Цвијановић: Састанак СНСД-а и СДА на институционалном, а не на партијском нивоу

Срна
Цвијановић: Састанак СНСД-а и СДА на институционалном, а не на партијском нивоу

Бањалука - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је вјероватније да састанак СДА и СНСД-а о писму намјере ММФ-у, који најављује предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, буде одржан на институционалном него на међупартијском нивоу уколико га уопште и буде.

"Није проблем разговарати, али не знам зашто би аранжман са ММФ-ом био тема. Ако је ријеч о свеукупним процесима, онда разговор о тој теми и има неког смисла. Али, што се тиче аранжмана са ММФ-ом, за Владу Републике Српске је тај посао завршен и није га могуће условљавати неким другим питањима, као што је механизам координације", рекла је Цвијановићева Срни, поводом Звиздићевих навода да ће половином сљедеће седмице бити одржан састанак СДА и СНСД-а.


Она каже да је сигурна да је сва та блокада у вези са аранжманом ММФ-а намјерно осмишљена да се властима Републике Српске отежа извршење обавеза пред предстојеће изборе и да се приволе на политичке уступке.

"Као што ми рече један федерални функционер жу ФБиХ нема опозиције, па и није страшно ако недостаје параж", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да се прави представа да је Република Српска пред финансијским колапсом и да неће преживјети без аранжмана са ММФ-ом, што није тачно.

Цвијановићева је подсјетила да су пропуштени јулски рокови за одобрење аранжмана, да је комплетно писмо намјере давно испреговарано и да је остало само да га потпишу Звиздић и премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, који су то одбили уцјењујући аранжман са ММФ-ом, прво адаптацијом Споразума о стабилизацији и придруживању, а након тога и механизмом координације.

"Било би боље да је тај новац обезбијеђен, јер реформе није могуће проводити без финансијске подршке, али то важи и за ФБиХ, која исто има потребу за тим средствима. Апсурд те ситуације види се и у томе што су министри финансија и ФБиХ и БиХ потписали писмо намјере, а нису предсједник федералне Владе и предсједавајући Савјета министара, што довољно говори и о тим институцијама, и о томе да је ријеч о политичкој игри СДА", каже Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а.

Она је истакла да је већ обезбијеђена половина новца који је Република Српска требало да добије у овој години у износу од 50 милиона КМ, и није ријеч ни о каквом задужењу, већ је то учињено унутар система.

"Ако мисле да ће нас условљавати финансијски да бисмо пристајали на њихове политичке услове, ни од тог посла нема ништа. Или ћемо радити у партнерству, или никако, па ће свако на своју страну", поручила је Цвијановићева.

Она је рекла да ће новца бити из ових или оних извора, али да остаје неповјерење у било какву могућност да се у БиХ у партнерству било шта договори и проведе.

"Мислим да ћемо након јануарског усвајања механизма координације, недавног уцјењивања у вези са Споразумом о стабилизацији и придруживању и механизмом координације и непотписивања писма намјере тешко превазићи то неповјерење и вјеровати да с друге стране стола сједи кредибилан тим или кредибилне институције докле год им министри финансија иду једном стазом, а премијер и предсједавајући неком другом", рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана