Цвијановић: Снажно у реформе, у сарадњи са социјалним партнерима

Срна
Цвијановић: Снажно у реформе, у сарадњи са социјалним партнерима

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да ће нова Влада Српске већ од почетка 2015. године снажно ући у реформе, изразивши оптимизам да ће оне бити проведене.


Она је напоменула да су економска политика и буџет, који ће бити усвајани за десетак дана, сачињени ослањајући се на приједлоге социјалних партнера, Привредне коморе, послодаваца, синдиката.

Цвијановићева је за Радио-телевизију Српске рекла да ће буџет бити у реалним оквирима, да ће бити стабилан и функционалан, те да се не иде на умањивање права.

"Циљ Владе Српске је да не долази до смањења, већ до рационализације, боље прерасподјеле средстава и да средства буду на оним позицијама гдје можете да постигнете циљане ефекте када их одатле усмјераваате према корисницима", истакла је Цвијановићева.

Говорећи о економској политици, она је навела да је центар интересовања привреда, побољшање ствари у реалном сектору, стабилизација прилика, те напоменула да ће највећи дио тога бити урађен у 2015. години.

"Циљ је да имамо бољу, стабилну економију, заштићена радна мјеста и стварање претпоставки за отварање нових радних мјеста", додала је Цвијановићева, додавши да је предвиђено низ мјера које се односе на растерећење привреде, низ стимулативних мјера и нових закона.

Премијер Српске је оцијенила да ће синдикат и пословна заједница, који су дали одређене препоруке, сигурно бити задовољни, те препознати конкретне мјере у овој економској политици.

Она је напоменула да се нуди снажна реформа јавног сектора и јавне управе, што ће се односити и на републичке институције и на локалну самоуправу, здравствени сектор, гдје ће се радити неколико циљаних активности да би се стабилизовао тај систем.

Према њеним ријечима, биће разматране одређене ствари које се односе и на пензијски систем, уважавајући приједлоге пензионера, да би се заједнички дошло до бољих рјешења.

Цвијановићева је навела да ће се нова Влада Српске на другачији начин бавити и питањем "сиве" економије, као и оним што раде инспекција и инспекторат, да на другачији начин буду повезани са министарством и Владом.

Она је истакла и да ће Влада функционисати тако што ће одређени ресори имати видљивију улогу. "Дакле, биће пуно реформских потеза, стимулативних политика, пуно ствари које ће довести у везу и образовање и оно што су захтјеви тржишта рада и сви морамо бити довољно храбри да би се постигле те реформе", истакла је Цвијановићева и додала да није довољан само ангажман Владе да би се постигле те реформе, већ и подршка друштва.

Она је оцијенила да ће неке од тих мјера, вјероватно, бити препозанте као рестриктивне или ће се сматрати непопуларним.

"Али, ја сам у стању да браним ставове Владе да се у те мјере мора ући. Нема оздрављења, ни стабилизације ако не уђемо у те мјере", поручила је премијер Српске.

Цвијановићева је поручила и да ће се нова Влада са једнаком пажњом и бригом односити према свим категоријама друштва.

"Извршићемо наше обавезе редовно, та редовност се гарантује, обезбиједићемо стабилно функционисање буџета и измирење свих обавеза, а при том морамо да стварамо претпоставке да наплата пореза и доприноса буде боља и ту смо понудили конкретне мјере и радићемо на томе", додала је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је опредјељење нове Владе да се пензије додатно повећају у наредном периоду, а истовремено и да се види како се пензијски систем може боље организовати.

Плате у појединим областима, како је рекла, морају се изједначити са платама у јавној управи, као и да се води рачуна да су у цијелом друштву избалансиране плате за исте врсте послова који се обављају.

"Морамо наћи више храбрости да у јавним предузећима предузимамо такве мјере. Ограничићемо буџет или фонд плата, што значи да неће бити повећања, и трудићемо се да плате остану на овом нивоу", додала је Цвијановићева.

Она је напоменула да ће се нова Влада Републике Српске са дужном пажњом односити и према борачким категоријама.

"Измирићемо обавезе које се односе на програм стамбеног збрињавања када су у питању неповратна новчана средства најкасније до половине јанура. Када су у питању стамбене јединице, најкасније до љета треба да имамо ријешено и то питање, да бисмо могли да кренемо у нови програм за оне који су још незбирнути, а нису укључени у овај програм", додала је Цвијановићева.

Она је напоменула да је претходна Влада Српске због поплава била заустављена у реализацији одређених ствари, те поручила да ће нова Влада провести до краја програм смањења или укидања парафискалних намета и неке друге ствари које су остале неријешене.  

 

Обавезне Консултације Са Институцијама Српске

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да ће представници из Српске који буду у органима БиХ бити обавезни да консултују републичке институције приликом доношења било каквих битних одлука за Српску.
"То значи да када буду усвајали буџет и бавили се тим стварима мораће да нас консултују зато што и ми одлучујемо о томе. Мораће да уважавају и политичке ставове Српске, а што је веома важно, ставове који су јасно и прецизно дефионисани, и мораће да не погријеше, да не донесу ниједну одлуку која ће бити штетна за Републику Српску", поручила је Цвијановићева.

Она је за Радио-телевизију Српске истакла да не зна ко ће бити на власти на нивоу БиХ и да је могуће да то буду партије које су опозиционе у Републици Српској, наводећи да је добро да постоји добра комуникација и проходност информација и важних ствари када је ријеч о доношењу одлука између два нивоа власти.

Цвијановићева је напоменула да свако треба да има свијест о томе шта су интереси Српске и поручила да, уколико на нивоу БиХ буду они који су опозиционари у Српској, треба да воде рачуна о свим закључцима Народне скупштине Републике Српске.

"Они су обавезујући за Владу и за све наше представнике који евентуално на себе преузимају неку обавезу на нивоу БиХ", нагласила је Цвијановићева.

Она не сматра да ће на нивоу БиХ доћи до брзог рјешавања актуелних проблема.

"Ако је, рецимо, ријеч о европским интеграцијама, неке ствари су у застоју не зато што је Република Српска за било шта крива него зато што је тај застој на страни Федерације БиХ", напоменула је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, ако су федерални партнери између себе достигли ниво зрелости да могу да ријеше та питања, онда ће то бити једноставно.

"Уколико то није случај, за шта ја мислим да је тачно, онда ћемо вјероватно морати да и даље разговарамо и преговарамо", каже Цвијановићева.

Кад је ријеч о трошењу новца, премијер Српске је подсјетила да је ниво БиХ увијек "располагао већим комодитетом" и да се, нажалост, "они приоритетно намирују када је ријеч о средствима од индиректних прихода".

"То је апсолутно нелогично, али то је тако, између осталог, захваљујући и онима који ће евентуално да буду горе на власти, а то су опозиционари из Републике Српске. Мислим да ћемо ту морати да апелујемо и захтијевамо рационалност и у трошењу средстава, али исто тако и рјешавању одређених питања која су важна за Српску", закључила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана