Цвијановић: Политичко Сарајево обмањује европске представнике

Срна
Цвијановић: Политичко Сарајево обмањује европске представнике

Бањалука - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић оптуживањем Српске за опструкцију европског пута БиХ покушава да скрене пажњу са чињенице да у парламенту БиХ немају већину због чега им "падају све обавезе из Реформске агенде".

"Не изненађује ме такав наступ господина Звиздића јер ово није први пут да он и други чланови Савјета министара замјењују тезе и настоје пребацити одговорност на неког другог", рекла је Цвијановићева за РТРС, поводом писма које је Звиздић упутио високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност Федерики Могерини у коме оптужује Српску за "опструкцију европског пута БиХ".


Предсједник Владе Републике Српске истиче да је континуирана пракса политичког Сарајева обмањивање европских представника.

"Да им Европљани не вјерују баш све, потврђује и то што са нама провјеравају многе ствари", рекла је Цвијановићева.

Она је указала на чињеницу да актуелни Савјет министара БиХ не само да није способан да извршава преузете обавезе, већ да показују и одсуство жеље да се придржава оног што су договорили сви релевантни актери у БиХ.

"То што је господин Звиздић умислио како је за сопствене неуспјехе најлакше, по устаљеном обрасцу, оптужити Републику Српску, његов је проблем", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Република Српска своје обавезе давно испунила и да је ниво БиХ блокира у свему - од обезбјеђивања средстава за грађане Српске, па до стварног кретања на европском путу.

"Дакле, они су нама баласт, и спречавају нас у развоју и унапређењу друштва", рекла је Цвијановићева.

Она истиче да је Звиздић на прилично прозиран и очајнички начин настојао да пребацивањем одговорности на Републику Српску одговори на критике које су на рачун Савјета министара изнијели представници Европске комисије почетком мјесеца.

"Промотер европског пута БиХ је искључиво онај који на вријеме испуњава своје обавезе и који се придржава правила која су договорена у сарадњи са представницима ЕУ, а не они који покушавају да процес европских интеграција злоупотријебе за своје политичке циљеве и који покушавају заобићи утврђена правила и процедуре, јер у њима виде много Републике Српске, а мало БиХ", закључила је Цвијановићева.

Влада Републике Српске сматра да је основни разлог кашњења у обједињавању одговора на питања из Упитника Европске комисије настојање институција у Сарајеву да заобиђу правила и процедуре које су усагласили највиши политички и институционални представници у БиХ у форми система координације.

Из Владе Српске истичу да институције у Сарајеву, прије свега кабинета предсједавајућег Савјета министара и Дирекција за европске интеграције БиХ, упорно настоје да заобиђу усаглашена правила и процедуре, те процес европских интеграција и, конкретно, израду и обједињавање одговора на питања из Упитника, позиционирају на правилима и пракси који препознају искључиво институције БиХ, а не и институције на осталим нивоима власти, без обзира на уставна рјешења у БиХ.

"Перманентна пракса Савјета министара и његових помоћних тијела евидентна је у свим аспектима кретања БиХ у процесу европских интеграција у протекле двије године, од дефинисања самог механизма координације, израде одговора на Упитник и њиховог обједињавања, програмирања средстава помоћи, изради стратешких докумената, једностраног увођења некаквих информационих система", став је Владе Републике Српске.

Из Владе Српске наглашавају да је ријеч о класичном кршењу договорених правила и покушају сарајевских институција да се наметну као искључиви "власници" процеса европских интеграција, а тиме, кроз овај процес, и као хијерархијски доминантан ниво власти у односу на остале.

"Вјероватно им зато и не одговара придржавање дефинисаних процедура и правила, као што им не одговара ни утврђивање пријеко потребне методологије за обједињавање одговора на Упитник Европске комисије, на којој су инсистирали сви нивои власти у БиХ, изузев Савјета министара и његових помоћних тијела", наводе из Владе Српске.

Умјесто да се процес обједивања одговора на Упитник Европске комисије давно завршио у оквиру за то предвиђених тијела система координације, те у складу са договореним процедурама и правилима, сматрају у Влади Српске, беспотребно се изгубило доста времена кроз покушаје политичког Сарајева да наметне властита правила и праксу који би за резултат имали редефинисање односа у БиХ и маркирање искључиво институција на нивоу БиХ као јединих актера процеса европских интеграција.

"Процес европских интеграција је власништво свих, у складу са њиховим уставним надлежностима, а никако само институција са адресом у Сарајеву", став је Владе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана