Цвијановић: Подршка заштити имовинских права Срба на подручју ФБиХ

Срна
Цвијановић: Подршка заштити имовинских права Срба на подручју ФБиХ

Бањалука- Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да Влада даје пуну подршку заштити имовинских права Срба који имају некретнине и посједе у Федерацији БиХ (ФБиХ) и изразила незадовољство због проблема које Срби имају у процесу хармонизације у Федерацији када је ријеч о успостављању земљишних књига.

Цвијановићева, која је данас у Бањалуци разговарала са представницима Одбора за очување и заштиту српске имовине у ФБиХ, навела је да су незамисливе злоупотребе у поступку хармонизације у Федерацији по питању успостављања нове земљишне књиге у којем у већини нису учествовали Срби када је ријеч о њиховој имовини коју имају у том дијелу БиХ.

"Изражавам незадовољство у име Владе Републике Српске због таквог начина третирања људи који на том простору имају одређене посједе и некретнине. То нам даје обавезу да се понашамо веома озбиљно по том питању", рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је нагласила да на такве злоупотребе мора да реагује Влада Српске, која је морала да направи низ контаката са организацијама и другима да би се на том плану заштитило оно што је основно људско право.

"Незамисливо је да се може брисати неко као да никада није посједовао ништа и да није био власник никакве имовине. Али пошто живимо у таквој земљи, данас смо разговарали о томе како допунити активности које се односе на наше канцеларије у Српској које пружају бесплатну правну помоћ у вези са процесом хармонизације у ФБиХ по питању успостављања нове земљишне књиге", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је таква канцеларија успостављена у Новом Саду у Србији, те да ће бити потребан и пуни активизам канцеларије у Београду.

"Важно је да користимо владине ресурсе, инструменте и службе, па смо договорили и како на овом плану дјеловати посредством представништава Српске у иностранству, будући да није ријеч само о Србима који се данас налазе у ФБиХ и Српској, већ и Србији и трећим земљама. Морамо користити лепезу инструмената да дођемо до тих људи, алармирамо их и посавјетујемо како да заштите своја права", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да Влада намјерава да ово питање буде једна од тачака на заједничкој сједници влада Србије и Српске крајем августа у Требињу.

"Желимо да и на тај начин покажемо да институције и двије владе стоје иза свих људи који су погођени оваквом злоупотребом и суочени су са брисањем са листе најосновнијих права, одмицањем од њиховог власништва", објаснила је Цвијановићева.

Она је изразила захвалност свим удружењиома која раде заједно са Владом на рјешавању овог проблема.

"Они дјелују и долазе до наших људи у Србији, али и на другим мјестима. Успјели смо да у Србији дођемо до 50.000 људи, што је значајан број, али има их још који нису упознати о овој информацији, или јесу, али не знају како да поступе. Чека нас веома важан задатак", рекла је Цвијановићева.

Директор Републичке управе за имовинско-правне послове (РУГИП) Босиљка Предраговић подсјетила је да је та управа према закључку Владе у сарадњи са Министарством за избјеглице и расељена лица Српске закључила протокол о техничкој сарадњи и отворила шест канцеларија у подручним јединицама у Бањалуци, Бијељини, Источном Новом Сарајеву, Невесињу, Зворнику и Мркоњић Граду.

Она је рекла и да имају велики одзив избјеглих и расељених лица у ове канцеларије у којима им пружају бесплатну правну помоћ у вези са процесом хармонизације у ФБиХ по питању успостављања нове земљишне књиге.

"У око 50 одсто територије ФБиХ већ је завршен процес хармонизације у којем у већини нису учествовали Срби по питању имовине коју имају у том ентитету. Покушавамо да помогнемо да у осталом дијелу тог поступка или у других 50 одсто територије ФБиХ Срби буду присутни и учествују у самом процесу да би заштитили своја имовинска права", објаснила је Предраговићева.

Она је навела да постоји добра сарадња када је ријеч о Мостару и Високом, гдје су судови након истека рокова одобрили да се Срби јаве са доказима како би утврдили своју имовину.

Предраговићева је изразила жаљење што у неким општинама у ФБиХ неће чак ни да се јаве на позиве ако по имену и презимену закључе да је ријеч о Србима.

"Идемо у правцу да људима пружимо што више помоћи, а организоваћемо и округле столове са извјештајима да бисмо што више упутили та избјегла и расељена лица како долази до злоупотребе у поступку хармонизацијуе који се дешава у ФБиХ", поручила је Предраговићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана