Cvijanović: Srpska bilježi napredak uprkos raznim opstrukcijama i scenarijima

Srna
Cvijanović: Srpska bilježi napredak uprkos raznim opstrukcijama i scenarijima

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da Srpska funkcioniše, da je u političkom smislu stabilna i da institucije rade svoj posao, uprkos raznim opstrukcijama i kojekakvim scenarijima, koji su očigledno na sceni.

"U ekonomskom smislu bilježimo napredak, idemo uzlaznom putanjom i to je nešto što treba pozdraviti. Iza nas su teške godine sa puno ekonomskih i finansijskih izazova, ali je bitno da postižemo stabilnost i da se otvaraju neke perspektive za budući period", rekla je premijer Srpske.


Cvijanovićeva je istakla da je finansijska situacija danas neuporedivo bolja nego što je to bio slučaj prošle godine u ovo doba, nema posebnih dugovanja prema budžetskim korisnicima i prevaziđeno je ono što je bilo najgore i najteže.

"Zadatak institucija je da djeluju u funkciji građana i apsolutno mogu da osudim ponašanje opozicije jer rade upravo suprotno i nastoje da blokiraju te institucije i da ih učine neproduktivnim sa aspekta potreba koje one imaju prema građanima", rekla je Cvijanovićeva za Radio Republike Srpske.

Naglasivši da je to što radi opozicija na granici cirkusa i lakrdije, Cvijanovićeva je rekla da su i mnogi građani upravo tako prokomentarisali njihovo ponašanje u Narodnoj skupštini, uz navode da ih nisu birali da zvižde u parlamentu, već da utiču na donošenje što boljih propisa i zakona koji će biti u funkciji interesa stanovništva u Srpskoj.

"Apsurd je u tome što su oni samo na pola opozicija, jer učestvuju u vlasti na nivou BiH. Ono što je bilo evidentno u tri godine njihovog vladanja jeste da su uradili sve što je bilo u njihovoj moći, a bilo je mnogo toga. Zaustavili su dotok novca Republici Srpskoj zbog čega smo ostali uskraćeni za funkcionalni aranžman sa MMF-om što znači da nismo povukli 150 miliona KM koji bu učinili Budžet daleko stabilnijim, a riječ je o 'jeftinom' novcu, sa kamatnom stopom od jedan odsto", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je BiH dobila izuetno povoljne uslove i rok, te da je riječ o najbolje ispregovaranom aranžmanu sa MMF-om u odnosu na region, ali je taj aranžman opozicija blokirala na nivou BiH.

"Blokirali su donošenje zakona o akcizama sa bošnjačkom komponentom u Sarajevu, sa kojima su sinhronizovani, i tako su izostala sredsta koja su trebala da budu povučena iz Evropske banke za obnovu i razvoj koja bi omogućila dodatnu izgradnju puteva i auto-puteva što bi značilo da se naša građevinska operativa kreće i bilježi napredak, kao i druge uslužne djelatnosti", naglasila je premijer Srpske.

Vardište je pravac predviđen transportnom strategijom

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da, kada je riječ o izgradnji brze ceste Beograd - Sarajevo, pravac Vardište je predviđen Transportnom strategijom Srpske, koja čini okvirnu strategiju predviđenu za cijelu BiH.
"To je poziocionirana i određena trasa koja predstavlja naš interes i koja nije napamet nacrtana, već postoje određene analize zašto je to potrebno", rekla je Cvijanovićeva, dodajući da definitivan izbor djela trase kroz BiH ne čini pravac Bijeljina - Brčko - Tuzla.

Ona je navela da se javljaju mnoge ideje kada je riječ o trasi do Sarajeva, kao i da postoji mogućnost da se razgovara o nekoliko pravaca koji bi bili pravljeni kombinacijom različitih sredstava.

"O tome se ponešto razgovaralo na nivou entitetskih vlada, ali tu priču treba uozbiljiti", naglasila je Cvijanovićeva za Radio Republike Srpske.

Govoreći o podršci Turske ovom projektu, ona je podsjetila da je bilo postavljeno pitanje Turskoj na šta se ta podrška odnosi, a da je uslijedio odgovor u smislu "kada odgovorite koja je trasa u pitanju, reći ćemo koja je to podrška".

Ona je ocijenila da je to malo neozbiljno postavljno, te da očekuje da se o svim stvarima u vezi sa ovom trasom razgovara ozbiljno.

"Naš interes je da se grade putevi, auto-putevi, brze ceste i mi imamo naše prioritete, i po pitanju spajanja autoputa Banjaluka - Doboj, i da idemo dalje prema Srbiji, a takođe nam je interes da idemo od Istočnog Sarejava prema Vardištu. U interesu nam je da se rade dobri projekti i pokrivamo što je moguće više teritorije", istakla je Cvijanovićeva.

Govoreći o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške, premijer Srpske je istakla da je po tom pitanju na potezu Hrvatska.

"Duvaju neki novi vjetorvi, ali im ne treba vjerovati dok stvari ne postanu konkretnije. To je pitanje kojim smo se bavili mnogo godina i mnogo smo truda uložili", navela je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se razgovaralo sa ljudima iz različitih sastava hrvatske Vlade, sa ljudima iz EU, i imali obećanje da će, najdalje do 2013. kada Hrvatska uđe u EU, početi sa konkretnim radnjama u vezi sa izgradnjom mosta.

Cvijanovićeva je dodala da se u svemu toma pojavilo i nekoliko neprincipjelnih stvari - kao prvo nije se do kraj dovela stvar sa Hrvatskom, a zatim je EU dozvolila da taj projekat bude "na čekanju".

"Došli smo u neku novu fazu. I mi smo na neki način to isproblematizovali i želimo da kažemo jasno i EU da ukoliko stvarno misle da ovaj dio treba da bude integrisan, mi tražimo da imamo taj most, jer je on potreban našim građanima i našoj privredi. Određena sredstva jesu izdvojena i sad su na potezu hrvatske vlasti", rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o preduzeću "Željeznice Republike Srpske", ona je naglasila da su se usvajanjem određenih zakona u Narodnoj skupštini stvorile zakonske pretpostavke za provođenje restrukturisanja tog sistema u dogovoru sa Svjetskom bankom.

"Naš cilj je da 'Željeznice' postanu funkcionalno i operativno preduzeće koje može odgovoriti potrebama, a iz kojeg se moraju riješiti problemi koji su tamo nagomilani kao što su dugovanja", rekla je Cvijanovićeva i dodala da je cilj da se ovo javno preduzeće ojača i pripremi za nove izazove.

SDS, PDP i NDP nisu smjeli da učestvuju u donošenju rezolucije

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je prirodno što je Narodna skupština Srpske usvojila Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti s obzirom na to da postoji izražen stav svih političkih partija da ne žele bilo kakvu vojnu granicu Srpske sa Srbijom.
"To je jedan politički dokument koji treba da pokaže stanje ili odnos prema nekom važnom pitanju. Za mene je sasvim u redu što je Narodna skupština zauzela takve stavove", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je opozicija odlučila da opstruiše ili da ne učestvuje u donošenju ove rezolucije iako su ranije sami govorili da u vezi sa tim pitanjem treba isključivo zauzeti stav kao i Srbija.

"A onda kada su došli na teren da mogu tako nešto da izglasaju, odlučili su da to opstruišu i da u tome ne učestvuju. Mislim da su ove zviždaljke u parlamentu upravo i bile način da se osujeti, između ostalog, i donošenje ovog dokumenta", rekla je Cvijanovićeva za Radio Republike Srpske.

Ona je navela da opozicija pokušava da problematizuje mnogo stvari da bi, na neki način, sakrili činjenicu da oni nisu bili u parlamentu i da su nastojali da zaustave njegov rad da ne bi bila donesena Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske.

"Ovdje je suština da je zauzet politički stav, a da SDS, NDP i PDP nisu smjeli u tome da učestvuju, iako su, kao političke partije bezbroj puta od svih njihovih lidera, uključujući i gospodina /Mladena/ Ivanića pa sve naniže, objašnjavali kako mi treba da imamo isti stav kakav ima i Srbija", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da opozicija ne smije da "digne ruku" za ovaj dokument, ne zbog toga da li su saglasni ili ne sa njegovim sadržajem, već zato što to od njih očekuju njihovi politički partneri u Sarajevu i međunarodna zajednica.

"Oni su instruisani da na sve moguće načine pokušaju da osujete održavanje Skupštine da se, između ostalog, ne bi donio ovaj dokument. To su instrukcije koje oni imaju i ponašali su se u skladu sa tim", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je ponašanje opozicije, koja je politički izborni gubitnik, dio projektovanog plana koji se odnosi na sklanjanje vlasti iz Srpske i na koncept u kojem Srpska treba da se utopi u BiH na način da su mjerodavne samo odluke koje se donesu na nivou Sarajeva.

Premijer Srpske je ocijenila da su predstavnici opozicije, koji su vlast na nivou BiH, svih ovih godina minimizirali ulogu institucija Srpske, nastojali da ih zaobiđu i blokiraju sredstva koja treba da dođu u institucije Srpske.

Ona je konstatovala da nije normalno da ministri u Savjetu ministara iz Republike Srpske uopšte ne komuniciraju sa Vladom Srpske, što se dešava prvi put od kada Srpska postoji iako je i ranije bilo različitih političkih opcija na različitim nivoima vlasti.

"Oni su shvatili i još jednu činjenicu a to je da su izbori na pomolu, da su tri godine pravili teške greške u Sarajevu, da su građani svjesni tih grešaka i odlučili su da fokus nekog nereda prebace iz Sarajeva u Banjaluku i u Narodnu skupštinu. Svjesni su i činjenice da oni i za sljedeće izbore, u političkom smislu, stoje na vrlo mršavim i tankim nogama zbog svih tih stvari koje su pravili prethodne tri godine", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da se u okviru partija koje čine Savez za promjene dešavaju razni procesi, da ovaj savez čine politički lideri kojima se osipa struktura, zatim oni koji nemaju nikakvu strukturu ali su dobili poslanički mandat na tuđim listama, kao i oni koji su predstavljali neku političku snagu ali se osipaju, poput SDS-a.

Cvijanovićeva je naglasila da se ne može graditi politika tako što će se isključivo napadati protivnik, kao što to radi opozicija koja u Sarajevu ništa nije uradila u korist građana Republike Srpske.

"Pa nisu vas zato građani birali i poslali u Sarajevo. Nisu vas poslali tamo da se vi iz Sarajeva obračunavate sa Republikom Srpskom, da blokirate sredstva za Srpsku, da blokirate rad Narodne skupštine", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je upitala kako to da predstavnici Saveza za promjene ne blokiraju rad Parlamentarne skupštine BiH i ne ukažu na neaktivnost institucija na nivou BiH, poput Savjeta ministara i parlamenta u kojem prolaze akti samo koji su protiv Srpske.

"Pričaju nam priče kako je Savjet ministara funkcionalan, a nisu uspijeli da utvrde ni tri zakona i pošalju ih u parlament. Pričaju nam o parlamentu koji, kao ima neku svoju ulogu na nivou BiH. Pa to je parlament u kojem imate samo destrukciju. Tamo prolaze stvari samo ako su uperene protiv Republike Srpske, zato što, nažalost, imate na istoj političkoj liniji ljude iz političkog Sarajeva i ove ljude iz Republike Srpske koji gore, nažalost, vrše vlast", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je izrazila uvjerenje da narod ne podržava ponašanje opozicije, jer narod u Srpskoj zna da je Republika Srpska veoma važna da bi se bilo ko igrao sa njenim institucijama i blokirao njihov rad. /kraj/jp

PROMAŠENA IZJAVA IZETBEGOVIĆA I NE DONOSI NIŠTA DOBROBANjALUKA, 20. OKTOBRA /SRNA/ - Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak ocijenio je danas izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića po kojoj je njegov pokojni otac /Alija/ u amanet ostavio BiH turskom predjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu kao promašenu, koja ništa dobro ne donosi BiH.
"Vrlo je nezgodno davati izjavu o bilo čijem mrtvom ocu, ali ta izjava nema nikakvog smisla, puno je iščašena, promašena i ništa dobro takav prisup stvarima ne može donijeti BiH", rekao je Crnadak novinarima u Banjaluci.

On je, komentarišući izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je opoziciji obećano pet miliona KM za destabilizaciju Srpske, rekao da je "svakim danom sve manje onih koji vjeruju Dodiku, RTRS-u i svoj toj grupi ljudi koji samo sjede i smišljaju nove napade na opoziciju i nove teorije zavjere".

"I zbog toga su oni sve više nervozni, jer taj broj ljudi koji im ne vjeruje raste svakim danom", dodao je Crnadak, koji je ministar inostranih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana