Цвијановић: Судови служе за прање ратних биографија

Срна
Цвијановић: Судови служе за прање ратних биографија

Бањалука - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да нема повјерења у међународно правосуђе, као ни оно на нивоу БиХ када је ријеч о ратним злочинима, јер је досадашња пракса показала селективан приступ и уклапање судских пресуда у претходно креирану и наметнуту политичку матрицу.

Коментаришући одлазак бивших припадника терористичке ОВК у Хаг, гдје ће бити саслушани у Специјалном суду због злочина почињених над Србима и другим неалбанцима, Цвијановића је истакла да се у суштини направи притисак како се сви морају појавити пред правосуђем, а онда се једни ослобађају, а други пресуђују.

- Што се тиче судовања у БиХ за ратне злочине довољно је само присјетити се тога да је Србима пресуђивано ретроактивном примјеном закона из 2003. године за дјела почињена раније у току рата. С друге стране, на Бошњаке и Хрвате примјењиван је закон из СФРЈ који је блажи и који је и био на снази у вријеме почињења дјела за која су процесуирани - навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да су међународни судови, као и Суд БиХ, више служили за прање биографија несрпских починилаца који су листом ослобађани упркос доказима и свједоцима.

Да је у правосудним институцијама правда дијељена на праведан начин, каже Цвијановићева, данас би се могло говорити о помирењу међу народима на простору бивше Југославије, али то се, нажалост, није десило, јер је то судовање за једне било тамница, а за друге веш-машина за прање ратних биографија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана