Цвијановић: Потписивање уговора појачава економску перспективу Српске

Срна
Цвијановић: Потписивање уговора појачава економску перспективу Српске

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је данашње потписивање уговора између "Ауто-путева Српске" и Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ о одобравању 70 милиона евра кредита за изградњу прве фазе Коридора "Пет це" кроз Српску појачава перспективу Републике да се боље позиционира на плану економије и привлачења инвеститора.

Цвијановићева је рекла новинарима да је потписивање овог уговора важан дан за Српску, додајући да се без модерних ауто-путева не може размишљати о нормалној комуникацији грађана, развоју туризма и било које гране индустрије.

"Сви који јако воле да се возе ауто-путевима у нашој регији можда би требало да престану да критикују када ми такве путеве градимо код куће у Српској", навела је Цвијановићева.

Она је истакла да се повлачењем кредитних средстава за наставак радова поменутог ауто-пута ослобађа и између 14 и 15 милиона евра грант средстава, што је значајна подршка.

Премијер Српске је изразила захвалност представницима ЕБРД-а на вишегодишњој одличној сарадњи и томе да су дошли да се закључи овај важан уговор одмах након испуњења услова, међу којима је било усвајање Закона о акцизама, иако никоме није било драго да се уводе било каква додатна оптерећења на било ког грађанина.

"Ово је више од сигнала да ћемо наставити сарадњу и конкретизација је оног што су нам обећали", истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је ЕБРД-а један од најважнијих и најпоузданијих партнера Српске када је ријеч о изградњи саобраћајне инфраструктуре, те да су присутни овдје кроз цијели низ других иницијатива, међу којима су трећина власништва у Првом добровољном пензијском фонду Српске, али и подршка малим и средњим предузећима.

Цвијановићева је рекла да је у протеклом периоду разговарано да ова банка узме веће учешће у области енергетике и развоја приватног сектора у Српској.

"Њихово присуство овдје је несумњиво и увијек је добро дошло. Имамо добру сарадњу и искористићу прилику да захвалим директору ЕБРД-а у БиХ Јану Брауну у коме имамо увијек доброг саговорника и с којим често комуницирамо", нагласила је Цвијановићева.

Данашњем потписивању уговора у Административном центру Владе између предузећа "Ауто-путеви Републике Српске" и Одјељења за транспорт ЕБРД-а о одобрењу кредитних средстава за изградњу прве фазе Коридора "Пет це" кроз Српску присуствовао је министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић, челни људи "Ауто-путева Српске", директор ЕБРД-а у БиХ Јан Браун и директор те банке за транспорт Сју Барет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана