Cvijanović: Odluka nije usaglašena sa Vladom Srpske

Srna
Cvijanović: Odluka nije usaglašena sa Vladom Srpske

Banjaluka - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Odluka o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, koju je Savjet ministara usvojio 26. januara, nije usaglašena sa Vladom Srpske.

Komentarišući navode predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića o usvajanju odluke, Cvijanovićeva je rekla da je nedopustivo da Zvizdić kaže da je tekst Odluke poslao entitetskim vladama na upoznavanje.


"Njegov zadatak je bio ne da upozna entitetske vlade o usvojenom tekstu, već da entitetske vlade uključi u razgovore, da bi tekst, na kraju, nakon njegovog usaglašavanja, bio usvojen na svim nivoima vlasti", istakla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je Zvizdić zloupotrijebio sastanak u Banjaluci, na kojem je dogovoreno da kabinet predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH pošalje radnu verziju odluke, a da Vlada Republike Srpske da svoje komentare na njen tekst.

"Očigledno, on je tada od učesnika sastanka sakrio činjenicu da je Savjet ministara Odluku već usvojio", naglasila je Cvijanovićeva i dodala da će se Vlada Republike Srpske i zvanično odrediti prema tekstu Odluke, ali i prema ponašanju Savjeta ministara BiH koji je odlučio da sam, bez Vlade Republike Srpske, kreira rješenja o stvarima u kojima Republika Srpska ima jasno izraženu ustavnu ulogu.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je da je Savjet ministara usvojio mehanizam koordinacije, kao jedan od tri glavna uslova, uz prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i Reformsku agendu, koje je BiH trebalo da ispuni da bi aplikacija BiH za članstvo u EU postala kredibilna i prihvatljiva za Brisel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana