Цвијановић: Нисмо упали у замку да се блокирају институције РС-а

Срна
Цвијановић: Нисмо упали у замку да се блокирају институције РС-а

Бањалука - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је данас у Бањалуци да је важно што Народна скупштина Српске несметано ради и да се није упало у замку блокаде институција.

"Несметано ћемо радити и имамо право да организујемо засједање наших институција било гдје у Републици Српској, како би народни посланици и чланови Владе могли да оправдају и зараде плате, за шта се издвајају знатна народна средства", рекла је Цвијановићева новинарима у холу Народне скупштине.


Она каже да није упозната да су биле постављене "барикаде" у Народној скупштини Републике Српске.

"Сада сам прошла несметано из мале сале до скупштинског хола и нисам примијетила никаву барикаду и нико ме није ометао да било шта данас овдје урадим. Сви носимо одговорност за своје поступке", додала је Цвијановићева.

Она је упитала да ли је постојало наређење да неко данас блокира Народну скупштину, односно да јуче почне "такав циркус".

"Хајде да тако поставимо ствари. Да ли мислите да је можда неко из опозиције добио наређење да скупштина не функционише и да буде блокиран рад законодавног органа? Мислим да постоји", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да су институције у оквиру система дужне да штите уставни поредак и обезбиједе несметано функционисање институција Републике Српске.

"Ако Министарство унутрашњих послова Републике Српске нешто ради, онда је то с циљем омогућавања несметаног рада највишег закнодавног органа Српске. У чему је ту проблем и да ли се може очекивати да једна институција неће штитити рад друге, а налазе се у уставном поретку", навела је Цвијановићева.

Она је поновила да је напад на уставни поредак Српске када се онемогућава да раде људи које је народ изабрао.

"У Народној скупштини Републике Српске је јасно манифестована скупштинска већина, а дошли смо у ситуацију да је опозициони блок имао намјеру да терорише већину и онемогући је да ради. Систем је дужан да штити своје институције и нипошто не смијемо радити оно што је учинила опозиција, а то је да заузимамо мјеста, посипамо водом по опреми, чупамо картице...", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је скупштинско руководство изрекло опозицији мјеру и да сва питања која се односе на рад Народне скупштине не треба да буду постављана члановима Владе.

"Мене интересује да су чланови Владе данас присутни овдје и да образлажу предложене акте", додала је Цвијановићева.

На питање како коментарише позив на оставку главног ревизора Републике Српске Душка Шњеготе, Цвијановићева је рекла да свако има право да позове, изрази задовољство или незадовољство радом било кога.

"Ако имате цијелу групацију која изражава незадовољство радом Владе, предсједника Републике и Народне скупштине, зашто би један ревизор био изузетак. Он представља некога у институционалном систему, па смо дали мишљење једни о другима и шта је ту проблем. Немам шта да будем задовољна његовим радом или нерадом, само сам са члановима Владе изразила сумњу и неслагање са оним што је навео у ревизорском извјештају, као што и он има право на сумњу", навела је Цвијановићева.

Мост у Градишци - приоритет сарадње са Хрватском

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је приоритет Владе Српске, када је ријеч о сарадњи са Хрватском, мост у Градишци.
"Хоћу да изразим незадовољство људима који сједе у Сарајеву, који су лобирали за многе пројекте у Федерацији БиХ, а долазе из Републике Српске, а нису се потрудили да се обезбиједе средства за изградњу овог моста, него тек шест и по милиона евра, док пројекат вриједи више од 17 милиона", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је мост у Градишци најближа веза до ЕУ, изразивши жаљење што и раније са Хрватском није било могућности да буде реализована.

"Сада је укључена ЕУ, па се надамо да ће до нечега доћи", навела је Цвијановићева.

Говорећи о ситуацији у вези са изградњом пељешког моста, премијер Српске је истакла да Влада нема ништа против да се тај мост гради јер је упозната да су извршене корекције које су тражене у погледу висине и распона између лукова.

"Нећу рећи да је дошло до промјене става, рећи ћу да је, према нашим сазнањима, дошло до промјене околности и да су једне околности владале у вријеме када је речено да треба да се изврше одређене корекције када је ријеч о пројекту изградње пељешког моста", рекла је Цвијановићева, одговарајући на питање посланика Коалиције "Домовина" Сеада Братића зашто је дошло до промјене става Владе Српске о питању пељешког моста.

Она је навела "да нема шта пуно да каже у вези са разграничењем" и да је то надлежност БиХ.

"Са Хрватском је остало још неколико отворених питања на тој најдужој граничној линији која постоји, са некима је и ријешено, са Црном Гором, са Србијом очекујемо да ће ствари бити побољшане. Не желим да бркам те ствари, разумијем да су то активности које теку на нивоу БиХ", истакла је Цвијановићева.

Премијер Српске, одговарајући на питање посланика СНСД-а Данијеле Мрде како коментарише чињеницу да између власти у Сарајеву и Бањалуци нема сарадње због односа партија из Српске које врше власт на нивоу БиХ, навела је да су те странке намјерно, одуговлачећи ратификацију и свим другим политичким методама, зауставиле стотине милиона КМ да дођу у Републику Српску.

"Жао ми је што не постоји адекватна комуникација на релацији институција на нивоу БиХ и Републике Српске и за такву ситуацију пуно мање могу да оптужујем наше партнере из Сарајева у односу на оне који долазе из Републике Српске, а врше власт на нивоу БиХ и никада за све ове године нису показали ни најмању заинтересованост да реализују било какву активност у сарадњи са институцијама Републике Српске", истакла је Цвијановићева.

Коментаришући недавну изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да је предсједник Српске Милорад Додик постао "парадигма конфликта и да предсједник Србије Александар Вучић мора бити свјестан да сваки план који прави са њим носи негативан набој", она је нагласила да је то бесмислено коментарисати јер се свако ко жели да поправи политички рејтинг "закачи за Додика", што ради и опозиција, и неки други.

"Нама је важно за Републику Српску да не постоји ниједно отворено питање са било којом сусједном државом због односа институција у Републици Српској", додала је Цвијановићева.  

  

Могуће проширење пројекта енергетске ефикасности

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да постоје реалне шансе да Српска прошири Пројекат енергетске ефикасности са Свјетском банком.
"На прошлом састанку са представницима Свјетске банке у Бањалуци речено нам је да су они активно укључени у то да њихов Борд директора одобри проширење аранжмана", рекла је Цвијановићева, одговарајући на посланичка питања у парламенту Републике Српске.

Цвијановићева је подсјетила да је по овом пројекту, који се спроводи од јула 2015. до јула 2018. године, већ повучено око 13 милиона долара

"Када буду донесене одговарајуће одлуке о проширењу овог пројекта, одмах ће бити обезбијеђена средства како не би правили паузу", навела је Цвијановићева.

Она је рекла да у Републици Српској постоји велики интерес за овај пројекат, поготово за локалне заједнице.

Цвијановићева је навела да је садашњим пројектом обухваћено око 30 локалних заједница, те школски и здравствени објекти, као и да су енергетске уштеде по том основу до 50 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана