Cvijanović: Očekujem zajednički stav o SSP-u

Srna
Cvijanović: Očekujem zajednički stav o SSP-u

Prnjavor - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da očekuje da će se doći do zajedničkog stava o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ BiH sa EU.

"Taj zajednički stav je trebalo da bude definisan i prije mnogo vremena i prije nego što su pokrenuti novi pregovori o adaptaciji SSP-a, jer je, kao što znate, ranije postojala jedinstvena pozicija koju su svi nivoi vlasti zajedno utvrdili, a onda je Predsjedništvo BiH u oktobru 2015. godine naložilo Savjetu ministara da ponovo pokrene nove pregovore, da se promijeni pregovaračka pozicija i da se u okviru tako redefinisane pregovaračke pozicije, omogući fazno prilagođavanje, upravo onako kao što je tražila EU", rekla je Cvijanovićeva.


Ona je istakla da je Srpska i tada negodovala.

"Bilo bi dobro da smo tada, prije tih odluka sjeli i vidjeli šta treba raditi. Mi smo se definitivno opredijelili da ostanemo na evropskom putu bez obzira na sve ovo što se sada dešava i sav ovaj problem koji je prouzrokovao britanski referendum. Ne možemo se praviti ni slijepi ni gluvi jer taj problem postoji i mora rješavati EU", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da stvari treba posmatrati dugoroično, jer kratkoročno će kriza biti prevaziđena.

"Dugoročno mi treba da ostanemo na tom putu ako, naravno, Evropa bude konsolidovana, a što želimo i vjerujemo da će biti. Isto tako moraju se nastaviti pregovori, mora se razgovarati da se dođe do onih rješenja koja će biti dobra i za EU i za BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Srpska razumije svoje obaveze koje proističu iz SSP-a.

"Međutim, došlo je do nekih promjena. Način kako smo mi posmatrali adaptaciju Sporazuma i kako je prvobitno bilo definisano jeste samo da se omogući sve ono što je bilo predviđeno za tadašnjih 27 članica i za novu 28. članicu Hrvatsku", rekla je novinarima premijer Srpske koja je prisustvovala otvaranju rekonstruisanog Zdravstveno-turističkog centra "Banja Kulaši" kod Prnjavora.

Premijer Srpske navela je da se sada došlo do potpune liberalizacije koja nije predviđena sporazumom.

"Želim da vas podsjetim, što je veoma važno, da je sporazum predviđao da jedna grupa proizvoda, koja se tretirala kao osjetljiva, ostane pod carinskom zaštitom sve do našeg ulaska u EU, a to može biti narednih 20 godina. Sada u novom režimu koji se traži od nas nema nikakve carinske zaštite, nego je potpuna liberalizacija. Čak i neki proizvodi koji uopšte nisu bili tretirani SSP-om sada su stavljeni u ovaj režim. To je nešto što teško može podnijeti naša poljoprivreda, ali smo za to da se nađe zajedničko rješenje sa EU. Vjerujem da ćemo ga naći", rekla je Cvijanovićeva.  

Prilika da se utvrde pregovaračke pozicije

Odluka o izlasku Velike Britanije iz EU imaće uticaja na ekonomiju Unije, kao i svih zemalja koje pretenduju da se nađu u njenom članstvu, ali će istovremeno dati priliku zemljama Balkana da utvrde svoje prioritete i pregovaračke pozicije, izjavila je danas predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.
"Evropa mora da se reorganizuje. To daje priliku da, dok Evropa bude preslagala samu sebe, i mi na Zapadnom Balkanu isto učinimo, da vidimo šta su nam prioriteti, da utvrdimo svoje pregovaračke pozicije. Ovo je velika prilika za naše zemlje da konačno u partnerstvu sa EU definišu svoje pozicije", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Kulašima kod Prnjavora.

Ona je napomenula da se efekti "Breksita" neće vidjeti u kratkom roku i da će to biti drugačija Unija, koja neće više ličiti na onu EU do britanskog referenduma.

"Biće posljedica sigurno, pogotovo ako se pojave i neke druge države članice koje budu željele da izađu iz EU. Ukoliko se ta tendencija nastavi, biće to kraj EU i biće problema na nacionalnom terenu u mnogim zemljama", istakla je premijer Srpske.  

Opštine i gradovi da se dogovore o raspodjeli novca

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović pozvala je danas opštine i gradove da utvrde kriterijume raspodjele novca od PDV-a i istakla da garantuje da će Vlada to ispoštovati.
Odgovarajući na pitanje novinara o tome da se pojedini načelnici opština žale na raspodjelu prihoda od PDV-a, Cvijanovićeva je rekla da lokalne zajednice dobijaju onoliko novca koliko prema utvrđenim kriterijumima treba da dobijaju.

Ona je rekla da misli da to nije problem, da je sve regulisano i zakonom, a nakon toga i u vezi sa određenim drugim parametrima, kao što su broj stanovnika i druge stvari koje su relevantne.

Cvijanovićeva je istakla da joj je žao što neke opštine dobijaju manje novca, navodeći da su raspodjelom koja je pravljena prije oko godinu dana, neki počeli da dobijaju više, neki manje, da je to zavisilo od toga šta je pokazalo brojno stanje u tim opštinama.

"Možemo da razgovaramo o tome pa da vidimo. Ja sam rekla prije godinu dana, kada se napravio problem te vrste, da sve što oni dogovore, kakav god kriterijum, i ponovo ih pozivam da to rade svi načelnici zajedno i gradonačelnici u okviru svog formata Saveza opština i gradova, da sve što oni dogovore i stave na papir, Vlada će ispoštovati", naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, prošle godine nisu mogli da se dogovore zato što imaju različito mišljenje.

"To više nema veze da li je neko u ovoj ili onoj partiji, kao što se to tad tretiralo, jer ste vidjeli da ono što su tražile male opštine, gdje su recimo, načelnici iz SDS-a, gradonačelnici i načelnici velikih opština nisu htjeli da se slože s njima", navela je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila poziv opštinama i gradovima da se dogovore, naprave spisak i da kažu koliko na koga treba da otpada, a da će Vlada to ispoštovati dan nakon toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Dodik u Sankt Peterburgu
Dodik u Sankt Peterburgu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana