Цвијановић: Ннституције Српске функционалне упркос блокади на нивоу БиХ

Срна
Цвијановић: Ннституције Српске функционалне упркос блокади на нивоу БиХ

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су институције Српске функционалне и да су испуниле све преузете обавезе, али да би било лакше ријешити постојеће проблеме да нема блокада и опструкција политичког Сарајева и српских представника на нивоу БиХ.

Цвијановићева је истакла да, упркос блокади у вези са усвајањем реформских закона, институције Српске раде свој посао, иако у мало отежаним условима.


"Била је то добра прилика да добијемо још једну траншу Међународног монетарног фонда /ММФ/ која би много значила за стабилизацију коју настојимо да обезбиједимо", рекла је Цвијановићева вечерас за РТРС.

Она је нагласила да нема никаква очекивања од власти на нивоу БиХ јер су неискрени и немају довољно капацитета за било какав озбиљан посао.

"Многи од њих не разумију позиције на којима се налазе и колико су важне улоге које врше. То је све сведено на неко политиканство, али онако како смо и предвиђали то се и десило, након двије године власти све им је кренуло низбрдо", констатовала је Цвијановићева.

Говорећи о недавном боравку у САД, гдје је присуствовала годишњим засједањима ММФ-а и Свјетске банке, премијер Српске је истакла да су разговори били добри, али да је примијетила да су представници ових међународних финансијских институција поприлично фрустрирани нивоом неискрености која долази од оних "који су много причали о реформама, а на крају нису ништа урадили".

"Много је ту неискрености. Људи воле да парадирају, да причају о реформама и о томе да су опредијељени за европски пут, да је ММФ аранжман нешто што ће донијети стабилност и да то подржавају, а када дођу на практичан терен они то уствари или не желе да ураде или нису способни да обаве тај дио посла. Ево у овом случају зато што немају парламентарну већину", оцијенила је Цвијановићева.

Она је навела да је у Вашингтону била једина која је очекивала да не дође до усвајања сета закона у парламенту БиХ, јер јој је јасно шта је на сцени, док су се представници ММФ-а надали да ће закони бити усвојени и да ће се откочити сва та прича око аранжмана. Цвијановићева је додала је да вјерује да су то очекивали и представници Федерације БиХ /ФБиХ/, али да до тога није дошло.

"Савјет министара БиХ нема парламентарну већину, очигледно у парламенту БиХ не може да се мобилише довољно руку, и то управо инсаједра, дакле, људи који припадају партијама које чине власт. То је случај са СДА. СДС сједи изван свих тих одлучивања о реформским законима, тако да су, у складу са тим, моја очекивања била негативна", рекла је Цвијановићева.

Напомињући да је аранжман ММФ-а чврсто везан за Реформску агенду која позиционира БиХ на путу ка ЕУ, Цвијановићева је нагласила да је Република Српска крајем прошле године испунила све обавезе и да у том смислу може бити задовољна, али да још то нису урадили ни ниво БиХ, ни ФБиХ.

"Било је веома значајно да се лоцира који ниво власти је за шта одговоран и ко шта није извршио. Ја у том смислу могу да будем задовољна, али сам незадовољна што сваки пут када уђете у нешто што је заједнички аранжман у овој земљи, никада не можете да гарантујете да ћете имати успјех као крајњи резултат. То постаје фрустрирајуће и представља губљење времена, ма како се трудили да будемо свугдје присутни и дамо допринос, чак и тиме што смо нашим посланицима, који су опозиција и немају никакву обавезу да подржавају ствари на нивоу БиХ, рекли да гласају да би се спасио образ", истакла је Цвијановићева.

Она је додала да то није било довољно јер постоје проблеми у оквиру СДА, али и саме коалиције на нивоу БиХ.

"Тамо /у САД/ сам сазнала да ни Савјет министара није извршио обавезе у вези са рестрикцијама на јавну потрошњу када је ријеч о запошљавњу и издвајању у те сврхе. Тврдили су да су завршили, а људи из ММФ-а кажу да нису добили такав допис, дакле да нема потписаног закључка, нити одлуке Савјета министара", истакла је Цвијановићева.

Она је навела да од институција БиХ очекује и да заврше свој дио посла и у вези са ратификацијом споразума о клириншком дугу, који ће релаксирати финансијску ситуацију.

"Никада ме не би изненадило да се на нивоу Сарајева запне у неким стварима гдје очекујете брзу проходност. То је просто искуство које имамо и, нажалост, носимо и са нашим представницима који су на власти у БиХ", истакла је Цвијановићева.

Она је навела да је у Вашингтону и Њујорку имала низ квалитетних састанака, попут састанака са руском мисијом при УН, са којима Српска традиционално има добру сарадњу.

"Они често говоре у име међународног права и одбране дејтонске позиције не само Српске, него и цијеле БиХ. Они то показују сваки пут када високи представник презентује извјештај Савјету безбједности, веома често представници Русије цитирају одређене дијелове из нашег извјештаја", нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да Русија има повјерење у Српску зато што зна да се Српска озбиљно бави питањем међународне позиције БиХ, односно Српске, са аспекта онога што је дао Дејтонски мировни споразум.

"Имали смо добру комуникацију са бившим амбасадором Виталијем Чуркином. Жељела сам да се на лицу мјеста увјерим да ћемо је имати и даље, након што је тај сјајни и врсни дипломата преминуо. Немам никакву дилему и увјерена сам да ће све бити као раније. Ми смо партнери који се добро разумију", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је имала састанке и са представницима Свјетског јеврејског конгреса, али и Конференције предсједника најважнијих јеврејских организација које функционишу у САД.

"Они су нам важна карика за многе ствари које се дешавају у САД, али исто тако и за разумијевање које постоји између Републике Српске и државе Израел. Имала сам прилику да раније будем њихов гост на веома важним састанцима који су интерног карактера, чак и на пријемима који су били важни и окупљали значајне људе не само америчке политичке сцене, него и шире", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да су добри односи настављени, да су договорене одређене активности у будућем периоду, те да тимови у Влади Српске прикупљају информације како би се могло приступити реализацији заједничких пројеката.

Питање "Алумине" рјешавати у стечајном поступку

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је компанија "Алумина" питање од прворазредног значаја за Владу, али да се сада то питање мора рјешавати у оквиру стечајног поступка.
"Питање жАлуминеж мора се рјешавати у оквиру стечајног поступка, гдје су јасно изражени органи и стечајни управник који треба да доносе одређене одлуке. Вјерујем да ће се то завршити на исправан и добар начин. Нама су у интересу радници. На јучерашњем састанку јасно сам рекла да желим да радници неометано дођу до својих плата, а да би до тога дошло мора да се деблокира рачун, без обзира на који начин и кроз које разговоре, јер се проблем мора рјешавати, мора се обезбиједити нормално функционисање фабрике и плата и то смо успјели", истакла је Цвијановићева.

Она је изразила наду да ће бити утврђена одговорност због блокаде која је узроковала милионске губитке.

"То је била моја теза и 2013. године када смо се храбро одлучили да фабрику уведемо у стечај, који треба да буде контролисан јер је ријеч о фабрици која нуди огромну перспективу цијелом том крају и у којој ради више од хиљаду, тако да смо све своје ресурсе усмјерили на заштиту фабрике", појаснила је Цвијановићева.

Она је рекла да жели да истражни и правосудни органи дођу до тога и идентифукују ко је то и како крао.

"Оно што је било до Владе ми смо урадили онда када је то требало 2013. године, а стечајни поступак је судски поступак и не може Влада да се петља и да тамо наступа умјесто стечајног управника. Влада није истражни орган, нити правосудна институција. Наравно да Влада жели да се утврди одговорност свакога ко је радио било какве криминалне радње, али ми немамо механизме да то сами урадимо", нагласила је Цвијановићева.

Она је вечерас за РТРС рекла да очекује да се утврди шта се дешавало са том фабриком, ко је и шта тамо радио, водећи рачуна да је она једна од прворазредних ствари која се мора задржати на привредној мапи Републике Српске, јер је ријеч о профитабилној фабрици и нечему што јер добро, што нуди стабилност привреде и у интересу је радника.

"Ја сам увијек на страни радника. Они имају право да очекују да ће радити у стабилном амбијенту. Све што спада у домен разговора и преговора подржавам. Овдје су се искристалисале различите стране и нека преговарају или препусте судовима да то раде. Не можемо сви бити таоци једне такве ситуације", поручила је премијер Српске.

Очигледно је, каже Цвијановићева, да у "Алумини" постоје проблеми и цијела збрка изазвана различитим судским пресудама, као и да постоји прича у вези са откупом потраживања која су имали Литванци.

"То су све ствари које треба ставити на сто и трезвене главе, а у интересу радника и Републике Српске доносити адекватне одлуке", оцијенила је Цвијановићева.

Премијер Српске је подсјетила да је ова фабрика кренула добрим корацима и почела да биљежи добре резултате, након свих интервенција Владе од 2013. године, храбрих одлука и корака који су тада направљени, када се покренуо стечај у Фабрици глинице "Бирач" и када је било безброј проблема са којима се Влада носила и успјела захваљујући свим својим капацитетима, радницима и структури коју је Влада поставила.

"Тада смо први пут од рата па на овамо, годину дана након почетка стечаја имали позитивно пословање у тој компанији. Владу интересује да жАлуминаж настави да запошљава људе. Она данас има више од 1.300 радника који имају сигурну плату и не треба нико да је угрожава. Ја сам да се разговара на сваки могући начин да би се обезбиједило функционисање фабрике, јер она има капацитет да буде сјајна, да се заштите сва радна мјеста и створи перспектива за додатно запошљавање", поручила је премијер Српске.

Влада урадила свој дио посла, остало на посланицима

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Влада Српске урадила свој дио посла када је ријеч о Руднику жељезне руде /РЖР/ "Љубија", а на народним посланицима, који ће имати довољно елемената да донесу квалитетну одлуку, јесте да се опредијеле.
Цвијановићева је истакла да ово питање не треба "бојити бојама политиканства" и упадати у замку личних и политичких интереса, већ да сви хладне главе треба да размотре оно што је на столу јер је ријеч о понудама које заслужују пажњу.

"То је постао предмет јавног препуцавања, као и многе друге теме. Чак се причало да ће због жЉубијеж бити угрожена и коалиција, иако ја не видим разлога за то. Коалиција је издржала многа искушења, па зашто не би издржала и једну тачку у Народној скупштини о којој свако има право да каже свој став", додала је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је ријеч о причама које се испредају и појачаним тензијама.

"Цијели низ година обнављају се поступци, прикупљају се понуде и дошло је вријеме када се искристалисало да смо добили сјајну понуду која је за 29 милиона КМ већа у односу на сљедећег понуђача, нормално да је то респектабилна ствар и да се Влада одлучила да каже да је то то", рекла је Цвијановићева вечерас за РТРС.

Према њеним ријечима, износ од 92 милиона КМ, као и остали елементи који говоре о нивоу запошљавања након неког времена и нивоу инвестиција које ће обезбиједити нови купац је нешто што даје развојну шансу не само том подручју, него и цијелој Републици Српској.

Јавно саслушање о одлуци Владе о продаји 64,9 одсто основног капитала у Рудницима жељезне руде "Љубија" Приједор компанији "Израел инвестмент груп" за 92 милиона КМ требало би да буде одржано 4. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана