Cvijanović: Republika Srpska ne pristaje na ucjene

Srna
Cvijanović: Republika Srpska ne pristaje na ucjene

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će mehanizam koordinacije biti usvojen onda kada o njemu bude postignuta saglasnost.

"Mehanizam koordinacije nema nikakve veze sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, kao što nije imala ni adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/", rekla je Cvijanovićeva, komentarišući izjavu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je mehanizam koordinacije uslov za dobijanje kreditnog aranžmana s MMF-om.


Cvijanovićeva je naglasila da o mehanizmu koordinacije nije moguće raspravljati prije nego što bude deblokirana Reformska agenda, koja je tijesno vezana za aranžman sa MMF-om.

"I to ne zato što smo mi to u Vladi Republike Srpske tražili, već zato što je takvu vezu između Reformske agende i aranžmana sa MMF-om zagovarala EU. Ne isključujem mogućnost da je sve to tako i zamišljeno upravo da bi predstavljalo teren za ucjene, a ucjene neće proći. Uostalom novac od MMF-a nije poklon, već kredit", naglasila je Cvijanovićeva za RTRS.

Ona je istakla da, kada se Pismo namjere potpiše, i aranžman odobri na Bordu direktora MMF-a, a novac stavi na raspolaganje entitetima, tek tada se može nastaviti razgovarati o mehanizmu koordinacije.

"Da li će to biti ove ili naredne godine ili nikad, ne zavisi od Vlade Republike Srpske već od SDA, koja je prvo ucjenjivala sa SSP-om, a sada sa ucjenama idu dalje", smatra Cvijanovićeva.

Kada je riječ o ucjenama, kaže premijer Srpske, one neće proći bez obzira na to da li će aranžmana sa MMF-om biti ili ne.

"Što se tiče komunikacije sa onima koji ucjenjuju, ni to ne dolazi u obzir", rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana