Цвијановић: Очекујем заједнички став о ССП-у

Срна
Цвијановић: Очекујем заједнички став о ССП-у

Прњавор - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да очекује да ће се доћи до заједничког става о Споразуму о стабилизацији и придруживању /ССП/ БиХ са ЕУ.

"Тај заједнички став је требало да буде дефинисан и прије много времена и прије него што су покренути нови преговори о адаптацији ССП-а, јер је, као што знате, раније постојала јединствена позиција коју су сви нивои власти заједно утврдили, а онда је Предсједништво БиХ у октобру 2015. године наложило Савјету министара да поново покрене нове преговоре, да се промијени преговарачка позиција и да се у оквиру тако редефинисане преговарачке позиције, омогући фазно прилагођавање, управо онако као што је тражила ЕУ", рекла је Цвијановићева.


Она је истакла да је Српска и тада негодовала.

"Било би добро да смо тада, прије тих одлука сјели и видјели шта треба радити. Ми смо се дефинитивно опредијелили да останемо на европском путу без обзира на све ово што се сада дешава и сав овај проблем који је проузроковао британски референдум. Не можемо се правити ни слијепи ни глуви јер тај проблем постоји и мора рјешавати ЕУ", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да ствари треба посматрати дугороично, јер краткорочно ће криза бити превазиђена.

"Дугорочно ми треба да останемо на том путу ако, наравно, Европа буде консолидована, а што желимо и вјерујемо да ће бити. Исто тако морају се наставити преговори, мора се разговарати да се дође до оних рјешења која ће бити добра и за ЕУ и за БиХ", рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Српска разумије своје обавезе које проистичу из ССП-а.

"Међутим, дошло је до неких промјена. Начин како смо ми посматрали адаптацију Споразума и како је првобитно било дефинисано јесте само да се омогући све оно што је било предвиђено за тадашњих 27 чланица и за нову 28. чланицу Хрватску", рекла је новинарима премијер Српске која је присуствовала отварању реконструисаног Здравствено-туристичког центра "Бања Кулаши" код Прњавора.

Премијер Српске навела је да се сада дошло до потпуне либерализације која није предвиђена споразумом.

"Желим да вас подсјетим, што је веома важно, да је споразум предвиђао да једна група производа, која се третирала као осјетљива, остане под царинском заштитом све до нашег уласка у ЕУ, а то може бити наредних 20 година. Сада у новом режиму који се тражи од нас нема никакве царинске заштите, него је потпуна либерализација. Чак и неки производи који уопште нису били третирани ССП-ом сада су стављени у овај режим. То је нешто што тешко може поднијети наша пољопривреда, али смо за то да се нађе заједничко рјешење са ЕУ. Вјерујем да ћемо га наћи", рекла је Цвијановићева.  

Прилика да се утврде преговарачке позиције

Одлука о изласку Велике Британије из ЕУ имаће утицаја на економију Уније, као и свих земаља које претендују да се нађу у њеном чланству, али ће истовремено дати прилику земљама Балкана да утврде своје приоритете и преговарачке позиције, изјавила је данас предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.
"Европа мора да се реорганизује. То даје прилику да, док Европа буде преслагала саму себе, и ми на Западном Балкану исто учинимо, да видимо шта су нам приоритети, да утврдимо своје преговарачке позиције. Ово је велика прилика за наше земље да коначно у партнерству са ЕУ дефинишу своје позиције", рекла је Цвијановићева новинарима у Кулашима код Прњавора.

Она је напоменула да се ефекти "Брексита" неће видјети у кратком року и да ће то бити другачија Унија, која неће више личити на ону ЕУ до британског референдума.

"Биће посљедица сигурно, поготово ако се појаве и неке друге државе чланице које буду жељеле да изађу из ЕУ. Уколико се та тенденција настави, биће то крај ЕУ и биће проблема на националном терену у многим земљама", истакла је премијер Српске.  

Општине и градови да се договоре о расподјели новца

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић позвала је данас општине и градове да утврде критеријуме расподјеле новца од ПДВ-а и истакла да гарантује да ће Влада то испоштовати.
Одговарајући на питање новинара о томе да се поједини начелници општина жале на расподјелу прихода од ПДВ-а, Цвијановићева је рекла да локалне заједнице добијају онолико новца колико према утврђеним критеријумима треба да добијају.

Она је рекла да мисли да то није проблем, да је све регулисано и законом, а након тога и у вези са одређеним другим параметрима, као што су број становника и друге ствари које су релевантне.

Цвијановићева је истакла да јој је жао што неке општине добијају мање новца, наводећи да су расподјелом која је прављена прије око годину дана, неки почели да добијају више, неки мање, да је то зависило од тога шта је показало бројно стање у тим општинама.

"Можемо да разговарамо о томе па да видимо. Ја сам рекла прије годину дана, када се направио проблем те врсте, да све што они договоре, какав год критеријум, и поново их позивам да то раде сви начелници заједно и градоначелници у оквиру свог формата Савеза општина и градова, да све што они договоре и ставе на папир, Влада ће испоштовати", нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, прошле године нису могли да се договоре зато што имају различито мишљење.

"То више нема везе да ли је неко у овој или оној партији, као што се то тад третирало, јер сте видјели да оно што су тражиле мале општине, гдје су рецимо, начелници из СДС-а, градоначелници и начелници великих општина нису хтјели да се сложе с њима", навела је Цвијановићева.

Она је поновила позив општинама и градовима да се договоре, направе списак и да кажу колико на кога треба да отпада, а да ће Влада то испоштовати дан након тога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана