Cvijanović: SNSD pobjednička stranka

Agencije
Cvijanović: SNSD pobjednička stranka

Banjaluka - Međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je večeras da je SNSD pobjednička stranka i da malo ko uspijeva da osvoji treći mandat zaredom u vrijeme koje je ovako teško.

Ona je istakla da su sedam dana nakon provedenih izbora jasne činjenice da je Milorad Dodik pobjednik, da kao kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske vodi za 10.000 glasova u odnosu na protivkandidata, kao i da je SNSD partija sa najvećim brojem glasova.

"Treća činjenica je da SNSD ima potencijal da sa svojim koalicionim partnerima ima stabilnu skupštinsku većinu, četvrta činjenica je da Željka Cvijanović vrlo realno može da postane član Predsjedništva BiH", rekla je Cvijanovićeva za Alternativnu televiziju.

Ona je napomenula da je činjenica i da je SDS najveći gubitnik ovih izbora.

"Poslije sve te silne galame, kampanje, dvije-tri godine intenzivnih političkih aktivnosti, oni moraju da pogledaju sami sebe u oči pa da kažu da njihov lider nije doveo njihovu političku partiju do pobjede koju im je obećao", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da SNSD sa koalicionim partnerima, nakon opštih izbora, ima većinu u Narodnoj skupštini Srpske, ali i da postoje realne šanse da u izbornoj trci ona prestigne protivkandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Na pitanje da li bi čestitala Ivaniću u slučaju da pobijedi, Cvijanovićeva je rekla da je to stvar političke kulture, te da je ona i do sada bila kulturna i u političkom i u svakodnevnom životu.

Cvijanovićeva je podsjetila da, međutim, prema njoj nije uvijek bio takav odnos, ali da to ne mijenja njen stav i da ona uvijek vodi računa o takvim stvarima.

Govoreći o budućoj vladi Republike Srpske, Cvijanovićeva je rekla da se sa sigurnošću može znati kako će buduća vlada izgledati, ali da ne vidi sebe na mjestu premijera, već na mjestu na kojem SNSD smatra da treba da bude.

"Mi smo ušli u izbore sa jasnim stavom da, ukoliko SNSD bude davao premijera, to bude Igor Radojičić, ali smo vodeći računa o tome da smo jedna od koalicionih partija, rekli da će se o tome razgovarati", ističe Cvijanovićeva.

Govoreći o formiranju buduće vlade, Cvijanovićeva je navela da SNSD polazi od pretpostavke da ima skupštinsku većinu i da im to neće biti problem, dok, kada je riječ o Savezu za promjene, lider SDS-a Mladen Bosić stvara privid aktivizma i postojanja nade u formiranje buduće vlasti.

"Oni mogu da polažu nadu u DNS, ali to samo pokazuje da su potpuno žobezglavljeniž i nastavljaju sa pričom koju su imali u predizborno vrijeme", rekla je Cvijanovićeva, podsjetivši da je Savez vodio razgovore sa DNS-om i prije početka izbornog procesa.

Ona je ocijenila neprihvatljivim zastoj u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, koji, kako je rekla, otvara prostor za razne spekulacije, zbog odsustva dnevnog ažuriranja izbornih rezultata.

"Da bi se takve spekulacije izbjegle, potrebno je da imamo dnevno ažurirane podatke. Ma kako malo da je obrađeno podataka, treba da se daju na uvid javnosti, uz naznaku da su preliminarni", rekla je Cvijanovićeva.

Ona ne smatra da koalicija "Domovina" može da bude "tas na vagi" prilikom formiranja vlasti u Srpskoj, s obzirom na njen parlamentarni kapacitet, ali i činjenicu da je sastavljena od nekoliko stranaka, od kojih će svaka razgovarati sa različitim političkim subjektima.

Komentarišući najave "čistki" u redovima SNSD-a, Cvijanovićeva je rekla da stranka, nakon osvajanja trećeg mandata na republičkom nivou, treba da počne sa pripremama za naredne lokalne izbore, na kojima će morati da kandiduje najbolje.

"To znači da neki ljudi uopšte neće imati tako prominentno mjesto kao što su imali do sada", poručila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana