Cvijanović: Nismo upali u zamku da se blokiraju institucije RS-a

Srna
Cvijanović: Nismo upali u zamku da se blokiraju institucije RS-a

Banjaluka - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je danas u Banjaluci da je važno što Narodna skupština Srpske nesmetano radi i da se nije upalo u zamku blokade institucija.

"Nesmetano ćemo raditi i imamo pravo da organizujemo zasjedanje naših institucija bilo gdje u Republici Srpskoj, kako bi narodni poslanici i članovi Vlade mogli da opravdaju i zarade plate, za šta se izdvajaju znatna narodna sredstva", rekla je Cvijanovićeva novinarima u holu Narodne skupštine.


Ona kaže da nije upoznata da su bile postavljene "barikade" u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Sada sam prošla nesmetano iz male sale do skupštinskog hola i nisam primijetila nikavu barikadu i niko me nije ometao da bilo šta danas ovdje uradim. Svi nosimo odgovornost za svoje postupke", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je upitala da li je postojalo naređenje da neko danas blokira Narodnu skupštinu, odnosno da juče počne "takav cirkus".

"Hajde da tako postavimo stvari. Da li mislite da je možda neko iz opozicije dobio naređenje da skupština ne funkcioniše i da bude blokiran rad zakonodavnog organa? Mislim da postoji", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su institucije u okviru sistema dužne da štite ustavni poredak i obezbijede nesmetano funkcionisanje institucija Republike Srpske.

"Ako Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nešto radi, onda je to s ciljem omogućavanja nesmetanog rada najvišeg zaknodavnog organa Srpske. U čemu je tu problem i da li se može očekivati da jedna institucija neće štititi rad druge, a nalaze se u ustavnom poretku", navela je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da je napad na ustavni poredak Srpske kada se onemogućava da rade ljudi koje je narod izabrao.

"U Narodnoj skupštini Republike Srpske je jasno manifestovana skupštinska većina, a došli smo u situaciju da je opozicioni blok imao namjeru da teroriše većinu i onemogući je da radi. Sistem je dužan da štiti svoje institucije i nipošto ne smijemo raditi ono što je učinila opozicija, a to je da zauzimamo mjesta, posipamo vodom po opremi, čupamo kartice...", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je skupštinsko rukovodstvo izreklo opoziciji mjeru i da sva pitanja koja se odnose na rad Narodne skupštine ne treba da budu postavljana članovima Vlade.

"Mene interesuje da su članovi Vlade danas prisutni ovdje i da obrazlažu predložene akte", dodala je Cvijanovićeva.

Na pitanje kako komentariše poziv na ostavku glavnog revizora Republike Srpske Duška Šnjegote, Cvijanovićeva je rekla da svako ima pravo da pozove, izrazi zadovoljstvo ili nezadovoljstvo radom bilo koga.

"Ako imate cijelu grupaciju koja izražava nezadovoljstvo radom Vlade, predsjednika Republike i Narodne skupštine, zašto bi jedan revizor bio izuzetak. On predstavlja nekoga u institucionalnom sistemu, pa smo dali mišljenje jedni o drugima i šta je tu problem. Nemam šta da budem zadovoljna njegovim radom ili neradom, samo sam sa članovima Vlade izrazila sumnju i neslaganje sa onim što je naveo u revizorskom izvještaju, kao što i on ima pravo na sumnju", navela je Cvijanovićeva.

Most u Gradišci - prioritet saradnje sa Hrvatskom

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je prioritet Vlade Srpske, kada je riječ o saradnji sa Hrvatskom, most u Gradišci.
"Hoću da izrazim nezadovoljstvo ljudima koji sjede u Sarajevu, koji su lobirali za mnoge projekte u Federaciji BiH, a dolaze iz Republike Srpske, a nisu se potrudili da se obezbijede sredstva za izgradnju ovog mosta, nego tek šest i po miliona evra, dok projekat vrijedi više od 17 miliona", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je most u Gradišci najbliža veza do EU, izrazivši žaljenje što i ranije sa Hrvatskom nije bilo mogućnosti da bude realizovana.

"Sada je uključena EU, pa se nadamo da će do nečega doći", navela je Cvijanovićeva.

Govoreći o situaciji u vezi sa izgradnjom pelješkog mosta, premijer Srpske je istakla da Vlada nema ništa protiv da se taj most gradi jer je upoznata da su izvršene korekcije koje su tražene u pogledu visine i raspona između lukova.

"Neću reći da je došlo do promjene stava, reći ću da je, prema našim saznanjima, došlo do promjene okolnosti i da su jedne okolnosti vladale u vrijeme kada je rečeno da treba da se izvrše određene korekcije kada je riječ o projektu izgradnje pelješkog mosta", rekla je Cvijanovićeva, odgovarajući na pitanje poslanika Koalicije "Domovina" Seada Bratića zašto je došlo do promjene stava Vlade Srpske o pitanju pelješkog mosta.

Ona je navela "da nema šta puno da kaže u vezi sa razgraničenjem" i da je to nadležnost BiH.

"Sa Hrvatskom je ostalo još nekoliko otvorenih pitanja na toj najdužoj graničnoj liniji koja postoji, sa nekima je i riješeno, sa Crnom Gorom, sa Srbijom očekujemo da će stvari biti poboljšane. Ne želim da brkam te stvari, razumijem da su to aktivnosti koje teku na nivou BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske, odgovarajući na pitanje poslanika SNSD-a Danijele Mrde kako komentariše činjenicu da između vlasti u Sarajevu i Banjaluci nema saradnje zbog odnosa partija iz Srpske koje vrše vlast na nivou BiH, navela je da su te stranke namjerno, odugovlačeći ratifikaciju i svim drugim političkim metodama, zaustavile stotine miliona KM da dođu u Republiku Srpsku.

"Žao mi je što ne postoji adekvatna komunikacija na relaciji institucija na nivou BiH i Republike Srpske i za takvu situaciju puno manje mogu da optužujem naše partnere iz Sarajeva u odnosu na one koji dolaze iz Republike Srpske, a vrše vlast na nivou BiH i nikada za sve ove godine nisu pokazali ni najmanju zainteresovanost da realizuju bilo kakvu aktivnost u saradnji sa institucijama Republike Srpske", istakla je Cvijanovićeva.

Komentarišući nedavnu izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je predsjednik Srpske Milorad Dodik postao "paradigma konflikta i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mora biti svjestan da svaki plan koji pravi sa njim nosi negativan naboj", ona je naglasila da je to besmisleno komentarisati jer se svako ko želi da popravi politički rejting "zakači za Dodika", što radi i opozicija, i neki drugi.

"Nama je važno za Republiku Srpsku da ne postoji nijedno otvoreno pitanje sa bilo kojom susjednom državom zbog odnosa institucija u Republici Srpskoj", dodala je Cvijanovićeva.  

  

Moguće proširenje projekta energetske efikasnosti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da postoje realne šanse da Srpska proširi Projekat energetske efikasnosti sa Svjetskom bankom.
"Na prošlom sastanku sa predstavnicima Svjetske banke u Banjaluci rečeno nam je da su oni aktivno uključeni u to da njihov Bord direktora odobri proširenje aranžmana", rekla je Cvijanovićeva, odgovarajući na poslanička pitanja u parlamentu Republike Srpske.

Cvijanovićeva je podsjetila da je po ovom projektu, koji se sprovodi od jula 2015. do jula 2018. godine, već povučeno oko 13 miliona dolara

"Kada budu donesene odgovarajuće odluke o proširenju ovog projekta, odmah će biti obezbijeđena sredstva kako ne bi pravili pauzu", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da u Republici Srpskoj postoji veliki interes za ovaj projekat, pogotovo za lokalne zajednice.

Cvijanovićeva je navela da je sadašnjim projektom obuhvaćeno oko 30 lokalnih zajednica, te školski i zdravstveni objekti, kao i da su energetske uštede po tom osnovu do 50 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana