Цвијановић: Препреке неће осујетити реализацију »Јужног тока« кроз Српску

Срна
Цвијановић: Препреке неће осујетити реализацију »Јужног тока« кроз Српску

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да се у реализацији пројекта изградње крака гасовода "Јужни ток" кроз Српску појављују одређене препреке, али да оне неће осујетити његову реализацију.

"Нисмо никад ни очекивали да ће реализација овог или било ког другог пројекта пролазити без изазова или оптерећења. Да ли се појављују неки застоји – сигурно да, али нас неће осујетити у напорима", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Цвијановићева је рекла да не зна у којој се тачно фази налази реализација овог пројекта, али да динамика која подразумијава одређене активности до краја ове године и почетка наредне не би требало да буде пропуштена.

Влада на располагању за све пројекте

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Влада стоји на располагању да се обезбиједе услови за реализацију пројеката у свакој области.

Упитана да ли ће Влада Републике Српске успјети да обезбиједи банкарску гаранцију за изградњу јужног крила Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука, Цвијановићева је навела да ће Влада успјети да обезбиједи све што је наумила.

"Ми смо се упустили у овај пројекат зато што знамо да је неопходно да се побољшавају стандарди у здравственом сектору. Влада је на располагању да се омогући све што је потребно и за реализацију пројеката у инфраструктури и у било којој другој области", рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је изразила задовољство што Влада Српске у вријеме кризе и ситуације изазване поплавама није одустала ни од једног важног пројекта у било којој области.

Упитана зашто је компанија "Линднер" изабрана за извођача радова на јужном крилу, Цвијановићева је рекла да је то питање за ресорног министра, директора у Универзитетској болници - Клиничком центру и за оне који су били у вези са процедуром избора.

"Заиста не знам ни ко је изабран, нити то треба да знам, нити сам икада утицала да неко буде изабран", нагласила је Цвијановићева.

Нема вишкова нити стандарда за извоз у Русију

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да би Српска и БиХ требало да траже сваку могућност извоза своје робе на руско и друга тржишта, али да немају ни довољно вишкова нити су у потпуности задовољени стандарди за извоз на тржиште Русије.  

"Када је ријеч о односу ЕУ, прилично је лицемјерно да се државама кандидатима, за које се не зна да ли ће у наредних 20 година уопште бити члан ЕУ, сугерише да се уздржавају од било чега што би могло да им помогне да побољшају своје економске прилике", оцијенила је Цвијановићева.

Она је додала да може разумјети политичко понашање ЕУ у овој ситуацији, али да то не прати и економска логика.

"Вољела бих да имамо ту робу и да је можемо пласирати на руско тржиште, али сам свјесна да то у овим околностима није могуће", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Говорећи о заштити домаћих произвођача, уколико би европске компаније преко својих филијала у БиХ продрле на руско тржиште, Цвијановићева је истакла да би се то могло учинити на различите начине да се институције БиХ према домаћим произвођачима односе на адекватан начин.

"Нажалост, нисмо то никад видјели од институција БиХ, иако је у одређеном времену постојала добра воља неког ресорног министра, није било сагласности у цијелом Савјету министара. С друге стране, мислим да смо без довољно разумијевања шта су стандарди CEFTA-е и ЕУ ушли у тумачење одређених ствари", рекла је Цвијановићева.

Она је указала на потребу ангажовања свих могућих механизама за заштиту домаће производње, подсјетивши да су Влада и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске упућивали јако много дописа Савјету министара и Министарству спољне трговине како би се то иницирало.

"Све што подразумијева спајање двије, три или више политичких воља у БиХ, које су увијек засноване на етничкој поставци, тешко иде", рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана