Cvijanović: Razgovori o nastavku saradnje sa finansijskim institucijama

Srna
Cvijanović: Razgovori o nastavku saradnje sa finansijskim institucijama

Vašington - Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je da je zadovoljna posjetom Vašingtonu, jer je imala priliku da prenese političke poruke RS i američkim kongresmenima i političkim analitičarima, kao i svima onima koji su zainteresovani za dešavanja na Balkanu, a posebno u BiH.

"Prioritetna stvar za sve njih jeste pitanje bezbjednosti i najviše interesovanja pokazali su za tu temu, što je sasvim očekivano s obzirom da postoje određene veze koje ukazuju i na neka dešavanja globalnog karaktera, a koja imaju veze sa BiH", istakla je Cvijanovićeva u telefonskoj izjavi Srni iz Vašingtona.

Ona je navela da se drugi dio posjete Vašingtonu odnosi na razgovore sa predstavnicima finansijskih institucija - Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ i Međunarodne finansijske korporacije /IFC/, grupacije Svjetske banke.

"Mi smo sa njima već niz godina u dobroj saradnji i ovo je bila prilika da se ta saradnja i nastavi. Mogu reći da smo zadovoljni, jer se sumiraju određeni rezultati i otvaraju vrata za neke buduće aranžmane i angažmane. Sigurna sam da će do toga doći i da ćemo nastaviti razne projekte sa Svjetskom bankom", istakla je Cvijanovićeva.

Što se tiče MMF-a, kaže premijer Srpske, predstoji njihova posjeta BiH, kada će biti razgovarano o svim detaljima i tada će biti poznato šta je prihvatljivo, a šta ne, i koje su varijante u opticaju.

"Za sada su to samo opšte kvalifikacije koje se iznose, a detalji će uslijediti krajem mjeseca... Svima smo naglasili da je Srpska opredijeljena da provodi reforme, da smo mi već to jasno naveli u našoj Ekonomskoj politici i svim onim što smo tamo planirali da uradimo, kao i da smo uputili u parlament već dva seta reformskih zakona, a da je u pripremi i treći.

Naglasili smo i da je za provođenje reformi potrebna stabilnost, a ona podrazumijeva i finansijsku stabilnost, te da u tom smislu upravo očekujemo podršku ovih međunarodnih finansijskih institucija, sa kojima smo imali dobru saradnju i do sada", istakla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o IFC-u, kaže premijer Srpske, i tu je naglašena zainteresovanost Srpske da se i dalje radi zajednički, jer su i ranije provođeni razni zajednički projekti, i na unapređenju poslovne klime, ali isto tako i za nastavak projekta energetske efikasnosti, koji je pokazao dobre strane.

"Saznali smo, takođe, da su oni zainteresovani, odnosno da mogu da obezbijede i finansiranje i podršku kada je riječ o razvoju putne infrastrukture, ali isto tako i oblasti energetike. Sve su to stvari o kojima je razgovarano i one na određeni način predstavljaju nadogradnju nekih ranijih projekata, ali isto tako otvaranje mogućnosti za saradnju u nekim sasvim drugim oblastima, o čemu ćemo razgovarati u narednom periodu", istakla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o Svjetskoj banci, premijer Srpske je najavila da će biti nastavljeni razgovori o projektima koji su već realizovani, odnosno načinima na koji mogu da se nadograde u budućnosti.

"Mi smo zainteresovani, a veoma je važno da i oni pokazuju interes da budu uključeni u te oblasti kada je u pitanju podrška rastu i zapošljavanju, što i jesu glavne odrednice naše ekonomske politike i svih ovih reformskih zakona koje smo pripremili i koje pripremamo, a koji će uskoro ići u parlamentarnu proceduru", istakla je Cvijnovićeva.

Ona je naglasila da je za Republiku Srpsku važna i oblast zdravstva, gdje već postoje pozitivna iskustva i saradnja sa Svjetskom bankom.

"Oni su rekli da su i dalje zainteresovani za tu saradnju, tako da očekujemo da danas nastavimo razgovore o tim temama sa puno više detalja nego do sada i, u krajnjem slučaju, da čujemo direktno od najviših rukovodilaca Svjetske banke koje su to oblasti koje su za njih prioriteti i na koji način podrška koju oni daju može da posluži ukupnoj podršci svim onim aktivnostima koje mi radimo u Republici Srpskoj na ekonomsko-socijalnom planu", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da tu postoji niz projekata koji su mogu zajedno odnositi i na Federaciju BiH i na Republiku Srpsku, o čemu je, takođe, razgovarano tokom susreta s predstavnicima Svjetske banke.

"Ono što je, takođe, bitno jeste da su nam svi stavili do znanja da su zabrinuti zbog situacije do koje je došlo prije nekoliko sedmica na nivou BiH kada Parlamentarna skupština BiH nije ratifikovala sporazum o kreditnom zaduženju. Republika Srpska je provela set reformi koje je bila obavezna da provede da bi bila u stanju da povuče određena sredstva Svjetske banke, kao što je i Federacija BiH ispunila svoj dio posla, ali tada je došlo do problema na nivou BiH, odnosno parlament BiH je odbio da ratifikuje taj sporazum sa Svjetskom bankom.

To, zaista, jeste situacija koja se prvi put desila Svjetskoj banci i oni su nam jasno stavili do znanja da je to apsolutno neprihvatljivo za njih. Ja sam imala priliku da obrazložim tu situaciju i da izrazim očekivanje da neće više dolaziti do blokada na nivou BiH svih onih projekata koji se realizuju na nivou entiteta", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona smatra da će predstavnici Svjetske banke poslati jednu takvu poruku svima onima koji su uključeni u proces donošenja bilo kakvih odluka, uključujući, naravno, i nivo BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana