Cvijanović: Srpska intenzivirala kontakte sa dijasporom

Srna
Cvijanović: Srpska intenzivirala kontakte sa dijasporom

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Srpska posljednjih godina intenzivirala kontakte i saradnju sa sveštenstvom i udruženjima iz dijaspore, koja djeluju u SAD, a koji su kroz humanitarne aktivnosti nesebično pomagali građanima Srpske, posebno u katastrofalnim poplavama 2014. godine.

Obraćajući se gostima na godišnjoj donatorskoj večeri koju je organizovala Srpska pravoslavna crkva Svetog Luke u mjestu Potomak kod Vašingtona, Cvijanovićeva je posebno naglasila značaj postojanja institucionalne veze između dijaspore i Republike Srpske, u kojoj SPC zauzima značajnu ulogu.


Ona je izrazila želju da će ta saradnja u budućnosti biti još bolja i produktivnija.

Kao znak podrške Vlade i građana Srpske, Cvijanovićeva je Njegovom preosveštenstvu episkopu istočnoameričkom Irineju uručila rješenje o odobrenju 10.000 dolara Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Luka za duhovnu i kulturnu misiju koju obavlja u SAD, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Zahvaljujući SPC, Vlada Srpske ima dobru saradnju sa Srbima u Vašingtonu uz čiju podršku su realizovane mnogobrojne i značajne aktivnosti i opredjeljena je da se i u narednom periodu nastavi dobra saradnja.

Među više od dvije stotine donatora i zvanica, večeri su prisustvovali i princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, potpredsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Marinković i šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.

Donatorsku večeru organizovala je crkva Sveti Luka u Vašingtonu. "U planu je jedan značajan događaj koji uključuje našu dijasporu u Vašingtonu, a riječ je o događaju koji treba da ima i humanitarni karakter i služiće izgradnji nove Saborne crkve u Vašingtonu", navela je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana