Цвијановић: Српска нема алтернативу - ни у политичком, ни у економском смислу

Срна
Цвијановић: Српска нема алтернативу - ни у политичком, ни у економском смислу

Источно Сарајево - За Савез независних социјалдемократа /СНСД/ Република Српска нема алтернативу, ни у политичком, ни у економском смислу, она је трајна и одржива, а сва поступања СНСД-а као политичке партије остају везана за овакво виђење Републике Српске, нагласила је међународни секретар СНСД-а Жељка Цвијановић.

“Припремили смо Декларацију о економском развоју имајући у виду неколико важних чињеница које карактеришу опште политичко-економско стање у којем се налазимо, као и циљеве које желимо постићи”, рекла је Цвијановићева у уводном излагању поводом доношења Декларације о економском развоју на 5. Сабору СНСД-а у Источном Сарајеву.

Кад се говори о амбијенту, укључујући и привредни, Цвијановићева је истакла да треба узети у обзир неколико ствари, а прва је да је од рата па до данас транзицију у БиХ углавном, конципирала и водила, а често и финансирала међународна заједница, и да многа од тих рјешења нису дала очекиване резултате ни у политичком, ни у економском смислу.

“Може се закључити да проведене реформе нису допринијеле унутрашњој кохезији или бољем политичком разумијевању унутар БиХ, нису истински покренуле економски развој и нису довеле до ширег интегрисања привреде са привредом окружења и Европске уније, већ су оголиле одређене слабости и учиниле их видљивијим”, оцијенила је Цвијановићева, која је предсједник Владе Републике Српске.

Она је нагласила да је јасно да су и домаће и стране инвестиције далеко испод очекиваног нивоа, и да обезбјеђење привредног раста и повећање запослености остају суштински приоритети у даљем раду.

“Такође, иако смо кренули путем европских интеграција, треба имати у виду да је обећана европска будућност још увијек далека и неизвјесна визија, и то из низа разлога.

Отежавајућа околност је свакако и чињеница да функционишемо у окружењу које је дестимулативно, јер је амбијент унутар БиХ још увијек снажно оптерећен оспоравањем Републике Српске, њеног идентитета, њених обиљежја и симбола, и њених напора и настојања да ужива аутономију коју је добила Дејтонским споразумом”, рекла је Цвијановићева.

У таквом нестабилном политичком окружењу, констатовала је она, тешко је проводити економске реформе, а свјетска економска криза додатно је усложнила укупну економску ситуацију.

“Свјесни смо изазова који су пред нама, а они диктирају и мјере и наш план рада у будућем периоду да би се повећао ниво запослености и побољшала њена структура, сузбијала сива економија, побољшала ликвидност и конкурентност привреде, обезбиједило додатно финансирање осјетљивих групација друштва и јачала финансијска дисциплина и одговорност на свим пољима”, рекла је међународни секретар СНСД-а.

Цвијановићева је нагласила да је СНСД свјестан своје улоге у свим и политичким и економским процесима и потпуно одлучан да очува водећу политичку улогу у обликовању политичке, социјалне и економске будућности Републике Српске, спреман да проведе реформе и сарађује са свима који дјелују у интересу грађана и уважавају уставну позицију Републике Српске.

“Наша одговорност као политичке партије утолико је већа што смо, након девет година власти, поново на изборима освојили највећи број гласова, а треба се подсјетити да је управо највећи дио тог периода на власти протекао у условима економске кризе, која је донијела и нова велика оптерећења на већ постојећа.

Опредијељени смо да идемо у нове реформе. Настављамо да радимо на побољшању пословног амбијента, а нови круг реформи, поред растерећења привреде, мора дати и већу шансу знању, иновацијама, предузетништву и конкуренцији”, нагласила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је потребно исправити грешке у процесу транзиције, дати одговоре на изазове кризе и допринијети промјени привредне структуре и повећању конкурентности домаће привреде.

“Ми смо спремни да у процесу провођења реформи и кретању ка ЕУ сарађујемо са свим нивоима власти и међународним институцијама, али нећемо чекати да рјешења за излазак из кризе и напредак економије добијемо од међународне заједнице или институција БиХ.

Сви савјети су добродошли, али СНСД је свјестан да сами морамо трагати за властитим начином прилагођавања и јачања домаће привреде, како бисмо обезбиједили повећање инвестиција, повећање запослености и брже и правичније рјешавање социјалних проблема, те распоред терета кризе према економској снази, унапређење услова пословања и повећање извоза”, рекла је Цвијановићева.

“Залажемо се за широку реформу институција Републике Српске и БиХ, јачање правне државе, посебно у пословној свери, затим на брзо, јефтино и транспарентно провођење закона. Посебна пажња биће усмјерена на борбу против корупције, укључујући и заштиту од корупције свих поступака правне заштите пословања”, најавила је Цвијановићева.

Она је додала да ће свеобухватна и храбра реформа образовања бити један од најважнијих приоритета. Образовање, каже она, мора представљати мост до извјеснијег запослења, али и науке која ће бити у функцији укупног развоја.

“Свјесни смо и да је за повећано учешће у међународној трговини потребно понудити конкурентније производе, а то није могуће ако у Републици Српској не развијемо конкуренцију у производњи, услугама, иновацијама, науци, запошљавању и не обезбиједимо далеко већи степен повезаности привреде, универзитета и научно-истраживачких организација.

За повећање конкурентности домаће производње важна је и доступност модерне технологије, због чега ће, између осталог, бити дефинисана и нова стратегија технолошке обнове домаће индустрије, али и стратегија за бољу искориштеност ресурса и потенцијала који дају могућност за одрживи економски развој Републике, укључујући енергетику, пољопривреду, шуме и воде”, навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да се СНСД залаже за скраћивање и поједностављење свих административних облика комуникације државе и привреде, од оснивања предузећа до предаје пословних извјештаја, као и за смањење намета, посебо у сфери рада.

Цвијановићева је рекла да су нова рјешења већ понуђена, и наставиће да се дефинишу и у наредном периоду.

Анализа свих трошкова и намета које плаћају привреда и становништво, навела је Цвијановићева, основ је за растерећење привреде и дефинисање нових законских рјешења.

Оно подразумијева, каже она, одрицање дијела јавних прихода у корист привреде и да из буџета инвестира у стварање бољих услова пословања.

“Примјера ради, ми смо и кроз нова законска рјешења омогућили да по основу неопорезивиог дијела дохотка у привреди остане преко 80 милиона марака, а кроз смањење стопе доприноса додатних више од 50 милиона марака”, навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, процес растерећења ће се наставити и у наредном периоду, али паралелно с тим ради се на јачању дисципнине плаћања обавеза.

“Зато је борба против сиве економије и рада на црно, уз појачан рад контролних органа, такође један од приоритета у нашим реформама. Уз то, СНСД жели да у Српској види стране банке, осигуравајућа друштва и трговинске ланце као дио домаћег економског система, као субјекте који преузимају ризик пословања, који су партнери домаће привреде, који подстичу развој, доприносе интегрисању тржишта Српске у шире тржиште”, нагласила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да контролисање поријекла имовине, односно контрола и праћење стицања имовине треба да буде континуирани задатак Пореске управе на начин како се то ради у цивилизованим земљама свијета.

“Опредијељени смо за јачање транспарентности у трошењу јавног новца, провођењу јавних набавки и давању под концесије државних ресурса, као и онемогућавању било каквог привилегованог статуса за пословне субјекте, јер њихов опстанак треба да зависи од конкурентности, а не од било каквих привилегија.

Рад свих јавних предузећа биће преиспитан кроз започети процес реформе привредног система и реформе јавног сектора, како би ови привредни субјекти дали пуну подршку економском развоју Републике”, истакла је Цвијановићева.

“Доносећи ову декларацију, али и крозу дефинисање најављених реформи од којих су неке већ у парламентарној процедури, водили смо се потребама у друштву, али и чињеницом да Република Српска има доминанантан дио надлежности у економско-социјалној сфери.
У њиховом провођењу наставићемо да инсистирамо на ефикасности и рационалности локалних и ентитетских органа власти, као и на координацији са заједничким инситуцијама на нивоу БиХ у складу са уставним надлежностима”, навела је она.

Цвијановићева је истакла да је за СНСД неприхватљиво повећање броја институција БиХ, повећање државне администрације и пренос надлежности са Републике Српске.

Од заједничких институција очекује се да, у складу са уставним надлежностима, доприносе стварању повољнијег међународног оквира за пословање домаћих предузећа на иностраним тржиштима, као и да доприносе стабилности општих услова привређивања.

“СНСД ће се залагати за избалансирану политику економске сарадње и са Истоком и са Западом, и из тог разлога годинама настојимо да успоставимо добре односе на обје стране, додуше, са мање или више разумијевања на некој од страна.

У сваком случају, политика отворености за стране инвестиције и инвеститоре остаје наше снажно опредјељење, без обзира са које стране свијета они долазили, поручила је међународни секретар СНСД-а Жељка Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана