Cvijanović: Preuranjeno razmatranje informacije o napadu na policijsku stanicu

Srna
Cvijanović: Preuranjeno razmatranje informacije o napadu na policijsku stanicu

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je nelogično to što je Savjet ministara BiH razmatrao informacije o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku i akciji “Ruben” dok se ne dobije dovoljan broj činjenica o tim predmetima.

Cvijanovićeva je naglasila da je informacija nepotpuna i da ne daje odgovore na pitanja koje treba da da.

“Trebalo je da sačekaju da im nadležni organi dostave zaključke. Iznositi odgovore da je bilo koja policijska akcija usmjerena protiv neke etničke grupe ili povratničke populacije je nešto što samo doprinosi neredu u ovoj zemlji, a nikako redu. To su preusiljene i prenaglašene kvalifikacije koje nisu utemeljene”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da joj se ne sviđa način na koji se pristupilo takvom činu koji jeste teroristički akt, a koji mnogi i ne žele da okarakterišu na pravi način.

“Ono što jako iritira sve građane i dovodi u određenu tjeskobu jeste to što nismo dobili jasan signal od svih političkih partija u ovoj komplikovanoj državi, kakva jeste, da osuđuju terorizam i da su na strani onih koji se bore protiv terorizma, nego pokušavaju da nađu određene izgovore”, istakla je Cvijanovićeva.

On je navela da narod mora da zna kakvim je prijetnjama izložen kada je riječ o njegovom opstanku ili prostoru na kojem živi, a Srpska treba da daje doprinos onima koji se bore protiv takvog zla i na globalnom i na mikro planu.

Cvijanovićeva je dodala da policija ima pravo da radi svoj posao, i po saznanjima provjeri svakoga ko predstavlja rizik za bezbjednost društva i drugih građana.

“Ono što je najvažnije jeste da se istrage provode, i da je to jedan još uvijek otvoren predmet, i ne znam iz kojeg bi ga razloga razmatrao Savjet ministara”, istakla je Cvijanovićeva.

S obzirom na to da su dva ministarstva pripremala izvještaj o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila za Savjet ministara, Cvijanovićeva je dodala da sve djeluje kao raštimani orkestar koji nije mogao da se usaglasi o tako važnom pitanju.

Savjet ministara BiH upoznat je juče o informacijama o terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku i akciji MUP-a Republike Srpske kodnog naziva “Ruben” na osnovu kojih će Parlamentarnoj skupštini BiH biti predloženi određeni zaključci.

Informacije su Savjetu ministara BiH dostavili Ministarstvo bezbjednosti i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je zaključeno da se zbog svega što se događalo smire tenzije i pronađu pouke da se spriječi nešto slično, ali da na sjednici Savjeta ministara BiH nisu htjeli da kvalifikuju sam napad na policijsku stanicu u Zvorniku.

Nakon sjednice Savjeta ministara, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac rekla je da je ovo ministarstvo trebalo da ispita da li je tokom akcije “Ruben” došlo do eventualnog narušavanja i ugrožavanja ljudskih prava povratničke populacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana