Cvijanović: Savez za Promjene zaustavio podršku Srpskoj

Srna
Cvijanović: Savez za Promjene zaustavio podršku Srpskoj

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da su predstavnici Saveza za promjene koji su na vlasti na nivou BiH zaustavili sve što je bilo namijenjeno Republici Srpskoj.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o predloženom dnevnom redu, Cvijanovićeva je rekla da su SDS i PDP prije nekoliko godina pokušavali na nivou BiH da zaustave da u Srpsku dođe novac po osnovu dobiti u zajedničkom predzeću "Elektroprenos BiH".


Ona je navela da su SDS i PDP zaustavili projekat podrške razvojnim politikama Republike Srpske za koje su sprovedene teške reforme u Srpskoj i za šta je dobijeno priznanje Svjetske banke i po tom osnovu trebalo da se povuku značajna sredstva.

"Opozicija u Srpskoj zaustavila je sve što je u vezi sa Reformskom agendom da bi spriječili dotok sredstava građanima Republike Srpske", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je opozicija zaustavila aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, prodaju Rudnika "Ljubija", ratifikovanje nekoliko projekata koji omogućavaju povlačenje 80 miliona evra sredstava od Svjetske banke.

"To su projekti za podršku zapošljavanju od 21 milion evra", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je vlast na nivou BiH zaustavila i projekat koji daju stranci za podršku bankarskom sektoru Srpske od 28,3 miliona evra, kao i treći projekat u iznosu od 29,8 miliona evra za podršku razvojnim politikama za javnu potrošnju.

Cvijanovićeva je navela da je Republika Srpska po osnovu klirinškog duga Rusije prema BiH dobila 60 miliona KM, ali da je opozicija, blokirajući isplatu tih sredstava, tvrdila da će novac po tom osnovu u Federaciji BiH biti korišten u razvojne projekte, a u Srpskoj za "krpljenje budžetskih rupa".

Ona je rekla da je Vlada Republike Srpske izmirila sve obaveze iz 2016. godine za poljoprivredu i da se redovno izmiruju obaveze po tom osnovu za ovu godinu.

Cvijanovićeva kaže da se u interpelacijama opozicije govori o penzionom sistemu, te podsjeća da je SDS kada je bio na vlasti isplaćivao penzije po koeficijentu 0,57.

"Uprkos takvoj priči opozicije protiv Srpske, mi smo uspijeli da povećamo penzije u prethodnom periodu za 11,5 odsto, a idemo i na novo povećanje od tri odsto od oktobarske penzije, te dodatnih dva odsto", napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je Republika Srpska za vrijeme vlasti SDS-a imala najveći spoljnotrgovinski deficit, navodeći da je pokrivenost izvoza uvozom tada bila 38 odsto, dok ona danas iznosi 70 odsto.

Cvijanovićeva je istakla da vlasti Srpske postižu dobre rezultate uprkos destruktivnom ponašanju Saveza za promjene na nivou BiH, kao i objektivnim teškoćama kao što su ekonomska kriza, poplave i suša.

Govoreći o studentskom standardu u Srpskoj, Cvijanovićeva je istakla da su troškovi studiranja, zahvaljujući vlasti Srpske, za tri do 11 puta niži u odnosu na okruženje.

"U Republici Srpskoj student ima tri obroka za 3,5 KM, dok su troškovi studiranja u Federaciji BiH, Srbiji, Makedoniji i zemljama okruženja veliki", kaže Cvijanovićeva.

Ona je navela da Srpska danas isplaćuje 1.000 stipendija iz budžeta, dodajući da resorno ministarstvo iz budžeta izdvaja dva miliona KM za redovne stipendije za studiranje talentovanih studenata u inostranstvu, za šta je do sada potrošeno 9,2 miliona KM.

Cvijanovićeva je podsjetila da je Vlada Republike Srpske uvela Fond za treće i četvrto djete, izgradila 96 kuća za višečlane porodice, te obezbijedila opremu za novorođenčad.

Prema njenim riječima, Vlada je isplatila sve stare i tekuće obaveze prema radnicima i sindikatima.

"Republika Srpska dobro stoji, uprkos tome što je opozicija sve blokirala i uskratila sredstva Svjetske banke, EBRD-a i što nisu došla sredstva od prodaje Rudnika žLjubijaž", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je od 60 miliona KM sredstva od klirinškog duga samo pet miliona KM određeno da ide u sisteme za navodnjavanje, a ostalo neće biti usmjereno u budžetsku potrošnju već će posebnim odlukama Vlade biti finansirani različiti projekti.

Cvijanovićeva je navela da je opozicija govorila da će u FBiH sredstva od klirinškog duga biti utrošena za finansiranje infrastrukturnih projekata, ali je federalni premijer saopštio da će ta sredstva ići za krpljenje budžetskih rupa.

Ona je optužila Savez za promjene da je, neusvajanjem zakona o akcizama na nivou BiH, zaustavio 150 miliona KM sredstava MMF-a.

Cvijanovićeva je podsjetila da je Republika Srpska ispunila uslove MMF-a, ali da partneri Saveza za promjene iz FBiH to nisu ispunili.

Ona je rekla da je opozicija podržala donošenje novog Zakona o radu u Republici Srpskoj, a nakon toga otišla u sindikat, tvrdeći da je to štetno i "kako će ih oni braniti od Vlade Srpske koja želi takav zakon da donese".

Cvijanovićeva je rekla da je Republika Srpska imala više zaposlenih u 2015. godini nego u vrijeme Vlade premijera Pere Bukejlovića.

"Republika Srpska je platila iz budžeta ukupno 176 miliona KM obaveza po osnovu Programa socijalnog zbrinjavanja, a u ovoj godini tri miliona KM koji su definisani zajedno sa sindikatom, kako bi ljudima omogućili penzionisanje", kaže Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je planirano još da bude isplaćeno dva miliona KM za otpremnine ljudima koji su nezakonito ostali bez posla tokom i poslije rata.

"Do sada smo u Republici Srpskoj zbrinuli ogroman broj radnika iz 401 preduzeća u Srpskoj, a ostalo je da bude zbrinuto 11.000 radnika i na tome se sistemski radi i svake godine donosimo mjere", naglasila je Cvijanovićeva.  

Cvijanović: Srpska ostvarila privredni rast

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da su lažne tvrdnje opozicije da je u Srpskoj kolaps sistema, te da ništa ne valja i ne funkcioniše, ističući da to najbolje demantuju statistički podaci koji pokazuju privredni rast.
Tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o predloženom dnevnom redu, Cvijanovićeva je navela da je Srpska u odnosu na sve zemlje u regionu ostvarila veći privredni rast.

Pozivajući se na statističke podatke, Cvijanovićeva je istakla da je za 2016. godinu u Republici Srpskoj bio projektovan maksimalni rast 2,9 odsto, ali je ostvaren rast od 3,5 odsto, navodeći da iza Republike Srpske dolazi Slovenija 3,1 odsto, Hrvatska tri odsto, Srbija 2,8 odsto, Makedonija 2,4 odsto, FBiH sa 2,9 odsto.

Cvijanovićeva je rekla da u Republici Srpskoj plate u poređenju sa platama u zemljama regiona blago rastu, ističući da je prosječna plata u Srpskoj veća od prosječnih plata u Srbiji i Makedoniji, te da je izjednačena sa platom u FBiH.

Ona je rekla da ne stoji stalna teza opozicije o promovisanju dobre situacije u FBiH, a loše u Republici Srpskoj.

Komentarišući navode opozicije da "Vlada Srpske nije željela da odgovori na interpelacije i da je ušla u sukob sa svim i svačim, te da krši ustavni poredak", Cvijanovićeva je ponovila da Vlada neće pisano odgovarati na interpelacije opozicije.

"Da li će se o tome raspravljati u parlamentu Srpske o tome ne odlučuje Vlada, već narodni poslanici zbog čega ne vidim da se ovo pripisuje Vladi kako nešto ona neće", istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da interpelacije opozicije ne liče ni na šta, navodeći da su ti materijali nekonzistentni, nekvalitetni, falš informacije, a da su mnoge stvari zastarjele.

Govoreći o posljednjoj interpelaciji opozicije o javnim preduzećima u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je rekla da je opozicija u ovom dokumentu pokušala da prikaže kako je katastrofalna situacija u javnim preduzećima, dok istovremeno "med i mlijeko teče u FBiH".

"žElektroprivreda Republike Srpskež ostvarila je dobit od 5,2 miliona KM, žAutoputevi Republike Srpskež od 8,1 milion KM, žPutevi Republike Srpskež od 10,5 miliona KM, žŠume Republike Srpskež 4,8 miliona KM, a godinu prije toga imali su dobit od 10 miliona KM, žGas RESž 3,1 milion KM, žPošte Srpskež 25.000 KM dobiti", istakla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o penzionom sistemu Republike Srpske, Cvijanovićeva je rekla da bi Fond FBiH trebalo da 75 miliona KM godišnje isplati Fondu PIO Republike Srpske koji isplaćuje penzije za 23.000 penzionera jer FBiH ne želi da im isplaćuje zarađene penzije.

Ona je rekla da je Vlada Republike Srpske donijela dobru odluku da penzionere iz Srpske koji u zaradili penzije u FBiH uvede u penzioni sistem Republike Srpske bez obzira koliko je to opteretilo fond.

"Mjesečno i dalje plaćamo više od šest miliona KM za penzionere kojima FBiH treba da isplati penziju i kada se doda ovih 75 miliona KM, to na godišnjem nivou iznosi jednu mjesečnu penziju u Republici Srpskoj za čiju isplatu trebaju 83 miliona KM", istakla je Cvijanovićeva.

Komentarišući tvrdnje opozicije o nezaposlenosti u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je navela da u poređenju sa 2013. godinom danas u Srpskoj ima 20.000 više zaposlenih.

Ona je rekla da danas u Srpskoj ima 36.000 manje nezaposlenih, nego što je bilo u 2013. godini.

Cvijanovićeva je istakla da je broj zaposlenih u Srpskoj upravo porastao u industriji, a ne u javnom sektoru, kako to tvrdi opozicija.

Ona je rekla da Vlada Srpske uvodi mjere za poboljšanje ekonomskog i privrednog ambijenta u Srpskoj, ističući da u tom periodu nije umanjeno nijedno pravo koje je dato građanima Republike Srpske, već je, naprotiv, povećano.

Cvijanovićeva je demantovala tvrdnju opozicije da je Srpska izolovana i da ima katastrofalne odnose, ističući da Srpska sa Srbijom ima saradnju koja sada rezultira konkretnim projektima.

Ona je izrazila zahvalnost Vlade Republike Srpske za podršku koja dolazi iz Srbije, podsjetivši da je pomoć za poplave bila od milion evra za pomoć Šamcu i Doboju, zatim pet miliona evra za pomoć budžetu opštine Srebrenica, te za izgradnju obdaništa, intrastrukture i privrednh hala.

"Imamo i novu podršku Srbije Republici Srpskoj od 5,5 miliona evra za podršku našim lokalnim zajednicama", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da će se ova sredstva koristiti za izgradnju vrtića u Trebinju i Brčkom, rekonstrukciju ulica na Palama, sportske dvorane u Istočnom Novom Sarajevu, izgradnju studentskog i đačkog doma u Vlasenici, rekonstrukciju mosta između Malog Zvornika i Zvornika.  

Cvijanović: Moguće poboljšanje situacije u javnim preduzećima

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas da javna preduzeća u Srpskoj treba da doprinose opštoj privrednoj slici i budžetu Republike i istakla da ima prostora za poboljšanje situacije u tim kompanijama.
"Nisam protiv toga da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske raspravlja o bilo kojoj temi, na to ne mogu da utičem, niti da diktiram. Što se tiče javnih preduzeća, nisam rekla da su u njima sjajne okolnosti i spektakularni rezultati, ali sam navela da ne stoji da je tamo opšta propast", rekla je Cvijanovićeva u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona kaže da joj je žao što štrajkuju radnici "Željeznica Republike Srpske", ali da se vode aktivnosti na reorganizciji da bi preduzeće bilo sačuvano.

"Dogovorili smo sa Svjetskom bankom da uđemo u proces restrukturisanja žŽeljeznicaž, što je veoma zahtjevno, a podrazumijeva finansijsko, kadrovsko i operativno-tehničko restruktrisanje. Za ovo je potrebno izdvojiti mnogo novca", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je predviđeno postepeno smanjenje broja radnika za 1.000, njihovom prekvalifikacijom, te penzionisanjem jednog broja zaposlenih.

"Očigledno je da putnički željeznički saobraćaj nije profitabilan, a kada je riječ o transportu teretne robe postojalo je smanjenje aktivnosti. Istine radi, žŽeljeznicež su u prvih šest mjeseci ove godine zabilježile gubitak od šest miliona KM, što je za 40 odsto manje nego u istom periodu prošle godine", kaže Cvijanovićeva i podsjeća da će za ukupan proces restrukturisanja morati da bude obezbijeđeno 230 miliona KM.

Govoreći o Robnim rezervama, Cvijanovićeva je navela da je do greške došlo u nekom prethodnom periodu prilikom transformacije preduzeća.

"To je bilo nešto što ovo preduzeće nije moglo podnijeti. Uopšte ne bježim od nekih pogrešnih odluka, ali se mora ići dalje i rješavati probleme", smatra Cvijanovićeva, navodeći da iznosi statističke podatke koji govore suprotno od onoga što prikazuje opozicija i da ne dozvoljava da se o svemu u Srpskoj govori na najlošiji način.

Ona je podsjetila da se radi na stvaranju uslova za povećanje penzija od tri do pet odsto.

Premijer Srpske je rekla da će Vlada odgovoriti na sva pitanja koja su joj uputili poslanici i da će svi predviđeni akti biti u skupštinskoj proceduri.

Komentarišući revizorski izvještaj, Cvijanovićeva je podsjetila da je o njemu iznijela stav Vlada i da nema potrebe za persionalizacijom bilo čega.

Ona je napomenula da je neozboljno da poslanici opozicije pričaju o korupciji u Vladi Srpske i da bi o svemu morali da dostave dokaze.

"Ne možete, Miladine Staniću, /poslanik SDS-a/ da nas blatite i da pričate da je neko lopov. Ne dozvoljavam tako nešto!", poručila je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je upitala opoziciju da li ih je neko sprečavao da im referendum bude tema.

"Nepošteno je da o referendumu na neprimjeren način priča opozicija. U Narodnoj skupštini bi trebalo da pričamo o životnim stvarima, što očekuju građani, a ne o nečem drugom kao danas", smatra Cvijanovićeva.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana