Cvijanović: Odluka štetna po Srpsku

Srna
Cvijanović: Odluka štetna po Srpsku

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom je neustavnim proglašen Zakon o praznicima Srpske pogrešna, loša, štetna i provokativna za građane i institucije Srpske.

Cvijanovićeva je naglasila da je to loša poruka građanima Srpske, napominjući da se iz Srpske već duži niz godina upozorava da odluke koje se donose na nivou BiH, pa i od pravosudnih organa, provociraju Republiku Srpsku i njene građane, te da su to štetne odluke koje ne doprinose stabilizaciji i pomirenju u okviru BiH.


"Upravo su takve sve odluke kada je riječ o Sudu i Tužilaštvu BiH, pa i kada je u pitanju Ustavni sud BiH jer ako pogledate čitav niz donesenih odluka u prethodnom periodu, vidi se da su te odluke usmjerene protiv Srpske", rekla je Cvijanovićeva sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je istakla da su takve odluke i u funkciji razvlašćivanja Srpske, derogiranja onog što Srpska jeste, odnosno derogiranja njenog institucionalnog kapaciteta, ali i volje njeni građana.

Premijer Srpske naglasila je da zato takve odluke jesu pogrešne i štetne za budućnost BiH i da ne doprinose jedinstvu, već tome da se Republika Srpska sve više udaljava od BiH jer "to nije mjesto gdje se može ostvariti glavna funkcija Srpske".

"Nisam očekivala da će se oglašavati i donijeti odluku Ustavni sud BiH, cijenivši da su teška vremena i da su odnosi u BiH već dovoljno zakomplikovani i da ih ne treba dodatno komplikovati određenim sudskim odlukama. Očito nije bilo ni pravne ni političke pameti", konstatovala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, kada se to "posmatra običnim očima", ispada da tako bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović "trenira mišiće" preko pravosudnih institucija, a onda se takve institucije stave u realizaciju te političke moći.

"To nije dobro za BiH i sigurna sam da je to korak koji će nas sve na unutrašnjem planu udaljiti jedne od drugih", istakla je Cvijanovićeva.

Prema riječima premijera Srpske, ako neko očekuje da će Vlada uputiti nekakav akt kojim će poručiti građanima da ne slave svoj Dan Republike - 9. januar, to je "apsolutno nemoguća misija" i takva očekivanja neće biti ispunjena.

"Ako će očekivati da će Vlada utvrditi neki akt za koji će neko reći – da, možete da imate Dan Republike, ali to nikako ne može biti 9. januar, opet su to uzaludna očekivanja", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona ne vjeruje ni da se u Narodnoj skupštini Srpske može okupiti kapacitet da dođe do jednog takvog usklađivanja.

Cvijanovićeva je upitala šta se dešava u slučaju neizvršavanja takvih odluka, dodajući da članovi Ustavnog suda koji su glasali za tu odluku nisu ni svjesni da ona nosi i jednu političku težinu i da je niko ne doživljava kao pravosudnu.

"Zamislite da o Danu Republike odluče preglasavanjem dva bošnjačka i trojica stranih sudija, kojim nije tamo mjesto i preglasavaju srpske i hrvatske sudije. Sva ta odluka je puna, prepuna apsurda", navela je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je Izetbegović ohrabren takvom odlukom jer u okviru nove koalicije na nivou BiH nema nijednu branu za svoje poteze.

"To nas neće zaustaviti da pokažemo kakav je stav Republike Srpske. Što se tiče institucija i građana obilježavaće se Dan Republike, i to će biti 9. januar. To jeste praznik svih institucija i građana i nikoga ne vrijeđa", poručila je Cvijanovićeva.

Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. novembra, da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana