Cvijanović: Rebalans budžeta za mjesec i po dana

Srna
Cvijanović: Rebalans budžeta za mjesec i po dana

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se rebalans budžeta Srpske može očekivati za mjesec ili mjesec i po dana.Cvijanovićeva je istakla da nema nijedne zemlje koja ne vrši rebalans svog budžeta i više puta godišnje.


"Mi to nismo radili više puta, uvijek smo čekali da dođemo duboko u jesen i da znamo kako stvari stoje, te da onda poslažemo stvari u budžetu. Rebalans se nikada ne odnosi na neka drastična smanjenja ili povećanja, već se uglavnom kreće u istim budžetskim gabaritima, a u okviru toga napravimo određene preraspodjele", navela je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da u ovoj godini nema novih zaduženja, već su sva u skladu sa odlukom o kratkoročnom i dugoročnom zaduživanju iz decembra prošle godine.

"Sve što se dešava ove godine u pogledu zaduživanja nije novo, ono je planirano i ukalkulisano i uklapa se u ukupni zbir sredstava. To je realizacija planiranog zaduženja", dodala je Cvijanovićeva.

Neophodna sistemska pomoć ženama žrtvama rata

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Vlada na raspolaganju ženama žrtvama rata kako bi im se obezbijedio program sistemskog pružanja pomoći koji bi podrazumijevao i angažman psihologa i socijalnih radnika.
Cvijanovićeva je, nakon sastanka sa članicama Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, izjavila da u Udruženju ima 412 žena, što je znatno povećanje članstva, što je rezultat ohrabrivanja od različitih institucija.

"Trebalo je ohrabriti te žene koje su preživjele strahote da se pokažu i otvoreno pričaju o stvarima koje su ih zadesile, teškim stradanjima koje su preživljavale, a koja nikako nisu dobila, ni političku, ni neku drugu težinu", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da ima mnogo žena koje su pretrpjele stradanja, a nisu nikad bile prepoznate kao žrtve.

"Mnoge od njih, osim svih stradanja, i sada teško žive i moramo naći način da im se obezbijedi podrška. Razgovarali smo i na koji način stvoriti uslove za rad samog udruženja, a to znači na koji način im olakšati da ispunjavaju svoje ciljeve", dodala je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da je jedna od neophodnih stvari bolja saradnja sa institucijama Republike Srpske, te da je potrebno ojačati saradnju sa pojedinim resornim ministarstvima koja su relevantna za ovo udruženje.

"Od prošle godine do danas možemo reći da je aktivizam izražen, ima cijeli niz projekata koje realizuje ovo udruženje i rekla sam da će uživati punu podršku Vlade znajući kakvi su njihovi ciljevi i razlozi zbog čega ovo udruženje postoji", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je riječ o žrtvama rata o kojima nije mnogo govoreno na našim prostorima, ali je o takvim stvarima često govoreno na svim drugim prostorima, te da je veoma važno da u Srpskoj postoji prepoznatljivo udruženje ove vrste.

U oktobru o informaciji o štetnom djelovanju predstavnika Srpske u BiH

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da će se tokom oktobra na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske naći informacija o štetnom djelovanju predstavnika Srpske u organima BiH.
Cvijanovićeva smatra da je realno očekivati da se taj materijal u skupštinskoj proceduri nađe u oktobru, bez obzira što je već zakazan nastavak redovne sjednice.

"Informacija o štetnom djelovanju predstavnika Srpske u organima BiH ima mnogo tačaka i, nažalost, svake sedmice dodaju se nove, te će do momenta kada se bude održavala sjednica Narodne skupštine biti još propusta koji se čine na nivou BiH i koji će se naći u informaciji", rekla je novinarima u Banjaluci Cvijanovićeva, koja je i predsjednik Vlade Srpske.

Ona je pojasnila da je juče predstavljen materijal na sjednici Predsjedništva SNSD-a kratka verzija, dok će se pred poslanicima Srpske naći svaka tačka pojedinačno i detaljno objašnjena u vezi sa ovom temom i pratećim materijalima sa mišljenjima iz institucija Srpske koja su bila ignorisana.

Predsjedništvo Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ konstatovalo je juče da je u donošenju odluka na nivou BiH od opštih izbora do danas u 24 slučaja došlo do prekida prakse očuvanja pozicije Republike Srpske.

Oni su zatražili i da informacija, koja je o tome napisana i koja evidentira sve pojedinačne slučajeve, bude dostavljena Narodnoj skupštini Republike Srpske, a poslanički Klub SNSD-a iniciraće održavanje posebne sjednice i donošenje zaključaka o zaštiti interesa Republike Srpske, što uključuje i ocjenu rada svakog predstavnika iz Srpske pojedinačno u organima BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana