Cvijanović: Snažno u reforme, u saradnji sa socijalnim partnerima

Srna
Cvijanović: Snažno u reforme, u saradnji sa socijalnim partnerima

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da će nova Vlada Srpske već od početka 2015. godine snažno ući u reforme, izrazivši optimizam da će one biti provedene.


Ona je napomenula da su ekonomska politika i budžet, koji će biti usvajani za desetak dana, sačinjeni oslanjajući se na prijedloge socijalnih partnera, Privredne komore, poslodavaca, sindikata.

Cvijanovićeva je za Radio-televiziju Srpske rekla da će budžet biti u realnim okvirima, da će biti stabilan i funkcionalan, te da se ne ide na umanjivanje prava.

"Cilj Vlade Srpske je da ne dolazi do smanjenja, već do racionalizacije, bolje preraspodjele sredstava i da sredstva budu na onim pozicijama gdje možete da postignete ciljane efekte kada ih odatle usmjeravaate prema korisnicima", istakla je Cvijanovićeva.

Govoreći o ekonomskoj politici, ona je navela da je centar interesovanja privreda, poboljšanje stvari u realnom sektoru, stabilizacija prilika, te napomenula da će najveći dio toga biti urađen u 2015. godini.

"Cilj je da imamo bolju, stabilnu ekonomiju, zaštićena radna mjesta i stvaranje pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta", dodala je Cvijanovićeva, dodavši da je predviđeno niz mjera koje se odnose na rasterećenje privrede, niz stimulativnih mjera i novih zakona.

Premijer Srpske je ocijenila da će sindikat i poslovna zajednica, koji su dali određene preporuke, sigurno biti zadovoljni, te prepoznati konkretne mjere u ovoj ekonomskoj politici.

Ona je napomenula da se nudi snažna reforma javnog sektora i javne uprave, što će se odnositi i na republičke institucije i na lokalnu samoupravu, zdravstveni sektor, gdje će se raditi nekoliko ciljanih aktivnosti da bi se stabilizovao taj sistem.

Prema njenim riječima, biće razmatrane određene stvari koje se odnose i na penzijski sistem, uvažavajući prijedloge penzionera, da bi se zajednički došlo do boljih rješenja.

Cvijanovićeva je navela da će se nova Vlada Srpske na drugačiji način baviti i pitanjem "sive" ekonomije, kao i onim što rade inspekcija i inspektorat, da na drugačiji način budu povezani sa ministarstvom i Vladom.

Ona je istakla i da će Vlada funkcionisati tako što će određeni resori imati vidljiviju ulogu. "Dakle, biće puno reformskih poteza, stimulativnih politika, puno stvari koje će dovesti u vezu i obrazovanje i ono što su zahtjevi tržišta rada i svi moramo biti dovoljno hrabri da bi se postigle te reforme", istakla je Cvijanovićeva i dodala da nije dovoljan samo angažman Vlade da bi se postigle te reforme, već i podrška društva.

Ona je ocijenila da će neke od tih mjera, vjerovatno, biti prepozante kao restriktivne ili će se smatrati nepopularnim.

"Ali, ja sam u stanju da branim stavove Vlade da se u te mjere mora ući. Nema ozdravljenja, ni stabilizacije ako ne uđemo u te mjere", poručila je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je poručila i da će se nova Vlada sa jednakom pažnjom i brigom odnositi prema svim kategorijama društva.

"Izvršićemo naše obaveze redovno, ta redovnost se garantuje, obezbijedićemo stabilno funkcionisanje budžeta i izmirenje svih obaveza, a pri tom moramo da stvaramo pretpostavke da naplata poreza i doprinosa bude bolja i tu smo ponudili konkretne mjere i radićemo na tome", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je opredjeljenje nove Vlade da se penzije dodatno povećaju u narednom periodu, a istovremeno i da se vidi kako se penzijski sistem može bolje organizovati.

Plate u pojedinim oblastima, kako je rekla, moraju se izjednačiti sa platama u javnoj upravi, kao i da se vodi računa da su u cijelom društvu izbalansirane plate za iste vrste poslova koji se obavljaju.

"Moramo naći više hrabrosti da u javnim preduzećima preduzimamo takve mjere. Ograničićemo budžet ili fond plata, što znači da neće biti povećanja, i trudićemo se da plate ostanu na ovom nivou", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da će se nova Vlada Republike Srpske sa dužnom pažnjom odnositi i prema boračkim kategorijama.

"Izmirićemo obaveze koje se odnose na program stambenog zbrinjavanja kada su u pitanju nepovratna novčana sredstva najkasnije do polovine janura. Kada su u pitanju stambene jedinice, najkasnije do ljeta treba da imamo riješeno i to pitanje, da bismo mogli da krenemo u novi program za one koji su još nezbirnuti, a nisu uključeni u ovaj program", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je prethodna Vlada Srpske zbog poplava bila zaustavljena u realizaciji određenih stvari, te poručila da će nova Vlada provesti do kraja program smanjenja ili ukidanja parafiskalnih nameta i neke druge stvari koje su ostale neriješene.  

 

Obavezne Konsultacije Sa Institucijama Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da će predstavnici iz Srpske koji budu u organima BiH biti obavezni da konsultuju republičke institucije prilikom donošenja bilo kakvih bitnih odluka za Srpsku.
"To znači da kada budu usvajali budžet i bavili se tim stvarima moraće da nas konsultuju zato što i mi odlučujemo o tome. Moraće da uvažavaju i političke stavove Srpske, a što je veoma važno, stavove koji su jasno i precizno defionisani, i moraće da ne pogriješe, da ne donesu nijednu odluku koja će biti štetna za Republiku Srpsku", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je za Radio-televiziju Srpske istakla da ne zna ko će biti na vlasti na nivou BiH i da je moguće da to budu partije koje su opozicione u Republici Srpskoj, navodeći da je dobro da postoji dobra komunikacija i prohodnost informacija i važnih stvari kada je riječ o donošenju odluka između dva nivoa vlasti.

Cvijanovićeva je napomenula da svako treba da ima svijest o tome šta su interesi Srpske i poručila da, ukoliko na nivou BiH budu oni koji su opozicionari u Srpskoj, treba da vode računa o svim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

"Oni su obavezujući za Vladu i za sve naše predstavnike koji eventualno na sebe preuzimaju neku obavezu na nivou BiH", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona ne smatra da će na nivou BiH doći do brzog rješavanja aktuelnih problema.

"Ako je, recimo, riječ o evropskim integracijama, neke stvari su u zastoju ne zato što je Republika Srpska za bilo šta kriva nego zato što je taj zastoj na strani Federacije BiH", napomenula je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ako su federalni partneri između sebe dostigli nivo zrelosti da mogu da riješe ta pitanja, onda će to biti jednostavno.

"Ukoliko to nije slučaj, za šta ja mislim da je tačno, onda ćemo vjerovatno morati da i dalje razgovaramo i pregovaramo", kaže Cvijanovićeva.

Kad je riječ o trošenju novca, premijer Srpske je podsjetila da je nivo BiH uvijek "raspolagao većim komoditetom" i da se, nažalost, "oni prioritetno namiruju kada je riječ o sredstvima od indirektnih prihoda".

"To je apsolutno nelogično, ali to je tako, između ostalog, zahvaljujući i onima koji će eventualno da budu gore na vlasti, a to su opozicionari iz Republike Srpske. Mislim da ćemo tu morati da apelujemo i zahtijevamo racionalnost i u trošenju sredstava, ali isto tako i rješavanju određenih pitanja koja su važna za Srpsku", zaključila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana