Цвијановић: Савез за Промјене зауставио подршку Српској

Цвијановић: Савез за Промјене зауставио подршку Српској 12.09.2017 17:19 | Срна

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да су представници Савеза за промјене који су на власти на нивоу БиХ зауставили све што је било намијењено Републици Српској.

Током расправе у Народној скупштини Републике Српске о предложеном дневном реду, Цвијановићева је рекла да су СДС и ПДП прије неколико година покушавали на нивоу БиХ да зауставе да у Српску дође новац по основу добити у заједничком предзећу "Електропренос БиХ".


Она је навела да су СДС и ПДП зауставили пројекат подршке развојним политикама Републике Српске за које су спроведене тешке реформе у Српској и за шта је добијено признање Свјетске банке и по том основу требало да се повуку значајна средства.

"Опозиција у Српској зауставила је све што је у вези са Реформском агендом да би спријечили доток средстава грађанима Републике Српске", истакла је Цвијановићева.

Она је навела да је опозиција зауставила аранжман са Међународним монетарним фондом /ММФ/, продају Рудника "Љубија", ратификовање неколико пројеката који омогућавају повлачење 80 милиона евра средстава од Свјетске банке.

"То су пројекти за подршку запошљавању од 21 милион евра", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је власт на нивоу БиХ зауставила и пројекат који дају странци за подршку банкарском сектору Српске од 28,3 милиона евра, као и трећи пројекат у износу од 29,8 милиона евра за подршку развојним политикама за јавну потрошњу.

Цвијановићева је навела да је Република Српска по основу клириншког дуга Русије према БиХ добила 60 милиона КМ, али да је опозиција, блокирајући исплату тих средстава, тврдила да ће новац по том основу у Федерацији БиХ бити кориштен у развојне пројекте, а у Српској за "крпљење буџетских рупа".

Она је рекла да је Влада Републике Српске измирила све обавезе из 2016. године за пољопривреду и да се редовно измирују обавезе по том основу за ову годину.

Цвијановићева каже да се у интерпелацијама опозиције говори о пензионом систему, те подсјећа да је СДС када је био на власти исплаћивао пензије по коефицијенту 0,57.

"Упркос таквој причи опозиције против Српске, ми смо успијели да повећамо пензије у претходном периоду за 11,5 одсто, а идемо и на ново повећање од три одсто од октобарске пензије, те додатних два одсто", напоменула је Цвијановићева.

Она је рекла да је Република Српска за вријеме власти СДС-а имала највећи спољнотрговински дефицит, наводећи да је покривеност извоза увозом тада била 38 одсто, док она данас износи 70 одсто.

Цвијановићева је истакла да власти Српске постижу добре резултате упркос деструктивном понашању Савеза за промјене на нивоу БиХ, као и објективним тешкоћама као што су економска криза, поплаве и суша.

Говорећи о студентском стандарду у Српској, Цвијановићева је истакла да су трошкови студирања, захваљујући власти Српске, за три до 11 пута нижи у односу на окружење.

"У Републици Српској студент има три оброка за 3,5 КМ, док су трошкови студирања у Федерацији БиХ, Србији, Македонији и земљама окружења велики", каже Цвијановићева.

Она је навела да Српска данас исплаћује 1.000 стипендија из буџета, додајући да ресорно министарство из буџета издваја два милиона КМ за редовне стипендије за студирање талентованих студената у иностранству, за шта је до сада потрошено 9,2 милиона КМ.

Цвијановићева је подсјетила да је Влада Републике Српске увела Фонд за треће и четврто дјете, изградила 96 кућа за вишечлане породице, те обезбиједила опрему за новорођенчад.

Према њеним ријечима, Влада је исплатила све старе и текуће обавезе према радницима и синдикатима.

"Република Српска добро стоји, упркос томе што је опозиција све блокирала и ускратила средства Свјетске банке, ЕБРД-а и што нису дошла средства од продаје Рудника жЉубијаж", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је од 60 милиона КМ средства од клириншког дуга само пет милиона КМ одређено да иде у системе за наводњавање, а остало неће бити усмјерено у буџетску потрошњу већ ће посебним одлукама Владе бити финансирани различити пројекти.

Цвијановићева је навела да је опозиција говорила да ће у ФБиХ средства од клириншког дуга бити утрошена за финансирање инфраструктурних пројеката, али је федерални премијер саопштио да ће та средства ићи за крпљење буџетских рупа.

Она је оптужила Савез за промјене да је, неусвајањем закона о акцизама на нивоу БиХ, зауставио 150 милиона КМ средстава ММФ-а.

Цвијановићева је подсјетила да је Република Српска испунила услове ММФ-а, али да партнери Савеза за промјене из ФБиХ то нису испунили.

Она је рекла да је опозиција подржала доношење новог Закона о раду у Републици Српској, а након тога отишла у синдикат, тврдећи да је то штетно и "како ће их они бранити од Владе Српске која жели такав закон да донесе".

Цвијановићева је рекла да је Република Српска имала више запослених у 2015. години него у вријеме Владе премијера Пере Букејловића.

"Република Српска је платила из буџета укупно 176 милиона КМ обавеза по основу Програма социјалног збрињавања, а у овој години три милиона КМ који су дефинисани заједно са синдикатом, како би људима омогућили пензионисање", каже Цвијановићева.

Она је додала да је планирано још да буде исплаћено два милиона КМ за отпремнине људима који су незаконито остали без посла током и послије рата.

"До сада смо у Републици Српској збринули огроман број радника из 401 предузећа у Српској, а остало је да буде збринуто 11.000 радника и на томе се системски ради и сваке године доносимо мјере", нагласила је Цвијановићева.  

Цвијановић: Српска остварила привредни раст

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да су лажне тврдње опозиције да је у Српској колапс система, те да ништа не ваља и не функционише, истичући да то најбоље демантују статистички подаци који показују привредни раст.
Током расправе у Народној скупштини Републике Српске о предложеном дневном реду, Цвијановићева је навела да је Српска у односу на све земље у региону остварила већи привредни раст.

Позивајући се на статистичке податке, Цвијановићева је истакла да је за 2016. годину у Републици Српској био пројектован максимални раст 2,9 одсто, али је остварен раст од 3,5 одсто, наводећи да иза Републике Српске долази Словенија 3,1 одсто, Хрватска три одсто, Србија 2,8 одсто, Македонија 2,4 одсто, ФБиХ са 2,9 одсто.

Цвијановићева је рекла да у Републици Српској плате у поређењу са платама у земљама региона благо расту, истичући да је просјечна плата у Српској већа од просјечних плата у Србији и Македонији, те да је изједначена са платом у ФБиХ.

Она је рекла да не стоји стална теза опозиције о промовисању добре ситуације у ФБиХ, а лоше у Републици Српској.

Коментаришући наводе опозиције да "Влада Српске није жељела да одговори на интерпелације и да је ушла у сукоб са свим и свачим, те да крши уставни поредак", Цвијановићева је поновила да Влада неће писано одговарати на интерпелације опозиције.

"Да ли ће се о томе расправљати у парламенту Српске о томе не одлучује Влада, већ народни посланици због чега не видим да се ово приписује Влади како нешто она неће", истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да интерпелације опозиције не личе ни на шта, наводећи да су ти материјали неконзистентни, неквалитетни, фалш информације, а да су многе ствари застарјеле.

Говорећи о посљедњој интерпелацији опозиције о јавним предузећима у Републици Српској, Цвијановићева је рекла да је опозиција у овом документу покушала да прикаже како је катастрофална ситуација у јавним предузећима, док истовремено "мед и млијеко тече у ФБиХ".

"жЕлектропривреда Републике Српскеж остварила је добит од 5,2 милиона КМ, жАутопутеви Републике Српскеж од 8,1 милион КМ, жПутеви Републике Српскеж од 10,5 милиона КМ, жШуме Републике Српскеж 4,8 милиона КМ, а годину прије тога имали су добит од 10 милиона КМ, жГас РЕСж 3,1 милион КМ, жПоште Српскеж 25.000 КМ добити", истакла је Цвијановићева.

Када је ријеч о пензионом систему Републике Српске, Цвијановићева је рекла да би Фонд ФБиХ требало да 75 милиона КМ годишње исплати Фонду ПИО Републике Српске који исплаћује пензије за 23.000 пензионера јер ФБиХ не жели да им исплаћује зарађене пензије.

Она је рекла да је Влада Републике Српске донијела добру одлуку да пензионере из Српске који у зарадили пензије у ФБиХ уведе у пензиони систем Републике Српске без обзира колико је то оптеретило фонд.

"Мјесечно и даље плаћамо више од шест милиона КМ за пензионере којима ФБиХ треба да исплати пензију и када се дода ових 75 милиона КМ, то на годишњем нивоу износи једну мјесечну пензију у Републици Српској за чију исплату требају 83 милиона КМ", истакла је Цвијановићева.

Коментаришући тврдње опозиције о незапослености у Републици Српској, Цвијановићева је навела да у поређењу са 2013. годином данас у Српској има 20.000 више запослених.

Она је рекла да данас у Српској има 36.000 мање незапослених, него што је било у 2013. години.

Цвијановићева је истакла да је број запослених у Српској управо порастао у индустрији, а не у јавном сектору, како то тврди опозиција.

Она је рекла да Влада Српске уводи мјере за побољшање економског и привредног амбијента у Српској, истичући да у том периоду није умањено ниједно право које је дато грађанима Републике Српске, већ је, напротив, повећано.

Цвијановићева је демантовала тврдњу опозиције да је Српска изолована и да има катастрофалне односе, истичући да Српска са Србијом има сарадњу која сада резултира конкретним пројектима.

Она је изразила захвалност Владе Републике Српске за подршку која долази из Србије, подсјетивши да је помоћ за поплаве била од милион евра за помоћ Шамцу и Добоју, затим пет милиона евра за помоћ буџету општине Сребреница, те за изградњу обданишта, интраструктуре и привреднх хала.

"Имамо и нову подршку Србије Републици Српској од 5,5 милиона евра за подршку нашим локалним заједницама", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да ће се ова средства користити за изградњу вртића у Требињу и Брчком, реконструкцију улица на Палама, спортске дворане у Источном Новом Сарајеву, изградњу студентског и ђачког дома у Власеници, реконструкцију моста између Малог Зворника и Зворника.  

Цвијановић: Могуће побољшање ситуације у јавним предузећима

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је данас да јавна предузећа у Српској треба да доприносе општој привредној слици и буџету Републике и истакла да има простора за побољшање ситуације у тим компанијама.
"Нисам против тога да се у Народној скупштини Републике Српске расправља о било којој теми, на то не могу да утичем, нити да диктирам. Што се тиче јавних предузећа, нисам рекла да су у њима сјајне околности и спектакуларни резултати, али сам навела да не стоји да је тамо општа пропаст", рекла је Цвијановићева у обраћању посланицима у Народној скупштини Републике Српске.

Она каже да јој је жао што штрајкују радници "Жељезница Републике Српске", али да се воде активности на реорганизцији да би предузеће било сачувано.

"Договорили смо са Свјетском банком да уђемо у процес реструктурисања жЖељезницаж, што је веома захтјевно, а подразумијева финансијско, кадровско и оперативно-техничко реструктрисање. За ово је потребно издвојити много новца", нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да је предвиђено постепено смањење броја радника за 1.000, њиховом преквалификацијом, те пензионисањем једног броја запослених.

"Очигледно је да путнички жељезнички саобраћај није профитабилан, а када је ријеч о транспорту теретне робе постојало је смањење активности. Истине ради, жЖељезницеж су у првих шест мјесеци ове године забиљежиле губитак од шест милиона КМ, што је за 40 одсто мање него у истом периоду прошле године", каже Цвијановићева и подсјећа да ће за укупан процес реструктурисања морати да буде обезбијеђено 230 милиона КМ.

Говорећи о Робним резервама, Цвијановићева је навела да је до грешке дошло у неком претходном периоду приликом трансформације предузећа.

"То је било нешто што ово предузеће није могло поднијети. Уопште не бјежим од неких погрешних одлука, али се мора ићи даље и рјешавати проблеме", сматра Цвијановићева, наводећи да износи статистичке податке који говоре супротно од онога што приказује опозиција и да не дозвољава да се о свему у Српској говори на најлошији начин.

Она је подсјетила да се ради на стварању услова за повећање пензија од три до пет одсто.

Премијер Српске је рекла да ће Влада одговорити на сва питања која су јој упутили посланици и да ће сви предвиђени акти бити у скупштинској процедури.

Коментаришући ревизорски извјештај, Цвијановићева је подсјетила да је о њему изнијела став Влада и да нема потребе за персионализацијом било чега.

Она је напоменула да је неозбољно да посланици опозиције причају о корупцији у Влади Српске и да би о свему морали да доставе доказе.

"Не можете, Миладине Станићу, /посланик СДС-а/ да нас блатите и да причате да је неко лопов. Не дозвољавам тако нешто!", поручила је Цвијановићева.

Премијер Српске је упитала опозицију да ли их је неко спречавао да им референдум буде тема.

"Непоштено је да о референдуму на непримјерен начин прича опозиција. У Народној скупштини би требало да причамо о животним стварима, што очекују грађани, а не о нечем другом као данас", сматра Цвијановићева.  © Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица