Цвијановић: Српска инфраструктурно другачија и економски јача

Срна
Цвијановић: Српска инфраструктурно другачија и економски јача

Бањалука - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је у протеклом периоду уложено много труда и новца да Српска буде напреднија, инфраструктурно другачија и економски јача.

Цвијановићева је поручила да ће нову Владу Српске подржати у даљим настојањима да економски развија Српску, те чува њену политичку стабилност и институције.

“Потребно је јачати економску основу. Подржавам најаву нове Владе да се обезбиједи више посла и запослености, али је исто тако потребно и утврђивати који су то образовни профили за које можемо гарантовати више посла”, рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је навела да је у периоду док је била премијер Српске много уложено у изградњу путева, ауто-путева и нових болница које су регионално конципиране, студентских домова, реновирање школских објеката и вртића.

“Успјели смо да повећамо пензије и дошли смо до отприлике повећања од 20 одсто. Сада имамо додатних два одсто повећања и биће настављено и даље. Успјели смо да обезбиједимо и повећање плата за све раднике у приватном и у јавном сектору”, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да је полиција Српске опремљена новим возилима, опремом, наоружањем, те да су створени бољи услови за рад реновирањем и изградњом полицијских станица, као и Центра за обуку у Залужанима.

Цвијановићева је нагласила да је и аграрни буџет повећан, као и одређена социјална давања, од којих су нека нова попут накнаде за демобилисане борце или незапослене породиље, али и цивилне инвалиднине.

Предсједник Српске подсјетила је да је основан Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

“То треба да се посматра само као добра основа за кретање напријед”, нагласила је Цвијановићева и истакла да добре успјехе није спријечила ни глобална криза, али ни елементарне непогоде попут поплава и суша.

Она је додала да у наредном периоду има много тога што је потребно урадити, попут одређених пројеката у енергетике који су започети.

“Видим да је премијер ставио акценат на то и сигурна сам да ће тај дио успјети да заврши”, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да се успјешност Владе огледа и у доброј сарадњи са социјалним партнерима, јер заједно раде на истом задатку.

“Да то није тако много би незадовољства долазило од њих”, закључила је Цвијановићева. 

За Српску важна јака Србија

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да се сарадња са Србијом све више развија како расте и свијест о потреби све веће блискости, па чак и усаглашавања одређених ставова.

Цвијановићева је рекла да постоји добра институционална сарадња, али и персонална, као и јака веза међу српским народом с обје стране Дрине. Она је истакла да је Србија посљедњих година на другачији начин заузела став према Републици Српској, односно већем присуству у Републици Српској путем реализације одређених пројеката.

Цвијановићева је захвалила предсједнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије за такав став, те изразила задовољство што је њена прва званична посјета као предсједника Српске била управо Србији.

Напомињући да је за Српску изузетно важно да је Србија све јача, Цвијановићева је констатовала да је у регионалном контексту Србија највећи играч.

“Због тога многи настоје да смање њен капацитет и потенцијал, да је исцрпљују политичким темама и постављају безобразне услове какви се не постављају другим државама”, рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је нагласила да институције и функционери Српске прате процесе у региону, те констатовала да је ситуација нестабилна, али да је то потребно посматрати глобално и у контексту ЕУ, односно на који начин су међународни фактори утицали да се нешто деси или не у региону.

Цвијановићева је нагласила да је ЕУ имала погрешан приступ према простору западног Балкана, односно неједнак третман према државама и народима на простору бивше Југославије, што је изазвало одређене фрустрације.

Она је навела да су прављени различити критеријуми према свакој земљи, због чега је изгубљено много времена које је могло бити добро вријеме за све новонастале земље и нека питања не би још била отворена.

Цвијановићева је рекла да јој је то постало кристално јасно када су постављани услови за кретање према ЕУ.

“Тада су за БиХ говорили да је потребна реформа полиције, на одређен начин да се централизује јавна управа и прављене су одређене институције, а истовремено за Македонију су постојали услови децентрализације јавне управе, полиције, да би изашли у сусрет жељама албанске заједнице, а на уштрб македонске”, рекла је Цвијановићева.

Као примјер навела је и неједнак однос према питању повратка, гдје се од БиХ очекивало да врати имовину власницима, а од Хрватске не.

“У тренутку када /самопроглашено/ Косово уводи таксе, када сами једнострано наступају, праве војску, ЕУ позива обје стране да се узрџе. Да ли је могуће да то радите? Имате једног који нешто прави, позивате обоје да се уздрже, а немате храбрости да позовете тог неког”, рекла је Цвијановићева.

Она је констатовала да је ЕУ можда своју слабост највише показала када је ријеч о /самопроглашеном/ Косову, чији функционери и народ ЕУ не доживљавају нити као фактор нити као некога ко је релевантан, већ цијене ставове САД.

“Како да ми посматрамо ЕУ као некога ко има ауторитет, а знамо да се косовски функционери исмијавају на рачун функционера ЕУ”, упитала је Цвијановићева.

Она је рекла да се политички ставови могу мијењати у складу са промијењеним околностима, те да није тачан закључак бившег члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да је то неприхватљиво понашање у међународним односима јер то демантује и међународна пракса.

Као примјер навела је да у том случају Велика Британија никада не би могла да напусти ЕУ.

Она је навела да је промјена става у вези са чланством БиХ у НАТО услиједила након девет, 10 година када се схватило да су постављани одређени политички услови, попут књижења имовине.

“Створила се перцепција да је тај услов постављен само да би се отела територија Републике Српске и дала БиХ. Расла је и свијест о томе да је то војни савез који је бомбардовао нас и Србију, па је и Србија имала израженији став да жели неутралност. Много тога се десило у тих девет, 10 година”, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да је крајњи резултат тога Резолуција о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, коју је Народна скупштина Републике Српске усвојила 2017. године. 

Позив политичким актерима на конструктиван однос и сарадњу

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић позвала је политичке актере у Српској на конструктиван однос, те поручила да је спремна на сарадњу о свим питањима важним за Српску.

Честитајући Дан Републике грађанима Српске, Цвијановићева је рекла да треба уважавати вриједности Републике Српске и њене институције, односно не дјеловати на начин да ће институције бити блокиране.

“Очекујем да сви спустимо лопту и погледамо реалним очима шта су изазови и шта морамо заједно да радимо да би грађанима понудили што бољу платформу којој би поклонили повјерење”, рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је изразила жаљење што је политичка мржња много усађена у опозицију и што међународна заједница неким опозиционарима не дозвољава да се ослободе те мржње према онима који су на власти.

“Заговарам Републику Српску у којој је мјеродавно ко ће побиједити на изборима, а не ону у којој ћемо рушити систем, не ону у којој ћемо мислити да умјесто избора треба изаћи на улицу, вријеђати једни друге”, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је Република Српска данас много стабилнија него раније, економски и институционално јача, те да је ојачана свијест о важности очувања Републике Српске.

“Република Српска је државотворна толико да може да функционише сама, може и да опстане сама”, рекла је Цвијановићева.

Она је констатовала да је Српска бољи дио БиХ, те додала да би жељела да је и Федерација БиХ таква, односно да нема проблема у политичком смислу када је ријеч о усаглашавању Хрвата и Бошњака или да Срби имају иста права као остали.

Цвијановићева је навела да је Српска напреднија и када је ријеч о усклађивању домаћег са европским законодавством, иако се Српској стално даје етикета кривца, чак и од представника Српске у заједничким институцијама БиХ у протекле четири године.

Она је подсјетила да је као предсједник Владе Српске имала веома добру сарадњу са премијером ФБиХ Фадилом Новалићем, али не и са Савјетом министара у којем су и даље у техничком мандату присутни људи који чине опозицију у Српској, а који су покушавали блокирати Републици одређена средства и нису усклађивали своје ставове са институцијама Српске.

Коментаришући дешавања у Бањалуци пред крај прошле године, Цвијановићева је рекла да постоје многи којима смета успјешна и стабилна Република Српска, која лако спроводи изборне резултате и конституише власт.

“Многима у БиХ и међународној заједници смета чињеница да можемо да функционишемо сами без остатка БиХ”, рекла је Цвијановићева и додала да је важно што је очуван мир, свјесни чињенице да постоје политичка кретања која су усмјерена против Републике Српске.

Она је додала да, нажалост, у Српској има политичких субјеката који заговарају концепт да улица треба да формира власт и диктира правила умјесто институција, те да постоји политичка манипулација и злоупотреба трагедије једне породице.

“Наравно да нам није било једноставно и да не волите ситуације у којој морате да ангажујете своју полицију да рјешава такве ствари. Полиција у свакој земљи ради свој посао и то на много бруталнији и ригиднији начин него код нас. Полиција је саставни дио система, њихова је законска обавеза да штите јавни и уставни поредак, ред и мир, функционалност нашег система и морамо то да разумијемо на тај начин”, истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да се стално измишљају приче којима се жели послати лоша слика о Републици Српској, попут лажи о паравојним формацијама, а коју су измислили опозиција и поједине амбасаде.

С друге стране, додала је Цвијановићева, нико не прича о ФБиХ и немогућности да се у њој конституише власт или о томе да неко намјерно неће да формира Савјет министара.

Она је навела да је на то нијема и међународна заједница, којој не одговара јасна политика која долази из Републике Српске, већ опозиционари са којима лакше могу договорити одређене ствари јер се неће супротставити.

Према њеним ријечима, стални напади на институције Српске имају за циљ исцрпљивање Републике Српске до њеног колапса, чему се власт успјешно супротставља.

“Зато потенцирам да је важно да смо окупљени око Републике, да нас интереси Републике морају држати заједно без обзира ко смо и којој политичкој партији припадамо, зато што се у циклусима прави исти сценарио и исцрпљују институције Српске управо да не би биле више способне да извршавају опбавезе према грађанима”, истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да посљедњих неколико изборних циклуса опозиција након избора наставља да прича као да није било избора и настоји да поремети формирање власти.

“Пошто су редовно губили изборе, причали су да су избори покрадени, нерегуларни и да не ваља Изборни закон. Прва кажем да тај закон не ваља због много ствари, али не могу то да кажем само онда када изгубим изборе. Прошли пут када је /Младен/ Иванић изабран нико није рекао да је лош Изборни закон”, истакла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана