Цвијановић: Први смо у формирању власти

Срна
Цвијановић: Први смо у формирању власти

Београд - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће формирање власти у Српској бити завршено у овој години и да Српска у томе предњачи у односу на остале у БиХ гдје ти процеси још трају.

Цвијановићева је рекла да ће ускоро бити формирана нова влада Републике Српске која ће одмах након тога предложити буџет у Народној скупштини.

Она је за Радио Београд изјавила да је Српска показала капацитет да приведе крају формирање власти послије избора и додала да су у Републици Српској мирне, стабилне и функционалне институције.

“Први смо који успијевају формирати власт. Радује ме што сада имамо стабилност, велики број политичких партија које дају подршку овом програму рада нове владе и имаћемо прилику да то видимо у парламенту. То ће подразумијевати да Влада има комотнију позицију да може да проводи политике”, нагласила је Цвијановићева.

Он је истакла да је посебно радује што ће постојати директна комуникација институција Републике Српске и представника Српске на нивоу БиХ, првенствено када је ријеч о предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику јер ће то олакшати посао и предсједнику Републике и Влади и свим инстутицијама које ће моћи да се посвете развоју и неће бити под страшним притиском као у претходне четири године када је била различита гарнитуру власти на два нивоа.

“Имали смо људе који нису жељели да комуницирају са Републиком Српском, а долазили су из Српске, бирани су на њеној територији, у име Републике Српске и њених грађана вршили су власт у Сарајеву. Сада ће то све бити другачије. Та веза олакшаће значајно и да формулишемо политике, али и да проводимо своје политике које су одавно формулисане”, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила ситуацију на нивоу БиХ или у Федерацији као конфузну, неискрену и нефукционалну, без било каквог стварног опредјељења да се ради на конкретним животним стварима.

“У ФБиХ је компликована ситуација јер тамо у континуитету постоји трајно неразумијевање, неслагање политика које промовишу бошњачке и хрватске политичке партије, што отежава конституисање власти и постизање договора”, истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је било ситуација да Српска у неким заједничким ангажманима зачас уради свој дио посла, а онда бескрајно дуго чека партнере у Федерацији зато што они имају унутрашњи проблем у вези са договарањем и усаглашавањем ставова.

Према њеним ријечима, генерално такво окружење у политичком Сарајеву не обећава пуно.

“Не можете никада да успоставите нормалан, искрен однос. Они су спремни да прихвате само оне партије које климају главом на све њихове политике, које прихватају све оно што они промовишу као своје интересе”, нагласила је Цвијановићева.

Иако ће, додала је она, политичко Сарајево декларативно рећи да прихвата да је БиХ децентрализована и да Српска има своју улогу, у понашању и у реалности они настоје да то негирају, тако да ту нема искреног односа, па је тешко замислити да ће ствари на нивоу БиХ функционисати како треба.

“Опредијељени смо да ојачамо везу између наших представника на нивоу Сарајева и наших представника у институцијама Српске и на тај начин покушамо да одрадимо неки добар посао за Републику Српску”, истакла је Цвијановићева.

На питање о могућности да одређен надлежности буду враћене Српској, Цвијановићева је рекла да ће то бити дуготрајан и мукотрпан процес.

Она је истакла да је потребно враћати се матрици коју је успоставио Дејтон зато што све што је временом вјештачки успостављено на нивоу БиХ, а у Уставу не пише да је ниво БиХ надлежан за та питања, није донијело ниједно позитивну ствар ни БиХ нити Републици Српској.

“Успостављено је више од 80 различитих агенција за које Устав није рекао да станују на нивоу БиХ, а сада тамо функционишу”, рекла је Цвијановићева и додала да тиме није успостављен ефикаснији, функционалнији, јефтинији систем него су нови системи или агенције бивали увијек скупљи, доводили у већи неред него ред, и мање ефикасни него када су се тим пословима бавили на нивоу ентитета.

Она је рекла да објашњење да ће у БиХ на тај начин бити постигнут већи степен кохезије никада се није десио нити је порастао степен повјерења у БиХ.

“Напротив, поново нас држи у стању перманентне тензије растућег неповјерења, све више несређених односа све због тога да би међународна заједница провела пројекат у којем треба спољном свијету, сами себи, да оправдају учешће у великом пројекту стварања БиХ, а да би оправдали вјероватно и политичке и финансијске ресурсе које су овдје уложили, а нису добили жељени резултат”, додала је Цвијановићева.

Она сматра да се ситуација може превазићи координисаним радом људи у институцијама Републике Српске са онима који ће дјеловати на нивоу БиХ.

“То подразумијева много активности, али и да међународна заједница коначно престане да буде тврдоглава и да брани концепт који не функционише, већ да пусти да живимо на основу матрице коју је успоставио Дејтон која нама даје избалансиран приступ према свима, никога посебно не фаворизује и уважава децентрализовану структуру у којој свако може да чува и брани своју аутономију”, истакла је Цвијановићева.

Двоструки аршини међународне заједнице не могу се више истрпјети

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су двоструки аршини међународне заједнице у вези са одлуком Приштине да уведе таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ такви да се то више не може истрпјети.

“Да је којим случајем неко други направио овакав потез када је у питању угрожавање ЦЕФТА аранжмана, рецимо ми из Републике Српске, до сада би се нашли у међународним извјештајима, а и Србија исто тако”, рекла је Цвијановићева.

Она истиче да би у том случају осуде и пријетње за такво понашање долазиле са свих међународних адреса.

“Косовске структуре су направиле неки потез и сви у међународној заједници се праве невини и наивни, да не би случајно упутили какву лошу или оштру ријеч према том жнемирном дјететуж, како они то воле да кажу”, рекла је Цвијановићева за Радио Београд.

Она је оцијенила да су посљедице тога застрашујуће и да “упорно” постоји нестабилност у региону умјесто да неке ствари буду завршене, а процеси довршени.

“При томе иритира да неко може да ради шта год хоће, а неко други не може чак ни оно што се од њега очекује и што је исправно, јер за то упорно добија критике. То је толико неизбалансиран приступ да то не може завршити добро”, оцијенила је Цвијановићева.

Предсједник Српске каже да ће посљедице од увођења такси приштинских институција на производе из Србије и БиХ бити лоше, што ће се осјетити у Србији, али и у Републици Српској и БиХ.

“Наравно, лоше су посљедице и у смислу рушења неког аранжмана који нама можда некад није био мио, али смо се сви обавезали и направили ЦЕФТА аранжман који би требало да буде нека почетна тачка за интеграцију, према којој, бар политички изнесено, у ставовима тежимо”, рекла је Цвијановићева.

Она истиче да је посебно лош политички однос према одређеним питањима - трговински и економски, јер иза тога стоје политичке одлуке.

Предсједник Српске каже да је уплашена оним што види у вези са Србима са Косова који су перманентно угрожени и нико се на адекватан начин не бави кршењем људских права и угрожавањем права одређених заједница.

“Бројна питања о људским правима била су омиљена тема тог Запада и увијек су долазили штитећи некога. Сада су овдје пали на испиту. Они су толико неизбалансирани, пристрасни и неправедни према Србији, као што су и према нама у Републици Српској, да се то просто не да трпјети”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је Србија за грађане Српске ослонац, а међусобна сарадња је претходних година напредовала од димензија које раније нису постојале.

“Увијек сам поздрављала активизам који је долазио од институција Србије, на челу са предсједником Александром Вучићем, који су помагали нашим општинама, реализовали различите пројекте, као што је изградња моста Братунац-Љубовија”, нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да постоји обећање да ће Србија бити укључена и у неке друге важне инфраструктурне пројекте - саобраћајнице, изградњу ауто-пута у Републици Српској.

“Ми смо на то поносни и због тога задовољни. Желимо да имамо ауто-пут Бањалука - Србија. То је један од императива и наши грађани то очекују”, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да су у многим општинама реализовани много важни пројекти, изграђене школе, вртићи, комунална инфраструктура, културни центри, те поздравила такав приступ предсједника Вучића и премијера Ане Брнабић.

“Важно је да одржавамо ту везу и да цијенимо улогу коју Србија има у региону.

Али, исто тако треба цијенити то што Србија има врло коректан приступ у БиХ - они поштују оно што ће бити договор два ентитета и три конститутивна народа, а у оквиру тога на посебан начин доживљавају, воле и желе да помажу и Републику Српску”, рекла је предсједник Српске.

Измјене Кривичног Закона да би се увео ред

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да се најављеним измјенама Кривичног закона Српске, којима ће бити прописана затворска казна за све који не поштују одлуке органа Републике, жели увести ред јер је природно да онај ко долази из Републике Српске усаглашава ставове са њеним институцијама.

Цвијановићева је истакла да се то односи на оне одлуке које би биле супротне ставовима институција у Републици Српској.

“Природно је и нормално да онај ко долази из Републике Српске усаглашава ставове са њеним иституцијама, а да онда то дјеловање у Сарајеву одрази оно што је избалансиран, договорен, усаглашен, искоординисан став са својим институцијама”, истакла је Цвијановићева за Радио Београд.

Она је навела да то значи да се не може понашати изоловано.

Цвијановићева је посјетила да је ово предлагано прије неколико година, али је то заустављено јер су онда сви који су били опозиција у Српској, а дјеловали су у Сарајеву као власт, рекли да власти Српске желе да се свете, несвјесни важности координације.

“Сматрамо да сви који оду тамо из које год политичке структуре долазили морају да се одговорно понашају према Српској гдје су изабрани и одакле су отишли да обављају посао на нивоу на којем се по правилу изводе ствари са терена, из ентитета”, нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да је то питање чекало до сада, јер ће сада бити иста гарнитура власти у Републици Српској, а након успостављања власти и на нивоу заједничких органа БиХ.

“Имаћемо исте политичке партије, исту политичку структуру. Није никаква освета, хоћемо да ствари уведемо у ред, да сви људи који обављају важне послове разумију колико је важно да се држимо заједно, да у рјешавању одређених национално важних питања не гледамо ко је из које политичке партије и да ли је на неком нивоу власт или опозиција, већ да разумијемо да неколико кључних ствари које су битне за опстанак Републике Српске морају да буду усаглашене”, истакла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана