Cvijanović: Revizija - kontinuitet bošnjačke politike

Srna foto: V. Stojaković
Cvijanović: Revizija - kontinuitet bošnjačke politike

Banjaluka - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je nedopustivo vaninstitucionalno djelovanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića jer niko nema pravo da u ime svih u BiH samostalno podnosi inicijative, te da je vrijeme da Narodna skupština Srpske definiše određena pitanja.

Ona smatra da zahtjev za reviziju presude i ponašanje Izetbegovića ne bi trebalo posmatrati kao izolovani slučaj jer se mnogo stvari dešava u kontinuitetu i zbog toga se njime ne bi trebalo previše baviti.


"Previše je danas važan dan da bismo svodili sve na lični teren. Ovo nije Skupština gdje bi trebalo da slušamo nezadovoljstvo pojedinaca. Ovdje smo došli jer smo upozoreni i znamo šta se dešava sada u BiH, odnosno da je riječ o vaninstitucionalnom djelovanju i privatizaciji institucija BiH", rekla je Cvijanovićeva u Narodnoj skupštini Srpske tokom rasprave o informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije i Crne Gore.

Ona tvrdi da je cilj politike koja dolazi iz Sarajeva da politički procesi silom budu prevedeni u pravosudne predmete.

"Ispada da bi svi iz Republike Srpske trebalo da objašnjavaju poteze u pravosudnim institucijama u Sarajevu. Narodna skupština mora u narednom periodu zbog toga da zaštiti mnoge ljude koji su izloženi maltretiranju, a radili su u skladu sa zakonom", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da Sarajevo nije shvatilo ozbiljno popis stanovništva i da ga Srpska neće priznati.

"Moramo biti dorasli zadatku jer je došlo vrijeme da se podigne određena barijera. Je li relevantno ono što smo mi objavili ili ono što je objavljeno na nivou BiH, pod pritiskom Tužilaštva BiH? Je li ovo država koju hoćemo i priča o traženju pravde?", upitala je Cvijanovićeva.

Ona je upozorila da se pravosudnim pritiscima vrši otimačina imovine Republike Srpske, što bi trebalo da bude završna faza razvlašćivanja Srpske i da se to radi, zahvaljujući bošnjačkoj politici i međunarodnoj zajednici.

Cvijanovićeva očekuje da budu zaštićeni predstavnici Srpske i poslanici koji u Tužilaštvu BiH daju izjave zbog referenduma o Danu Republike.

Premijer Srpske kaže da je u BiH blokirana reformska agenda, jer je povezana sa aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/.

"Bolje da smo imali odvojene priče o MMF-u i Reformskoj agendi. Srpska je ispunila sve uslove MMF-a i iz Reformske agende, a imamo i sve odgovore iz Upitnika za evropski put", dodala je Cvijanovićava.

Komentarišući tvrdnje poslanika Koalicije "Domovina" Nedima Čivića da su bošnjačka djeca u Srpskoj diskriminisana, Cvijanovićeva je rekla da nema nikakve diskriminacije po vjerskoj, nacionalnoj i drugoj osnovi.

"U Srpskoj ima više od 20 škola u kojima se izučava nacionalna grupa predmeta, što znači da to mogu izučavati sva bošnjačka djeca, za razliku od Federacije BiH, gdje su ugrožena srpska djeca. Sva djeca koja izučavaju nacionalnu grupu predmeta dobijaju knjige iz kantona u FBiH", podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da Vlada Republike Srpske, u okviru programa obezbjeđivanja besplatnih udžbenika za učenike prvog i drugog razreda, svoj djeci daje udžbenike.

Poslanici koalicije "Domovina" napustili su skupštinsko zasjedanje jer je, kako tvrde, Sakib Softić ovlašteni agent BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu i zbog toga nije trebalo razmatrati ovu informaciju.

Čivić tvrdi da je najveća greška predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića "što ne štiti Ustav BiH, nego velikosrpsku politiku, iako je izabran i glasovima Bošnjaka i Hrvata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana