Cvijanović: Srpska podržava evropske integracije

Agencije
Cvijanović: Srpska podržava evropske integracije

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će Republika Srpska nastaviti da pruža aktivnu podršku procesu evropskih integracija, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti i Dejtonskog sporazuma.

Tokom sastanka u Sarajevu sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini, Cvijanovićeva je istakla da će za reformske procese biti potrebna politička saglasnost i podrška svih nivoa vlasti.

Cvijanovićeva je upoznala Mogerinijevu o započetim reformskim mjerama koje je Vlada Srpske predvidjela Ekonomskom politikom za 2015. godinu, a koje su usklađene sa idejom da ekonomske i socijalne teme budu u fokusu inicijative EU za BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Tokom sastanka razgovarano je o posljednjoj inicijativi EU za BiH i mogućnostima za prevazilaženje zastoja u procesu evropskih integracija.

Usvajanje izjave samo prva stepenica

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da usvajanje izjave o evropskom putu BiH i provođenju potrebnih reformi na putu ka EU predstavlja početni korak i početnu stepenicu iza kojeg tek dolazi pravi posao.
"Ovo je jedna manifestaciona faza da pokažete dobru volju, ali iza toga tek dolazi dosta posla s obzirom da se veliki dio reformi koje su pred nama, odnosi na izvršnu vlast i na entitete", rekla je Cvijanovićeva u Sarajevu, nakon današnjeg sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini.

Premijer Srpske je upoznala Mogerinijevu sa onim šta je do sada urađeno u Republici Srpskoj i šta će se raditi u predstojećem periodu.

"Mi smo u odnosu na ostale nivoe vlasti, već preduzeli konkretne mjere i na jučerašnjoj posebnoj sjednici Vlade usvojili prvi set reformskih zakona, koji će biti upućen u Narodnu skupštinu, a paralelno pripremamao i drugi set reformskih zakona", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila žaljenje što mehanizam koordinacije nije usvojen ranije, kada je bio gotov prijedlog.

"Danas smo se bavili i pitanjem mehanizma koordinacije, s obzirom da je to ključna priča za BiH ne samo s aspekta evropskih integracija, već uopšteno našeg međusobnog funkcionisanja u BiH. Moraćemo i to pitanje da riješimo brzo kao pretpostavku za neke druge stvari", konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je u ovom momentu fokus na ekonomsko-socijalnim pitanjima i izrazila očekivanja da će tu, manje-više, biti ujednačena rješenja između dva entiteta i neki slični pristupi.

"Ostaje onaj dio koji se odnosi na Savjet ministara BiH u odnosu na nadležnosti kojima oni raspolažu. U narednom periodu, kada provedemo ove ključne reforme, sigurno će biti najveći izazov kako obezbijediti dalje kretanje ukoliko u međuvremenu ne dođemo do mehanizma koordinacije", rekla je Cvijanovićeva.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini danas je u Sarajevu pozdravila odluku Predstavničkog doma i Doma naroda parlamenta BiH da potvrde i usvoje izjavu o evropskom putu BiH i provođenju potrebnih reformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana