Цвијановић: Осуда неуставног дјеловања Изетбеговића

Срна
Цвијановић: Осуда неуставног дјеловања Изетбеговића

Бањалука - Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је данас да Актив жена СНСД-а осуђује неуставно и ванинституционално дјеловање Бакира Изетбеговића у вези са захтјевом за ревизију пресуде по тужби против Србије, које је изазвало велике поремећаје у БиХ и на регионалном плану.

Цвијановићева је након сједнице Предсједништва Актива жена СНСД-а истакла да је наведени захтјев продубио неповјерење и успорио и осујетио све покушаје да се подигне ниво стабилности и бољег разумијевања у регији.


Она је навела да је један од закључака Предсједништва Актива жена СНСД-а осуда праксе да се политички процеси уводе у правосуђе, што урушава цјелокупан систем, повјерење и демократски капацитет оних који су изабрани од народа.

"Један од закључака је важност одржавања сједнице Народне скупштине у понедјељак. Очекујемо од свих представника да покажу то потребно јединство и да се дефинише одређена платформа за поступање представника Српске на нивоу БиХ, који сада у својим рукама носе алате, и да покажу на који начин треба да се штити и брани интерес Српске", рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да је тужба насловљена на Србију, али да је стални циљ политичког Сарајева обрачун са Српском.

"Потребан је активизам свих структура, на свим нивоима власти у оквиру БиХ и мислим да је до тога могуће доћи. Апелујемо кроз своје закључке Актива жена да се до тога дође", поручила је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да се на састанку дискутовало и о економској ситуацији због насталих проблема након што су некада усаглашене ствари у оквиру партнера остале неизвршене. /крај/бој/мђ /фото/фоно/видео/

Посљедње политичке акције проузроковале велике економске посљедице

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас новинарима у Бањалуци да су посљедње политичке акције /у БиХ/ проузроковале и велике економске посљедице.
"Имамо дефинисан план поступања и у ситуацији у којој немамо Писмо намјере, односно да знамо начин из којих извора ћемо усаглашавати одређене обавезе", рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да Српска није превише задужена, "иако је то омиљена тема разних опозиционара".

"Ми смо и прошле године, упркос тешким временима, успјели да вратимо 215 милиона КМ више него што смо повукли - вратили смо 634 милиона, а повукли 419 чиме смо показали капацитет система и функционисања Буџета", рекла је Цвијановићева.

Она је поручила да ће проблем неизмирених обавеза бити рјешаван у наредном периоду.

"Направили смо неколико аранжмана и чекамо одговор синдиката када је у питању споразум о измирењу обавеза по питању накнада. Што се тиче плата, ту није било кашњења, застоја и проблема, као и са пензијама", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је недавно разговарала са представницима синдиката да се у једнаким ратама измири заостали дуг, уз све текуће обавезе, те да је било разумијевања од неких синдиката.

Она је истакла да је опредјељење Владе Републике Српске борба за свако радно мјесто и да се сачувају постојећа.

"Чињеница је да је данас смањен број незапослених за 30.000 у односу на 2013. годину када смо снажно осјећали економску кризу и знам да је то било једно алармантно стање када сам прије четири године преузимала Владу", навела је Цвијановићева.

Она је додала да је 2016. у односу на 2015. годину порасла запосленост за три одсто, да је извоз повећан за 14-15 одсто, да је за 20 одсто повећан обим индустријске производње и да је порасла и просјечна плата.

"Имамо намјеру да оне који су најугроженији заштитимо на другачији и посебан начин у будућем периоду", додала је Цвијановићева.

Политички инструменти за одбацивање тужбе и у институцијама Српске

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да се главни механизми у вези са евентуалним одбацивањем ревизије пресуде по тужби против Србије пред Међународним судом правде у Хагу налазе на нивоу БиХ, али исто тако "сви политички инструменти су и у институцијама Српске".
Цвијановићева је рекла данас новинарима у Бањалуци да се то превасходно односи на Народну скупштину Српске која би требало да утврди план понашања и да задужења другим институцијама и Влади.

"Мислим да сви треба заједно да се ставимо у службу, да то не буде прича једне политичке партије и институције, већ да се дефинише заједничка платформа и мислим да ту можемо заједно доста урадити", навела је Цвијановићева.

Она је истакла да подржава то што је Уједињена Српска формирала правни тим који ће помоћи институцијама Републике Српске и Србије да ревизија пресуде по тужби против Србије пред Међународним судом правде у Хагу буде одбачена.

Пољопривредници имају право да буду незадовољни

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да пољопривредници имају право да буду незадовољни, јер им на располагање нису стављена средства која су очекивали.
Цвијановићева је рекла новинарима у Бањалуци да је и сама због тога незадовољна, али да ни у окружењу нигдје не постоји ситуација да је у фебруару текуће године измирено све што су људи или владе имале као обавезу за претходну годину.

"То не постоји. Никада није постојало. Ни у најбоља времена то се није дешавало и није се улазило у фебруар или у март да кажете - све смо ишчистили и редовно извршавамо текуће обавезе", рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да Српска треба озбиљно да уђе у реформу пољопривредног сектора, као и система подстицаја и плаћања обавеза према држави.

"Крајње је вријеме да се тако нешто уради и радићемо на томе ове године", најавила је премијер Српске.

Она је навела да би Влада дефинисала област подстицаја ако би се у вези с тим договорила сва пољопривредна удружења.

"Склона сам чак и томе, али знам да они неће постићи споразум. Тражити оставке министара опет је легитимна ствар и то може да ради свака невладина организација, опозициона и позициона партија... Ја сам пољопривредницима рекла прије два мјесеца да оно што је по плану Владе јесте да се средства од руског клириншког дуга приоритетно користе за измирење обавеза према њима", навела је Цвијановићева.

Она је рекла да је ту обавезу наметнула Влади и да је то дефинисан став Владе, а ако се то не деси током марта, као што се очекује, постоји план Б. "Свакако ћемо ићи да највећи дио тих обавеза извршимо", поручила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана