Цвијановић: Српска биљежи напредак упркос разним опструкцијама и сценаријима

Срна
Цвијановић: Српска биљежи напредак упркос разним опструкцијама и сценаријима

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да Српска функционише, да је у политичком смислу стабилна и да институције раде свој посао, упркос разним опструкцијама и којекаквим сценаријима, који су очигледно на сцени.

"У економском смислу биљежимо напредак, идемо узлазном путањом и то је нешто што треба поздравити. Иза нас су тешке године са пуно економских и финансијских изазова, али је битно да постижемо стабилност и да се отварају неке перспективе за будући период", рекла је премијер Српске.


Цвијановићева је истакла да је финансијска ситуација данас неупоредиво боља него што је то био случај прошле године у ово доба, нема посебних дуговања према буџетским корисницима и превазиђено је оно што је било најгоре и најтеже.

"Задатак институција је да дјелују у функцији грађана и апсолутно могу да осудим понашање опозиције јер раде управо супротно и настоје да блокирају те институције и да их учине непродуктивним са аспекта потреба које оне имају према грађанима", рекла је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Нагласивши да је то што ради опозиција на граници циркуса и лакрдије, Цвијановићева је рекла да су и многи грађани управо тако прокоментарисали њихово понашање у Народној скупштини, уз наводе да их нису бирали да звижде у парламенту, већ да утичу на доношење што бољих прописа и закона који ће бити у функцији интереса становништва у Српској.

"Апсурд је у томе што су они само на пола опозиција, јер учествују у власти на нивоу БиХ. Оно што је било евидентно у три године њиховог владања јесте да су урадили све што је било у њиховој моћи, а било је много тога. Зауставили су доток новца Републици Српској због чега смо остали ускраћени за функционални аранжман са ММФ-ом што значи да нисмо повукли 150 милиона КМ који бу учинили Буџет далеко стабилнијим, а ријеч је о 'јефтином' новцу, са каматном стопом од један одсто", појаснила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је БиХ добила изуетно повољне услове и рок, те да је ријеч о најбоље испреговараном аранжману са ММФ-ом у односу на регион, али је тај аранжман опозиција блокирала на нивоу БиХ.

"Блокирали су доношење закона о акцизама са бошњачком компонентом у Сарајеву, са којима су синхронизовани, и тако су изостала средста која су требала да буду повучена из Европске банке за обнову и развој која би омогућила додатну изградњу путева и ауто-путева што би значило да се наша грађевинска оператива креће и биљежи напредак, као и друге услужне дјелатности", нагласила је премијер Српске.

Вардиште је правац предвиђен транспортном стратегијом

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да, када је ријеч о изградњи брзе цесте Београд - Сарајево, правац Вардиште је предвиђен Транспортном стратегијом Српске, која чини оквирну стратегију предвиђену за цијелу БиХ.
"То је позиоционирана и одређена траса која представља наш интерес и која није напамет нацртана, већ постоје одређене анализе зашто је то потребно", рекла је Цвијановићева, додајући да дефинитиван избор дјела трасе кроз БиХ не чини правац Бијељина - Брчко - Тузла.

Она је навела да се јављају многе идеје када је ријеч о траси до Сарајева, као и да постоји могућност да се разговара о неколико праваца који би били прављени комбинацијом различитих средстава.

"О томе се понешто разговарало на нивоу ентитетских влада, али ту причу треба уозбиљити", нагласила је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Говорећи о подршци Турске овом пројекту, она је подсјетила да је било постављено питање Турској на шта се та подршка односи, а да је услиједио одговор у смислу "када одговорите која је траса у питању, рећи ћемо која је то подршка".

Она је оцијенила да је то мало неозбиљно постављно, те да очекује да се о свим стварима у вези са овом трасом разговара озбиљно.

"Наш интерес је да се граде путеви, ауто-путеви, брзе цесте и ми имамо наше приоритете, и по питању спајања аутопута Бањалука - Добој, и да идемо даље према Србији, а такође нам је интерес да идемо од Источног Сарејава према Вардишту. У интересу нам је да се раде добри пројекти и покривамо што је могуће више територије", истакла је Цвијановићева.

Говорећи о изградњи моста на Сави код Градишке, премијер Српске је истакла да је по том питању на потезу Хрватска.

"Дувају неки нови вјеторви, али им не треба вјеровати док ствари не постану конкретније. То је питање којим смо се бавили много година и много смо труда уложили", навела је Цвијановићева.

Она је подсјетила да се разговарало са људима из различитих састава хрватске Владе, са људима из ЕУ, и имали обећање да ће, најдаље до 2013. када Хрватска уђе у ЕУ, почети са конкретним радњама у вези са изградњом моста.

Цвијановићева је додала да се у свему тома појавило и неколико непринципјелних ствари - као прво није се до крај довела ствар са Хрватском, а затим је ЕУ дозволила да тај пројекат буде "на чекању".

"Дошли смо у неку нову фазу. И ми смо на неки начин то испроблематизовали и желимо да кажемо јасно и ЕУ да уколико стварно мисле да овај дио треба да буде интегрисан, ми тражимо да имамо тај мост, јер је он потребан нашим грађанима и нашој привреди. Одређена средства јесу издвојена и сад су на потезу хрватске власти", рекла је Цвијановићева.

Говорећи о предузећу "Жељезнице Републике Српске", она је нагласила да су се усвајањем одређених закона у Народној скупштини створиле законске претпоставке за провођење реструктурисања тог система у договору са Свјетском банком.

"Наш циљ је да 'Жељезнице' постану функционално и оперативно предузеће које може одговорити потребама, а из којег се морају ријешити проблеми који су тамо нагомилани као што су дуговања", рекла је Цвијановићева и додала да је циљ да се ово јавно предузеће ојача и припреми за нове изазове.

СДС, ПДП и НДП нису смјели да учествују у доношењу резолуције

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је природно што је Народна скупштина Српске усвојила Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности с обзиром на то да постоји изражен став свих политичких партија да не желе било какву војну границу Српске са Србијом.
"То је један политички документ који треба да покаже стање или однос према неком важном питању. За мене је сасвим у реду што је Народна скупштина заузела такве ставове", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је опозиција одлучила да опструише или да не учествује у доношењу ове резолуције иако су раније сами говорили да у вези са тим питањем треба искључиво заузети став као и Србија.

"А онда када су дошли на терен да могу тако нешто да изгласају, одлучили су да то опструишу и да у томе не учествују. Мислим да су ове звиждаљке у парламенту управо и биле начин да се осујети, између осталог, и доношење овог документа", рекла је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Она је навела да опозиција покушава да проблематизује много ствари да би, на неки начин, сакрили чињеницу да они нису били у парламенту и да су настојали да зауставе његов рад да не би била донесена Резолуција о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске.

"Овдје је суштина да је заузет политички став, а да СДС, НДП и ПДП нису смјели у томе да учествују, иако су, као политичке партије безброј пута од свих њихових лидера, укључујући и господина /Младена/ Иванића па све наниже, објашњавали како ми треба да имамо исти став какав има и Србија", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да опозиција не смије да "дигне руку" за овај документ, не због тога да ли су сагласни или не са његовим садржајем, већ зато што то од њих очекују њихови политички партнери у Сарајеву и међународна заједница.

"Они су инструисани да на све могуће начине покушају да осујете одржавање Скупштине да се, између осталог, не би донио овај документ. То су инструкције које они имају и понашали су се у складу са тим", нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да је понашање опозиције, која је политички изборни губитник, дио пројектованог плана који се односи на склањање власти из Српске и на концепт у којем Српска треба да се утопи у БиХ на начин да су мјеродавне само одлуке које се донесу на нивоу Сарајева.

Премијер Српске је оцијенила да су представници опозиције, који су власт на нивоу БиХ, свих ових година минимизирали улогу институција Српске, настојали да их заобиђу и блокирају средства која треба да дођу у институције Српске.

Она је констатовала да није нормално да министри у Савјету министара из Републике Српске уопште не комуницирају са Владом Српске, што се дешава први пут од када Српска постоји иако је и раније било различитих политичких опција на различитим нивоима власти.

"Они су схватили и још једну чињеницу а то је да су избори на помолу, да су три године правили тешке грешке у Сарајеву, да су грађани свјесни тих грешака и одлучили су да фокус неког нереда пребаце из Сарајева у Бањалуку и у Народну скупштину. Свјесни су и чињенице да они и за сљедеће изборе, у политичком смислу, стоје на врло мршавим и танким ногама због свих тих ствари које су правили претходне три године", навела је Цвијановићева.

Она је рекла да се у оквиру партија које чине Савез за промјене дешавају разни процеси, да овај савез чине политички лидери којима се осипа структура, затим они који немају никакву структуру али су добили посланички мандат на туђим листама, као и они који су представљали неку политичку снагу али се осипају, попут СДС-а.

Цвијановићева је нагласила да се не може градити политика тако што ће се искључиво нападати противник, као што то ради опозиција која у Сарајеву ништа није урадила у корист грађана Републике Српске.

"Па нису вас зато грађани бирали и послали у Сарајево. Нису вас послали тамо да се ви из Сарајева обрачунавате са Републиком Српском, да блокирате средства за Српску, да блокирате рад Народне скупштине", рекла је Цвијановићева.

Она је упитала како то да представници Савеза за промјене не блокирају рад Парламентарне скупштине БиХ и не укажу на неактивност институција на нивоу БиХ, попут Савјета министара и парламента у којем пролазе акти само који су против Српске.

"Причају нам приче како је Савјет министара функционалан, а нису успијели да утврде ни три закона и пошаљу их у парламент. Причају нам о парламенту који, као има неку своју улогу на нивоу БиХ. Па то је парламент у којем имате само деструкцију. Тамо пролазе ствари само ако су уперене против Републике Српске, зато што, нажалост, имате на истој политичкој линији људе из политичког Сарајева и ове људе из Републике Српске који горе, нажалост, врше власт", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је изразила увјерење да народ не подржава понашање опозиције, јер народ у Српској зна да је Република Српска веома важна да би се било ко играо са њеним институцијама и блокирао њихов рад. /крај/јп

ПРОМАШЕНА ИЗЈАВА ИЗЕТБЕГОВИЋА И НЕ ДОНОСИ НИШТА ДОБРОБАЊАЛУКА, 20. ОКТОБРА /СРНА/ - Потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак оцијенио је данас изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића по којој је његов покојни отац /Алија/ у аманет оставио БиХ турском предједнику Реџепу Тајипу Ердогану као промашену, која ништа добро не доноси БиХ.
"Врло је незгодно давати изјаву о било чијем мртвом оцу, али та изјава нема никаквог смисла, пуно је ишчашена, промашена и ништа добро такав присуп стварима не може донијети БиХ", рекао је Црнадак новинарима у Бањалуци.

Он је, коментаришући изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика да је опозицији обећано пет милиона КМ за дестабилизацију Српске, рекао да је "сваким даном све мање оних који вјерују Додику, РТРС-у и свој тој групи људи који само сједе и смишљају нове нападе на опозицију и нове теорије завјере".

"И због тога су они све више нервозни, јер тај број људи који им не вјерује расте сваким даном", додао је Црнадак, који је министар иностраних послова БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана