Цвијановић: Нама је битно да се тражи став Владе, без обзира што је у питању политичка игра

Срна
Цвијановић: Нама је битно да се тражи став Владе, без обзира што је у питању политичка игра

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да шта год да је у позадини и коју год игру играли представници из Републике Српске на нивоу БиХ, за Владу је битно да се тражи њен став, иако би било далеко боље да је то члан Предсједништва БиХ Младен Иванић урадио прије него што су Предсједништво БиХ и Савјет министара покренули нови процес преговора.

Цвијановићева је изјавила Срни да јој зато и изјава Младена Иванића да ће поштовати став Владе Републике Српске о предложеној адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/, у најмању руку, звучи чудно.


"Јер, да он то заиста мисли и да је заиста желио да поштује став Владе Српске о том питању, онда Предсједништво БиХ, у оквиру којег је и он одлучивао, не би у октобру 2015. године наложило Савјету министара да промијени претходну преговарачку позицију и кроз такву измјену омогући фазно прилагођавање ССП-а, у складу са захтјевима Хрватске и ЕУ, а сасвим супротно оном што је била позиција Владе Републике Српске", нагласила је Цвијановићева, додавши да јој понашање представника из Српске на нивоу БиХ сада дјелује као јефтини политички трик.

Упитана да прокоментарише најаву ПДП-а да њихови функционери неће учествовати на састанку о адаптацији ССП-а који је сазвао предсједник Републике Српске Милорад Додик, а на којем треба да буде разговарано о адаптацији ССП-а, Цвијановићева је рекла да је то не изненађује, иако је идеја о организовању таквог састанка управо и настала након разговора Младена Иванића и предсједника Додика.

"Дјелује ми да се ПДП сад извлачи и бјежи од одговорности, јер су они својим дјеловањем на нивоу БиХ и проузроковали проблем којим се сад бавимо", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да су Предсједништво БиХ и Савјет министара у потпуности поништили претходну основу за преговоре, у којој је био садржан и став Републике Српске, а, онда, кад су нови преговори почели, током цијелог тог процеса игнорисан је став представника Владе Српске у преговарачком тиму.

"Наш став је од 2012. године исти, непромијењен и познат, а то што сад одједном наш став траже они који су га све вријеме игнорисали и радили мимо њега, је само јефтин политички трик", навела је Цвијановићева.

Упитана да прокоментарише тврдњу предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића да је одговорност за адаптацију ССП-а на Милораду Додику и владајућој структури у Републици Српској, Цвијановићева је рекла да је одговорност на онима који су покренули и водили процес преговора о адаптацији ССП-а игноришући ставове Српске.

"Могу сад да говоре шта год желе, али сами су закотрљали камење, па ће сами морати и да га зауставе. Покренули су и провели цијели процес не уважавајући ставове Републике Српске, а сад кад су се запетљали, одједном им је постало, тобоже, важно шта каже Влада Српске", истакла је Цвијановићева.

Подсјетивши да Влада Српске није мијењала своје ставове, она је нагласила да је проблем што су они на нивоу БиХ покретали и водили процесе не уважавајући те ставове, а онда се извлачили кад се јаве проблеми.

"Тако је било и са механизмом координације, прво су прихватили све што им је сервирано, а онда су се измакли да ми поправљамо оно што су они покварили. Сад је тако са преговорима о ССП-у, сами су покренули и водили нови процес преговора игноришући ставове Републике Српске, а сад кад су се запетљали, онда пребацују лоптицу Влади да поправља њихове грешке. Да их је интересовао став Владе Српске, не би ни покретали, водили и закључили цијели тај процес преговора мимо наших ставова", рекла је Цвијановићева у изјави Срни.

Она сматра да оваква ситуација неће блокирати преговоре са ЕУ, али да требају рјешења која ће бити добра не само за Хрватску и ЕУ, већ и за БиХ.

"Остајемо отворени да кроз разговоре и преговоре до таквих рјешења и дођемо", поручила је предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана