Cvijanović: Pozitivna atmosfera i opredijeljenost za održanje aranžmana sa MMF-om

Srna
Cvijanović: Pozitivna atmosfera i opredijeljenost za održanje aranžmana sa MMF-om

Vašington - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je važno to što se bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ danas pozitivino izjasnio u vezi sa aranžmanom koji predstoji sa BiH.

Cvijanovićeva, koja boravi u Vašingtonu, rekla je u telefonskoj izjavi Srni da je tokom ove posjete SAD dva puta razgovarala sa zvaničnicima MMF-a, da je atmosfera pozitivna i da postoji opredijeljenost za zajednički rad i održanje tog aranžmana u ovoj izazovnoj, izbornoj godini u BiH.


Navodeći da je uspješno zaključen prvi pregled aranžmana i da je prilika da se povuče i druga tranša, Cvijanovićeva je istakla da je važno da postoji svijest u okviru Vlade Srpske i drugih institucija, uključujući i parlament, da postoji opredijeljenost da se radi na Reformskoj agendi, ali i da se ispunjavaju svi uslovi sadržani i u Pismu namjere sa MMF-om.

Ona je napomenula da postoji velika podudarnost između Reformske agende sa EU i Pisma namjere sa MMF-om, jer su ti dokumenti i koncipirani na taj način da se sprovode određene reforme.

Cvijanovićeva je dodala da se reforme ne mogu sprovoditi bez finansijske podrške, da to treba da bude praćeno različitim međunarodnim finansijskim aranžmanima od kojih je jedna stvar MMF, a druga veoma važna stvar je aranžman koji postoji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/.

Prema njenim riječima, aranžman koji postoji sa EBRD-om poslužiće za izgradnju puteva i auto-puteva, pogotovo sada nakon što su ispunjeni uslovi, odnosno usvojeni oni zakoni koje je bilo neophodno usvojiti.

"To omogućava i značajne iznose koji dolaze od EU putem grantova ili različitih aranžmana koje ćemo realizovati u narednom periodu", dodala je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je podsjetila da je juče imala priliku prisustvuje Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu, na kojem se obratio američki predsjednik Donald Tramp, ističući da je taj događaj od izuzetne važnosti jer okuplja ljude iz svijeta koji imaju dobru saradnju sa SAD ili su prepoznati po svojim dobrim aktivnostima i bivaju uvršteni u listu zvanica.

"Moje zadovoljstvo je veće, jer je ovo neki već osmi ili deveti molitveni doručak kojem prisustvujem i uvijek je to dobra prilika da se razgovara sa ljudima iz Kongresa i drugim ljudima iz javne sfere u SAD, ali i ljudima koji dolaze iz svijeta", dodala je Cvijanovićeva.

Premijer Republike Srpske rekla je da će večeras u Vašingtonu sa svojim saradnicima prisustvovati značajnom događaju humanitarnog karaktera.

"U planu je jedan značajan događaj koji uključuje našu dijasporu u Vašingtonu, a riječ je o događaju koji treba da ima i humanitarni karakter i služiće izgradnji nove Saborne crkve u Vašingtonu", navela je Cvijanovićeva.

Vlada Srpske je, kako je rekla, u saradnji sa Srbima u Vašingtonu, a posebno preko veza koje ima sa Srpskom pravoslavnom crkvom u SAD uspjela da realizuje značajne stvari i ostaje opredijeljena da sarađuje i u narednom periodu.

Izvršni odbor MMF-a na sjednici je donio odluku o isplati druge tranše proširenog aranžmana sa BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana