Цвијановић: Српска би била у далеко бољој ситуацији да није било опструкција

Срна
Цвијановић: Српска би била у далеко бољој ситуацији да није било опструкција

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да би Република Српска данас била у далеко бољој ситуацији да опозиција није блокирала средства која је овај ентитет требао повући од Међународног монетарног фонда /ММФ/, Свјетске банке и Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/.

Цвијановићева је прецизирала да, када је ријеч о буџету, око 150 милиона КМ није повучено од ММФ-а, од Свјетске банке око 160 милиона КМ и 80 милиона КМ од ЕБРД-а.

Она је за Радио-телевизију Републике Српске рекла да не би било такве блокаде да су на нивоу БиХ усвојили закон о акцизама.

"Важно је да у континуитету, упркос великим изазовима, ми биљежимо позитивне помаке и идемо напријед, упркос силним проблемима. Успјели да забиљежимо раст од 3,5 одсто за 2016. и то је највећи раст у регији, већи и од Србије, Федерације БиХ, Македоније, Црне Горе, па чак и од чланица ЕУ - Хрватске и Словеније", рекла је Цвијановићева.

Она је указала да се повећава запосленост, смањује незапосленост, опоравља се привреда - чему су допринијеле различите мјере које је Влада предузимала, укључујући Акциони програм за запошљавање и неке друге мјере.

"Забиљежили смо рекордне резултате када је у питању покривеност увоза извозом, за првих шест мјесеци ове године она износи 70 одсто. А 2016. годину смо завршили са 65 одсто покривености", рекла је Цвијановићева.

Она је поручила опозицији да, када већ хоће да анализира, објасни како је покривеност увоза извозом од 35 одсто, колико је износила у њиховом мандату, била у реду, а сад када је 70 одсто, то по њима није у реду.

"Они не желе да буду реални у неким стварима и дају чак и нека обећања, на примјер ПДП износи неке програме, избацују бројке како ће они урадити... То је нереално, то су бајке. Постоји нека реалност и гледате да то буде основа за одређена повећања", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да нису тачне ни тврдње опозиције да је за вријеме њиховог мандата било више запослених.

"Ове године ћемо премашити републички рекорд од 260.000 запослених. Дакле, кад говоримо о неким стварима ја само инсистирам на томе да говоримо аргументима и чињеницама", рекла је предсједник Владе Српске.

Цвијановићева је поручила да остварени резултати нису довољни, али и да "није ни црно како то говори опозиција".

"У посљедњих 11 квартала забиљежили смо позитиван раст и имамо помаке упркос свему што нас је снашло у претходном периоду - велика поплава, суша одмах након тога, па и ове године имамо сушу", рекла је Цвијановићева и додала да се све то мора узети у обзир.

Она је указала да је највећи спољнотрговински дефицит био у вријеме када је опозиција била на власти - удио јавног дуга у БДП-у је износио 54,6 одсто, а сада је 44,7 одсто.

Цвијановићева је рекла да се опозиција не може позивати на статистику само онда када то њима одговара.

Предсједник Владе Српске је истакла да су све опструкције опозиције биле класичне политичке баријере које су онемогућиле даљи развој друштва, напредак у стању финансија и слично.

"Онда је неко рекао чисто из политичког разлога - ми ћемо вас сада притиснути финансијски, ви нећете бити у могућности да испуњавате своје обавезе... Нема везе што трпе грађани. Њих уопште не интересује што наши грађани имају своје рате кредита које морају да плате, отићи на тржницу да се обезбиједе, који морају да купе за дјецу у школама", рекла је Цвијановићева.

Она је указала да је опозиција жељела да заустави да новац дође до грађана, иако је Влада Републике Српске направила одличан аранжман са ММФ-ом - посљедња рата да се исплати након 13,5 година, са условима какви никоме нису дати у регији, са каматном стопом од 1,04 одсто.

"Опозиционаре не интересује што смо ми направили добар посао и добар аранжман с њима. Него они желе да зауставе новац грађанима. Па како онда да вас грађани препознају као некога ко ће понудити рјешења", рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је присутна тотална контаминација политичких односа, што није спријечило Владу да нађе "варијанту Б" и да извршава своје обавезе пуно боље него прошле године.

"Ажурни смо чак и да преузмемо на себе неке терете у буџет који уопште раније нису били на буџету и да упркос томе извршавамо своје обавезе. Нама не треба опозиција. Требају нам социјални партнери и они су наша адреса за разговор - и синдикат и послодавци, ратни војни инвалиди, борачка организација, удружење несталих, све те организације", рекла је Цвијановићева.

Она каже да људи из пословне заједнице разумије активности Владе - да су обезбиједили од Свјетске банке новац за подршку запошљавању, односно за рефундирање трошкова за порезе и доприносе за сваког новог запосленог радника.

"Причајте са послодавцима колико то њима значи. Зашто то зауставља опозиција? На нивоу БиХ неће да ратификују споразум. Ми смо све испреговарали, ишли у Скупштину, објаснили шта се дешава, са Свјетском банком договорили одличан програм, а опозиција то блокира", рекла је предсједник Владе Српске.

Цвијановићева каже да би умјесто опструкција, опозиција могла да помогне у вези са запошљавањем и сличним стварима, па ће моћи грађанима рећи да су и они допринијели томе.

"Да су били паметни они би те ствари подржали на нивоу БиХ. Него овдје влада једна општа деструкција у којој они више не знају шта ће да раде са собом", рекла је Цвијановићева.

Она каже да је, с обзиром на сложеност цијеле политичке ситуације, ипак задовољна постигнутим резултатима, јер осим опозиције и из Сарајева покушавају редовно своју неспособност пребацити на Републику Српску.

"Сарајево упорно настоји да, који год проблем се јави, када су немоћни, а често су немоћни да на нивоу БиХ било шта ураде, сваки пут нађу дежурну адресу на коју ће они усмјерити своју оштрицу или покушати пребацити кривицу, а то је Република Српска", рекла је Цвијановићева.

Она каже да опозиција критикује и уговор који је Влада Републике Српске потписала са Комерцијалном банком из Београда о задужењу од 50 милиона КМ, који ће бити потрошен на буџет и многе значајне пројекте који се финансирају из њега.

"То је повољан кредит и нас интересује дугорочна са финансијском организацијом из Србије, јер тамо имамо саговорнике који разумију шта покушавамо заједно да урадимо. Они /Комерцијална банка/ су се квалификовали и постали су ти с којима је потписан уговор", рекла је Цвијановићева.

Она каже да опозицију не интересује да ли ће из тога проистећи нешто добро или не, него критикују све.

"Ако сте у стању да зауставите кредит који је добар, повољан, гдје имате оптерећење од један одсто, какав је ММФ-ов, какво ви право имате да критикујете неки који је под неким другим условима направљен. Зауставите овај од један одсто, не дате да се проводи, да се реализује, а онда критикујете да се прибјегне неком другом задуживању", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да не може помоћи опозицији која је незадовољна јер није побиједила на изборима, истичући да немају никакве шансе ни на изборима сљедеће године.

"То што су у лошој власти у Сарајеву, чији су веома лојалан дио, у коју су се утопили и почели да раде против институција и грађана Републике Српске, добро им се обило о главу. Свјесни су да је то оставило посљедице на њихов политички живот и онда на неки други начин покушавају да праве блокаде", закључила је Цвијановићева.

Скандалозни напади на људе из ММФ-а

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић назвала је скандалозним нападе опозиције појединачно на људе из Међународног монетарног фонда /ММФ/, јер су потврдили да је дефицит Српске између 35 и 40 милиона КМ, а не 170 милиона КМ како то они сматрају.
Коментаришући извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске да је дефицит буџета за 2016. годину 170 милиона КМ, док је Министарство финансија саопштило да је то 40 милиона КМ, Цвијановићева је подсјетила да је из ММФ-а потврђено да је дефицит између 35 и 40 милиона КМ.

"Када сте у аранжману са ММФ-ом ви сте у дневној комуникацији са њима, имају увид у све ваше операције. Пустили су пар дана, упоредили су са својом документацијом и својим анализама и онда изашли /у јавност/. То што господи из опозиције не годи ушима да то чују па нападају појединачно људе из ММФ-а, скандалозно је и катастрофално", рекла је Цвијановићева.

Она је за РТРС рекла да ће се након оставке главног ревизора Републике Српске бирати други ревизор. "Сада треба да се премости ситуација ко ће да ради тај посао до тог избора", рекла је Цвијановићева и додала да постоји пропис који каже на који начин се може премостити та ситуација.

Цвијановићева је рекла да оно за шта опозиција каже да спада у дефицит, Министарство финансија Републике Српске сматра да није дефицит.

Она жали што се уопште дошло до такве ситуације када је у питању Главна служба за ревизију и додала да је важно обезбиједити да Народна скупштина и све остале институције раде нормално и ефикасно.

"Не можете ви рушити једну институцију зато што вам се не свиђа шта се догодило у другој, јер све институције колико их имамо у Републици Српској морају да раде", рекла је Цвијановићева.

Она сматра да грађани јесу збуњени, и да нема потребе да се грађанима објашњава све детаљно јер је њима релевантно да ли се остварује оно право које им припада, да ли имају своје плате, пензије и слично.

"Мислим да је лаж када опозиција говори како је Република Српска презадужена, јер то још није рекао нико од финансијских организација који дневно прате наш буџет и оно што се дешава овдје, знају какви су међународни критеријуми. Нико то није рекао осим опозиције која шири причу како ће овдје доћи до колапса, а ево није се догодио колапс", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да би за борачке категорије вољела да има више средстава, али да се, ипак, сваке године повећава основица за породичне и личне инвалиднине зато што Влада задржава исти износ средстава, иако се смањује број корисника и све се ставља на располагање тим корисницима.

"Они могу да воле или не воле ову или ону власт, јер знају да је преко 5.600 стамбених јединица управо изграђено напорима ове Владе и оних које су биле у посљедњих 10 година. Мислим да не треба потцјењивати грађане, они можда јесу збуњени када слушаји те ствари, али њима није тешко да разумију шта се дешава у Сарајеву и какву улогу имају људи тамо који нама овдје сваки дан држе предавања", рекла је Цвијановићева.

Она каже да грађани одлично знају како међународна заједница "скочи" или реагује на неку ствар у Републици Српској и како ћути покварено када се те исте ствари дешавају у Федерацији БиХ или на нивоу БиХ.

"Катастрофалан приступ је причати сваки дан како ће доћи до колапса система у Републици Српској, а то није тако, а у ФБиХ да тече мед и млијеко", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је став Републике Српске о глобалном фискалном оквиру буџета БиХ, да он не треба да се проширује, јер институције БиХ већ троше превише новца, а нико се не бави тиме за шта се он троши.

"Тамо немате ниједну суштински важну ствар за живот грађана. У Републици Српској имате све што је суштински важно – просвјету, здравство, пензионо, инфраструктуру, енергетику, пољопривреду и социјалну сферу", рекла је Цвијановићева.

Она је указала да је проблем настао 2005. године захваљујући одлукама ПДП-а када су омогућили да се прво намире сви на нивоу БиХ и онда што остане да се распопређује међу ентитетима.

"Требате да уступите новац тамо гдје је он најпотребнији, а они то не раде. Они су приоритет у исплатама и то наши грађани морају да знају. То је велика истина и онда ти критикују какво је финансијско стање", рекла је Цвијановићева.

Што се тиче Закона о акцизама, Цвијановићева је оцијенила да је у питању чисто политиканство на нивоу БиХ. "Чињеница је да није било довољно руку да се изгласа тај закон. То је хаотична ситуација која личи на СДС последњих година", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је СНСД, који је саставни дио Реформске агенде, на нивоу Републике Српске, преко своје Владе са коалиционим партнерима преузео на себе одређене обавезе, а посланици СНСД-а на нивоу БиХ су одлучили да се понашају одговорно и "да спасу реформска настојања и образ ових неуспјешних људи на нивоу БиХ".

Она је истакла да ће, уколико закон о акцизама не буде усвојен, један цијели велики процес, који подразумијева учешће многих финансијских организација, бити блокиран.

"Ми у Влади Српске смо се припремили на ту ситуацију. Припремамо да ће и наредна година бити таква. И у неком најлошијем сценарију 2019. године када прођу избори и кад се послажу власти мислим да онда требамо снажно кренути да откочимо неколико великих реформских ствари уколико оне до тада не буду деблокиране", рекла је Цвијановићева.

Она каже да треба предсједавајућег Савјета министара БиХ питати када ће бити одговорено на Упитник ЕУ, јер је он увијек причао како је Република Српска крива јер није доставила одговоре.

"Ми смо давно горе /на ниво БиХ/ њему доставили одговоре, а он се није сјетио да обезбиједи превод. То је тај ниво БиХ који увијек кривца тражи негдје друго и када им је повјерен конкретан задатак они су неспособни да било шта ураде, већ знају само да причају како су за реформске процесе, за ЕУ, а на практичном терену то је равно нули", закучила је Цвијановићева.

Цвијановић: Буџет може поднијети повећање пензија и издвајања за незапослене породиље

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у недјељу да буџет може поднијети издвајање за повећање пензија, које ће га за посљедња три мјесеца у овој години коштати око 7,2 милиона КМ, као и за накнаде незапосленим породиљама, те најавила повећање минималне плате.

"Нисмо се упустили у причу о повећању пензија напамет, него на основу одређене рачунице. Зато смо и рекли да је реално да у овој години то буде три одсто од октобарске пензије. Такву одлуку донијели смо на прошлој сједници Владе. Други дио ће ићи сљедеће године, мислим да је реално да то буде у другом кварталу", рекла је Цвијановићева за Радио-телевизију Републике Српске.


Цвијановићева је подсјетила да је раније најављено да ће се повећање пензија од укупно пет одсто догодити у два корака, те да није први пут да се прибјегава таквој формули.

"То смо радили и у претходном периоду. Ми смо у протеклих неколико година повећали пензију за неких 11,5 одсто и то се није догодило одједном, него смо се постепено кретали да не бисмо угрозили буџет и нека основна давања, а да бисмо опет ишли напријед и обезбјеђивали континуирано раст", рекла је Цвијановићева.

Она је сагласна да су то мали помаци, мали раст, али је указала на важност опредјељења Владе да се креће тим путем.

"Друга ствар која је битна, и можда и најважнији корак, јесте да смо заштитили пензије у смислу редовности. Од почетка 2016. године пензије су прешле на трезор, пензионери добили буџетску позицију број један, први су у исплатном реду, нема више чекања и размишљања којег датума почиње исплата пензија", навела је Цвијановићева.

Цвијановићева је напоменула да је прошлог мјесеца исплата пензија почела два дана прије предвиђеног датума.

"Пензије почињу 10. у мјесецу, а ми смо исплату почели 8. То је једна димензија - заштити у смислу редовности, а друга димензија је стално повећавати износ пензије, ма како то дјеловало мало. Када то све саберете, када погледате колико то износи за буџет, онда то представља крупан корак", истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, повећање пензије за посљедња три мјесеца у овој години додатно ће буџет коштати око 7,2 милиона КМ, али то буџет може да поднесе.

"Ми се не бисмо одлучили за такав корак да нисмо израчунали да је то могуће. Што се тиче опозиције, они годинама говоре да је буџет пред колапсом или у колапсу, годинама предвиђају да неће бити плата ни пензија ни социјалних давања, а све то тече уредно без икаквих проблема. Притом смо успјели да повећавамо пензије, да обезбјеђујемо извршење неких обавеза", додала је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је прошле године у ово доба или претпрошле године било значајних проблема, али да су највећи проблеми превазиђени.

"Сада се крећемо узлазном линијом и наши показатељи, који говоре како смо завршили прошлу годину и какав је тренд ове године, упућује на то да ми излазимо из кризе, да смо све стабилнији и да постоји читав низ системских мјера који то треба да омогући", истакла је Цвијановићева.

Она је напоменула да је висина просјечне пензије за пуни радни стаж 500 КМ, а не 300 КМ, али да је слабост система у томе што је само осам одсто пензионера који су на основу пуног радног стажа отишли у пензију.

"То је једна од неколико рањивих ствари у оквиру пензионог система. При томе морамо да знамо да ни сви пензионери нису истог материјалног статуса", нагласила је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске изјавила је и да ће издвајања за накнаде за незапослене породиље представљати додатно издвајање из буџета, али да је и то укалкулисано.

Она је напоменула да је жељела да та мјера буде уведена од почетка ове године, али је сплет околности довео до тога да ће то ићи од 2018. године.

"Мислим да је то добра мјера. Али исто тако, да није било блокада на ниову Сарајева и ускраћивања средстава та би мјера сигурно била у функцији од јануара ове године. То значи да би наше незапослене породиље већ десет мјесеци уживале једну такву привилегију", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је навела да је критеријум, за сада, да то буде незапослена породиља, јер је приоритетни циљ да се смањи разлика између запослених и незапослених мајки.

"На неки начин то би требало да представља стимуланс мајкама које су незапослене, имају потомство, да у трајању од 12, односно 18 мјесеци добијају овакву врсту подршке. И опредијељени смо да се за то", нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да се за ту мјеру може рећи да представља једну од пронаталитетних, а да се критеријуми могу ширити тек када буде израђена поуздана социјална карта.

Она је поновила да ће незапослене породиље примати мјесечну накнаду у висини најниже плате, што имплицира да ће се и она повећати, што би грађани веома брзо могли да очекују.

"То је наше опредјељење за сљедећу годину. То је једна од мјера које су предвиђене. Морамо ићи даље на повећање минималне плате", рекла је Цвијановићева и додала да би она требало да буде 405 КМ.

Премијер Српске сматра да би све било пуно лакше и боље да опозиција, која стално предвиђа неки колапс система или колапс буџета, у Сарајеву није зауставила силни новац који је требало да стигне Републици Српској, али да се упркос свим тим блокадама буџет успио одржати функционалним.

"Упркос томе што су нас управо ти опозиционари који предвиђају наводно неки колапс зауставили на сваком кораку у финансијском смислу, али и у политичком, успјели смо да одржимо буџет не само функционалним него да стигнемо да измиримо неке обавезе које су прошле године биљежиле одређене заостатке, и то озбиљне заостатке", објаснила је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да Влада више нема никаквих проблема када је ријеч о пољопривреди, те подсјетила да је годинама била тема да касне подстицаји. "Ево сада смо у потпуности ажурни. Оно што доспијева бива извршено и тако ће бити до краја године", рекла је Цвијановићева.

**Када је ријеч о пронаталитетној политици у Српској, она је навела да се мора ући дубоко у систем и прегледати одређена права, те видјети шта су кочнице за неко праведније додјељивање и уживање одређених права, што је огроман посао.

Говорећи да ли ће бити измјена у правима на дјечији доплатак, Цвијановићева је рекла да то подразумијева системско отварање, односно да треба распаковати много ствари.

"Ми смо опредијељени да то радимо. Разговарали смо и са послодавцима и са синдикатом, разговараћемо и у будућем периоду на који начин увести више реда у та права", рекла је Цвијановићева.

Она сматра да ће социјална карта дати одговоре на многа питања, те се нада да ће ускоро почети активности на том плану. "То сам намјеравала давно да урадим, а морам да кажем да је било много препрека", додала је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да држава мора да обезбјеђује системске мјере, те је напоменула да су током протеклих година ширили лепезу одређених права и давања, те подсјетила да се већ десет година задржала мјера да ученици првог и другог разреда основних школа добијају бесплатно уџбенике, као и да сви одликаши из вишечланих породица добијају уџбенике током основног образовања.

"Изградили смо 96 кућа за вишечлане породице, уводили смо и нека друга права. То мора да буде широка лепеза, већа, боља, садржајнија, одрживија него што је сада случај. То повлачи много потеза и распакивање цијелог пакета права, али смо опредијељени да идемо у том правцу", навела је Цвијановићева.

Она сматра да би најправедније било да се помоћ упућује само онима који су заиста угрожени, јер "није исто ако је мајка незапослена породиља у породици у којој има приходе од неколико хиљада марака и тамо гдје је мајка незапослена породиља и нема никаквих других прихода".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана