Цвијановић: Одлука није усаглашена са Владом Српске

Срна
Цвијановић: Одлука није усаглашена са Владом Српске

Бањалука - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Одлука о систему координације процеса европских интеграција у БиХ, коју је Савјет министара усвојио 26. јануара, није усаглашена са Владом Српске.

Коментаришући наводе предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића о усвајању одлуке, Цвијановићева је рекла да је недопустиво да Звиздић каже да је текст Одлуке послао ентитетским владама на упознавање.


"Његов задатак је био не да упозна ентитетске владе о усвојеном тексту, већ да ентитетске владе укључи у разговоре, да би текст, на крају, након његовог усаглашавања, био усвојен на свим нивоима власти", истакла је Цвијановићева.

Она сматра да је Звиздић злоупотријебио састанак у Бањалуци, на којем је договорено да кабинет предсједавајућег Савјета министара БиХ пошаље радну верзију одлуке, а да Влада Републике Српске да своје коментаре на њен текст.

"Очигледно, он је тада од учесника састанка сакрио чињеницу да је Савјет министара Одлуку већ усвојио", нагласила је Цвијановићева и додала да ће се Влада Републике Српске и званично одредити према тексту Одлуке, али и према понашању Савјета министара БиХ који је одлучио да сам, без Владе Републике Српске, креира рјешења о стварима у којима Република Српска има јасно изражену уставну улогу.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић потврдио је да је Савјет министара усвојио механизам координације, као један од три главна услова, уз прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ и Реформску агенду, које је БиХ требало да испуни да би апликација БиХ за чланство у ЕУ постала кредибилна и прихватљива за Брисел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана