специфично о НАТО-у, него генерално о укључивању у војне савезе. Важан оријентир је и како се понаша Србија, а с друге стране коначна одлука је на народу - да се изјасни на референдуму”, истакла је предсједник Српске.

На питање да ли ће и Република Српска тражити да се укључи у неко шире рјешење, ако Београд буду притискали да рјешава питање Косова, Цвијановићева је рекла да то зависи од околности и како ће бити послагане ствари.

“Ми у Републици Српској желимо мир, стабилност, хоћемо да се нико са нама не игра, да не будемо полигон, јер смо превише мали за све те утакмице које је неко наумио да игра и наравно хоћемо да се према нама спроводи иста политика као и према другима, а не да си стално у неком ћошку, оптужен да си злочесто дијете, а сви други, без обзира шта раде, добра су дјеца”, рекла је Цвијановићева.

Она је констатовала да би било логично да се направи шири терен ако се рјешавају таква питања. “Било би логично да Република Српска има она права која је себи дало рецимо Косово. А на који начин ће се нешто дешавати у будућности, отом потом. Не бих да унапријед дајем неке квалификације, али знам да не можете дуго објашњавати да ваш народ нема право које неки други народ има”, истакла је предсједник Српске. 

Цвијановић: Успјешна акција “С љубављу храбрим срцима”

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, истакла је да је изузетно задовољна акцијом “С љубављу храбрим срцима”, која се завршава се данас, а која је показала хуманост и солидарност грађана Српске.

Она је навела да је изузетно задовољна због чињенице да је девета хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима” била организована на један сасвим нови начин, те да су учешће узели млади таленти из Српске.

“Ово је била прилика да испромовишемо нашу дјецу широм Републике Српске, наше сјајне таленте и искористићу и ову прилику да им се захвалим на учешћу. Без њих тај догађај не би био тако лијеп”, истакла је Цвијановићева.

Предсједник Српске је додала да су се сви одазвали њеном позиву и показали оно што знају, те дали једну нову динамику и нови ритам том догађају, превасходно због тога што су дјеца одлучила да пјевају, играју и покажу своје таленте да би помогли својим другарима којима је потребна помоћ.

Она је додала да је акција “С љубављу храбрим срцима” постала традиција и да су се људи у Републици Српској саживјели са тим догађајем.

“Сјећам се на почетку, кад је тадашњи предсједник Републике /Милорад/ Додик покренуо ту активност, колико је пажње и љубави укључено у један такав догађај, а посебно колико смо у стању да мобилишемо добру вољу наших грађана, да се одазаву учешћу у овој акцији, да позивају хуманитарни број”, нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да је задовољна акцијом “С љубављу храбрим срцима” и када је ријеч о финансијској страни, нагласивши да је прикупљен рекордан износ новца од милион и по КМ који је намијењен за апарата који ће помоћи дјеци са поремећајима или проблемима у кретању.

“То ће много значити и за ту дјецу, али и за њихове породице, а у крајњем случају и за наш здравствени сектор, јер ћемо тиме заокружити једну услугу која већ постоји, а којој ћемо додати нови најмодернији апарат који нема још нико у региону”, истакла је предсједник Српске.

Цвијановићева је нагласила да суштина није у новцу, јер институције свакако обезбјеђују средства за те намјене, већ да је важно и то да се сви мобилишемо, да смо сви заједно окупљени око добре идеје и солидарности.

Она је рекла да је захвална Влади Републике Србије и предсједнику Србије Александру Вучићу који су иницирали да и они буду дио ове хуманитарне акције.

“Задовољна сам и чињеницом да они желе и својим присуством да покажу колико су уз нас у тако важним моментима кад хоћемо заједно са нашим грађанима да урадимо нешто добро”, истакла је Цвијановић за АТВ.

Она је навела да ће организација оваквих хуманитарних акција бити настављена, јер је то пракса коју не треба прекидати.

“Ићи ћемо даље, помагаћемо онима којима је наша помоћ потребна и то не само због новца који се прикупља, него због силне љубави, пажње и тих дивних осјећаја који су дефинитивно нешто што обиљежи један такав догађај”, рекла је Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана