Цвијановић: Разговори и о плану б у случају неусвајања закона о акцизама

Срна
Цвијановић: Разговори и о плану б у случају неусвајања закона о акцизама

Вашингтон - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је са представницима Међународног монетарног фондом /ММФ/ у Вашингтону разговарала и о плану "Б" у случају да закон о акцизама не буде усвојен до краја октобра, када истиче продужени рок ММФ-а и ЕУ.

"Ми смо разговарали о ономе шта су могућности и шта су варијанте. На који начин да доскочимо ситуацији да се аранжман очува, али у сваком случају коначна варијанта ће бити нешто о чему ћемо разговарати током њихове посјете у новембру", рекла је Цвијановићева вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.


Премијер Српске је истакла да сви полажу наду да би се, ипак, могло догодити усвајање закона о акцизама до краја октобра.

"Ниво БиХ кочи реализацију испреговараних програма са Свјетском банком. У овој финансијској институцији, забринути су због спорог процеса ратификације значајних програма - за запошљавање, за развојне политике, јачање банкарског сектора", истиче предсједник Владе Српске.

Једна од тема разговора у Вашингтону било је и реструктуирање Жељезница Српске, а Цвијановићева каже да су дубоко ушли у разговоре и дефинисање аранжмана по питању реконструисања овог предузећа.

"Свјетска банка је нама изузетно важан партнер у овом пројекту и одлучна је да се иде даље планираном динамиком. Имала сам прилику и поново да тражим проширење пројекта енергетске ефикасности, за који су заинтересоване наше општине", истакла је Цвијановићева.

Премијер Српске разговарала је и са члановима америчког Конгреса о политичкој ситуацији у БиХ и региону, а на састанку је, очекивано, највећи интерес исказан за безбједносну ситуацију.

"Указала сам да наш МУП има одличну сарадњу са безбједносним службама и агенцијама за спровођења закона других земаља. То је, наравно, поздрављено и очекивања су усмјерена на то да треба да постоји интензивна сарадња свих и да се цијени све што ради Република Српска и што даје свој допринос таквој глобалној борби", навела је она.

За Српску је, каже Цвијановићева, веома важно да има овакве контакте и да буде равноправан саговорник у разговорима о финансијским и безбједносним питањима, који у континуитету трају годинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана