Цвијановић: Шаровић ствара лажну слику да ће неко подијелити 30 милиона евра пољопривредницима

Срна
Цвијановић: Шаровић ствара лажну слику да ће неко подијелити 30 милиона евра пољопривредницима

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас Срни да министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић беспотребно обмањује јавност, а посебно пољопривреднике тврдњом да ће пољопривредници у Српској изгубити 30 милиона евра ако не дође до усвајања Стратегије руралног развоја БиХ.

„Прво је нетачно то што Шаровић каже да је улога његовог министарства да обезбјеђује новац код међународних финансијских институција, јер су та средства већ предвиђена у оквиру фондова ЕУ. Као друго, Шаровић ствара лажну слику како ће неко, ако буде усвојена таква стратегија на нивоу БиХ подијелити 30 милиона евра пољопривредницима у Српској, а онда још лажнију слику ствара тврдећи да то блокира Влада Републике Српске“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да уопште није ријеч о таквој врсти директне помоћи пољопривредницима, већ о средствима за која се, квалитетом својих пројеката, могу такмичити различити субјекти - од институција, института, факултета, невладиних организација до фармера и могу се финансирати разне активности од израде планских докумената или закона, преко организације стручних семинара до конкретне фармерске активности.

„То није ни спорно јер је потребна синергија различитих фактора да би се ствари унаприједиле у области пољопривреде и руралног развоја, али је спорно причати бајке да ће неко малтене подијелити новац пољопривредним произвођачима само зато што је усвојена нека стратегија, или га ускратити ако не буде усвојена, а управо ту лажну слику ствара Шаровић“, рекла је Цвијановићева.

Премијер Српске је појаснила да се до тог новца долази искључиво путем квалитетних пројеката, а пројектно финансирање је, једноставно речено, отворено тржиште на којем владају правила конкуренције и ништа није загарантовано.

„С обзиром да БиХ још нема усвојен ИПАРД систем, финансирање ће се вршити кроз програм ИПА и то управо на бази конкурентних и квалитетних пројеката, а корисници могу бити врло разноврсни“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је друга ствар то да ли су секторске стратегије које служе као основ за повлачење средстава ЕУ потребне. „Очито да јесу с обзиром на правила ЕУ, али кад је у питању БиХ, онда се мора водити рачуна да су то стратегије оквирног карактера јер су области које оне третирају у надлежности ентитета. То, опет, значи да стратешки документи које Република Српска већ има, морају бити препознати у таквим оквирним секторским стратегијама“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да су управо из тих разлога у тај процес укључени и представници Министарства пољопривреде Републике Српске с мандатом да раде на изради оквирног документа.

„Мислим да те Шаровићеве бајке како је он нешто обезбиједио пољопривредницима, а Влада Републике Српске то као спречава, мало ко од пољопривредника узима озбиљно. Овдје је суштина да се израђују документи који служе сврси, и који предвиђају активности које су у складу са уставним овлаштењима актера на различитим нивоима власти, а не да се дају лажна обећања и обмањује јавност“, закључила је предсједник Владе Републике Српске.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је јуче да ће БиХ и Република Српска на годишњем нивоу изгубити 30 милиона евра намијењених за развој пољопривреде, односно 90 милиона до 2020. године. „Ако Република Српска има довољно средстава за пољопривреднике и не треба јој новац из европских фондова, онда и не мора да усвоји ову стратегију јер је нико и не тјера, већ је то само понуда ЕУ“, навео је Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана